59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr
Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010
Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010
Το κόλπο των βουλευτών για να έχουν μεροκάματο έως και 1000 ευρώ
Μετά τις περικοπές στους μισθούς των βουλευτών βρήκαν τις επιτροπές για να "πατσίσουν τη χασουρα".
- Παίρνουν 255 ευρώ για κάθε συμμετοχή τους σε μία συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής
- Σε 2,7 εκατομμύρια ευρώ έφθασε το κόστος των αποζημιώσεων για τις επιτροπές το α εξάμηνο του 2010.
Η κρίση επέφερε μειώσεις και στις απολαβές των βουλευτών, οι οποίες από τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 15%, με απόφαση της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι βουλευτές βρήκαν τρόπο να καλύψουν αυτό το χρηματικό κενό συμμετέχοντας σε δεκάδες Επιτροπές και λαμβάνοντας τις ανάλογες αποζημιώσεις, όπως αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής.
Έτσι το λεγόμενο μηνιάτικο των βουλευτών όχι μόνο δεν μειώθηκε ουσιαστικά, αλλά στην ουσία αυξήθηκε, αφού διπλασιάστηκαν οι συνεδριάσεις των Επιτροπών, απο τις οποίες κάθε βουλευτής παίρνει 255 ευρώ την φορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί βουλευτές που μετέχουν στην τριπλή συνεδρίαση της Τετάρτης, παίρνουν ένα αξιοζήλευτο μεροκάματο, καθώς παίρνουν 255 ευρώ για κάθε μία συνεδρίαση, δηλαδή 255Χ3=765 ευρώ. Αυτό το ποσό εάν προστεθεί και το αντίστοιχο μέρος του μισθού για μία ημέρα συνειδητοποιεί κάποιος ότι παίρνουν μεροκάματο 1000 ευρώ, την ώρα που υπάρχουν πολίτες που δουλεύουν όλη την ημέρα για 20 ευρώ μεροκάματο.
Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα εάν κάποιος εξετάσει την αύξηση των συνεδριάσεων των Επιτροπών της Βουλής και δει αναλυτικά τις αποζημιώσεις. Πριν την περικοπή του 15% στους μισθούς των βουλευτών, πχ τον Ιανουάριο οι αποζημιώσεις βουλευτών από Επιτροπές έφθαναν τα 260.000 ευρώ.
Από τον Μάρτιο όμως που ίσχυσε η περικοπή αυτο το ποσό διπλασιάστηκε. Μόνο τον Μάρτιο οι αποζημιώσεις από τις συνεδριάσεις Επιτροπών έφθασαν τα 590.000 ευρώ και τον Απρίλιο το ποσό αυτό έφθασε τα 440.000 ευρώ.
Άλλη μία σατανική σύμπτωση είναι και το γεγονός ότι ενώ θα περίμενε κανείς να έχουν αυξηθεί οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών από τον Απρίλιο και λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα, η εν λόγω Επιτροπή έκανε μόνο δύο συνεδριάσεις. Τον Μάρτιο ωστόσο είχε αποζημιώσει για τα καλά τους βουλευτές της μιας και είχε κάνει 14 στον αριθμό.
Από τους πλέον τυχερούς θεωρούνται οι βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, οι οποίοι αποζημιώθηκαν για 6 συνεδριάσεις τον Μάιο, 16 συνεδριάσεις τον Απρίλιο και 13 τον Μάρτιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος για τη συμμετοχή των βουλευτών σε επιτροπές το πρώτο εξάμηνο του 2010 ανέρχεται στο τεράστιο ποσό των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, όταν η κυβέρνηση αποφασίζει να περικόψει τα βασικά από τις συντάξεις και τους μισθούς των πολιτών.
Λεφτά υπάρχουν!!!
Τελικά είχε δίκιο ο πρωθυπουργός όταν έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν»! Απλώς αυτό ίσχυε μονάχα για... τα κόμματα. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι η κυβέρνηση εν μέσω οικονομικής κρίσης αποφάσισε να αποσύρει την αρχική απόφαση που είχε λάβει πριν από μερικούς μήνες περί μείωσης της κρατικής επιχορήγησης προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Με κοινή απόφαση της υφυπουργού Εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη και του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη τα κόμματα αντί για 37 εκατομμύρια ευρώ που θα εισέπρατταν, όπως είχε αποφασιστεί τον περασμένο Μάρτιο, θα βάλουν τελικά στα ταμεία τους 48 εκατομμύρια ευρώ! Με άλλα λόγια, θα πάρουν 11 εκατ. ευρώ παραπάνω. Η απόφαση μάλιστα δημοσιεύτηκε ήδη και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Οπως γίνεται αντιληπτό μεγάλος κερδισμένος θα είναι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβερνώσα παράταξη, και η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση, που θα λάβουν και οι δύο μαζί 9 εκατ. ευρώ παραπάνω από όσα προϋπολόγιζαν. Από κει και πέρα το ΚΚΕ θα πάρει παραπάνω 1,3 εκατ. ευρώ, ο ΛΑΟΣ 700.000 ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 900.000 ευρώ και οι Οικολόγοι - Πράσινοι γύρω στα 35.000 ευρώ.
Πάγια τακτική ήταν τα χρήματα της κρατικής επιδότησης να δίνονται γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου κάθε χρόνο. Φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης ακόμη δεν τα έχουν πάρει, αλλά αυτό θα γίνει οσονούπω. Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία έχουν μεγάλα χρέη, ενώ με δυσκολία πορεύεται ο Συνασπισμός. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός είναι το μόνο κόμμα που εμφανίζει πλεόνασμα, ενώ δεν έχουμε εικόνα για το ΚΚΕ, καθώς πάγια τακτική του Περισσού είναι να μη δημοσιοποιεί τα οικονομικά του στοιχεία, παρά τις κατά καιρούς αντιδράσεις και κατηγορίες επί τούτου.
πηγη: madata.gr
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : Επιμένει στα σχολεία - επιχειρήσεις
Το υπουργείο Παιδείας, παρά τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, έθεσε σε «διαβούλευση» κείμενο για την «αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου» και την «αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας»
Μόλις 80 σχολεία από τα 3.500 έχουν εκφραστεί θετικά για την «αυτοαξιολόγηση»
Παρά τη μεγάλη αντίδραση των εκπαιδευτικών στην αυτοαξιολόγηση στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε, χτες, διαβούλευση με τίτλο «Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου: διαδικασίες αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα». Χαρακτηριστικό της απορριπτικής στάσης των εκπαιδευτικών για την «αυτοαξιολόγηση» είναι ότι μόλις 80 σχολεία (σύμφωνα με την ΟΛΜΕ) ή 200 (σύμφωνα με το υπουργείο) από το σύνολο των 3.500 σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν θετική στάση! Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων διδασκόντων έχει αρνητική στάση στην αυτοαξιολόγηση. Υπενθυμίζουμε ότι ο στόχος της αυτοαξιολόγησης περιγράφεται στο νόμο 3848/10 (για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών) και το συγκεκριμένο κείμενο διαβούλευσης εξειδικεύει ορισμένα ζητήματα.
Στο κείμενο «διαβούλευσης» του υπουργείου αποτυπώνονται οι σκοποί της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Ενας από αυτούς τους στόχους είναι «η ανάδειξη σχολικής μονάδας ως βασικού φορέα προγραμματισμού και αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου». Πρακτικά, πρόκειται για το πρώτο βήμα «αυτονόμησης» του σχολείου, ώστε να διαμορφωθούν τα σχολεία πολλών ταχυτήτων, σε άμεση σύνδεση με την «αγορά», την τα οποία θα χρηματοδοτούνται απ '«τοπική κοινωνία», ενώ οι γονείς θα επιβαρύνονται και οικονομικά.
Κριτήρια και δείκτες «ανταγωνιστικότητας»
Το υπουργείο δίνει το πλαίσιο διαμόρφωσης ενός σχολείου που θα λειτουργεί με όρους επιχείρησης, αφήνοντας διάπλατα ανοιχτά παράθυρα για τη σύνδεσή του με την «αγορά».
Παράλληλα, δημιουργεί, βήμα βήμα, έναν ασφυκτικό κλοιό για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του. Σύμφωνα με το κείμενο, στα σχολεία θα υπάρχουν οι παρακάτω τομείς, δείκτες και κριτήρια αξιολόγησης:
• Μέσα και πόροι (υλικοτεχνική υποδομή, οικονομικοί πόροι, ανθρώπινο δυναμικό). Στην ενδεικτική παρουσίαση αναφέρεται πως στους οικονομικούς πόρους δείκτης θα είναι, για παράδειγμα, η κατανομή εσόδων «ανά κατηγορία πηγών (κρατικές επιχορηγήσεις, κληροδοτήματα, κτλ.). Στις πηγές αυτές μπορεί πολύ ... εύκολα να προστεθεί η «πηγή» των επιχειρήσεων (που θα ... συμβουλεύουν και για το πρόγραμμα) ή η «πηγή» των γονιών, που θα κληθούν να ενισχύσουν οικονομικά αν το σχολείο δεν ... ανταποκρίνεται.
• Οργάνωση και διοίκηση σχολείου (οργάνωση του σχολείου, διοίκηση του σχολείου, αξιοποίηση μέσων και πόρων). Ενδεικτικά περιγράφεται ότι για την οργάνωση του σχολείου δείκτης θα είναι η εφαρμογή του σχολικού προγράμματος, ενώ ανάμεσα στα κριτήρια θα είναι ο αριθμός ημερών κανονικής λειτουργίας. την Πίσω απ '«απρόσωπη» αυτή διατύπωση κρύβεται και η ... κακή αξιολόγηση για τα σχολεία όπου θα κάνουν κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί ή οι μαθητές.
• Κλίμα και σχέσεις στο σχολείο. Εδώ το υπουργείο θέτει ως δείκτη, για παράδειγμα, τις σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικών - μαθητών, σχολείου - γονέων, σχολείου - δήμου - σχολικής επιτροπής, θέτοντας μια σειρά από κριτήρια.
• Εκπαιδευτικές διαδικασίες (εφαρμογή προγράμματος σπουδών, ποιότητα διδασκαλίας, οργάνωση της τάξης, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, επιμόρφωση εκπαιδευτικών). Στην ενδεικτική παρουσίαση αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι για την εφαρμογή του προγράμματος σπουδών δείκτης είναι η επίτευξη μαθησιακών στόχων, ενώ μεταξύ των κριτηρίων είναι το ποσοστό της ύλης που διδάχτηκε.
• Εκπαιδευτικά αποτελέσματα (φοίτηση / διαρροή, επίδοση / πρόοδος μαθητών, ατομική και κοινωνική ανάπτυξη μαθητών).
Γενικότερα οι δείκτες είναι βασικό στοιχείο της αξιολόγησης και αποτιμώνται με «ποσοτικά» και «ποιοτικά» κριτήρια, σε φόρμες αποτύπωσης και ερωτηματολόγια, αντίστοιχα. Το υπουργείο στοχεύει η διαδικασία της αυτοαξιολόγησης να εφαρμοστεί πρώτα σε έναν αριθμό σχολείων και θέτει χρονοδιαγράμματα για ενημερώσεις. Επίσης, κάνει λόγο για παρατηρητήριο αξιολόγησης.
Με επίφαση δημοκρατικότητας ...
Οι διαδικασίες αξιολόγησης έχουν μια επίφαση δημοκρατικότητας και συμμετοχής, αλλά, στην ουσία, πρόκειται για μια κατευθυνόμενη λειτουργία που στόχο έχει να προετοιμάσει για το «νέο» σχολείο - επιχείρηση. Στις διαδικασίες, σύμφωνα με το υπουργείο, θα συμμετέχουν ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί, ενώ με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων συμμετέχουν ή όχι γονείς και μαθητές, «με κριτήριο το ενδιαφέρον, την ικανότητα και τη δέσμευσή τους για ουσιαστική συμμετοχή».
Τη γενική ευθύνη θα την έχει ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για το καλό κλίμα της «ολομέλειας» ή των «ομάδων» που θα δημιουργούνται. Μάλιστα, σε περίπτωση που μια ομάδα δεν ανταποκρίνεται στις ευθύνες που έχει αναλάβει, ο διευθυντής συγκαλεί την ολομέλεια και διαφοροποιεί τη σύνθεση της ομάδας! άλλα Κατά τ '«οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να είναι διακριτικές» και ... φυσικά σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο σχολικό σύμβουλο. Στο κείμενο κυριαρχούν οι λέξεις όπως «διάλογος» ή «διαπραγμάτευση», που κρύβουν ότι οι «ανεπιθύμητοι» καθηγητές θα κρίνονται αρνητικά με ... δημοκρατικές διαδικασίες.
... Θα κατηγοριοποιούνται τα σχολεία
Το αποτέλεσμα των όποιων συζητήσεων θα αποτυπώνεται με τη χρήση μιας τετραβάθμιας κλίμακας, ενώ στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συναίνεση για κάποιον τομέα καταγράφονται τα δύο «πλειοψηφικά» αποτελέσματα, κ.ά. Η τελική έκθεση γίνεται κάθε διετία, ενώ υπάρχουν και οι ετήσιες αξιολογήσεις και αξιολογήσεις των τετραμήνων. Οι αξιολογήσεις των τετραμήνων υποβάλλονται από το σχολικό σύμβουλο, ο οποίος κρίνει εάν πρέπει να προωθηθεί αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων. Η τελική έκθεση θα υποβάλλεται από ομάδα εκπαιδευτικών που επιλέγεται απ 'την ολομέλεια και θα δημοσιεύεται στο διαδίκτυο (με επιλεγμένα στοιχεία). Τα «όργανα της πολιτείας» με εμπιστευτικό κωδικό θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των εκθέσεων, τα οποία θα πηγαίνουν στο παρατηρητήριο αξιολόγησης, που θα προτείνει στο υπουργείο Παιδείας αλλαγές στην εκπαιδευτική πολιτική.
19ο δ.σ. Χαλκίδας: Σχετικά με τα 800 σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Χαλκίδα , 21-6-2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
ΤΟΥ 19ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στις 21 Ιουνίου 2010, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση Συλλόγου Διδασκόντων του 19ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας, με θέμα τα 800 σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα οποία ανήκει και το σχολείο μας.
Ομόφωνα όλοι οι εκπαιδευτικοί εκφράσαμε την έντονη διαμαρτυρία μας στο μοντέλο που εισάγουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, διαπιστώνοντας ότι αυτές στρέφονται ενάντια στο δημόσιο σχολείο και στους μαθητές.
Για το λόγο αυτό συμφωνούμε, υιοθετούμε και προσυπογράφουμε το παρακάτω κείμενο που διαμόρφωσαν σύλλογοι εκπαιδευτικών του Λεκανοπεδίου Αττικής στις 15-6-2010.
Αναλυτικά:
1. Τα σχολεία ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος υιοθετούν εξοντωτικούς ρυθμούς για τη μάθηση. Η έβδομη ώρα δεν έχει θετικό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα και υπονομεύει και τις υπόλοιπες. Έχει ήδη αποτύχει στις μεγάλες τάξεις. Στις μικρές δημιουργεί μόνο κινδύνους.
2. Η διαμόρφωση του προγράμματος στη βάση 11 ξεχωριστών διδακτικών αντικειμένων για τις δύο πρώτες τάξεις, 13 για τις δύο μεσαίες και 15 για τις δύο τελευταίες δε βοηθά τα παιδιά να ελέγξουν, να συνειδητοποιήσουν και να αφομοιώσουν τη γνώση που τους προσφέρεται.
3. Οι μεγάλες αδυναμίες στην υλικοτεχνική υποδομή θα μετατρέψουν την επέκταση του υποχρεωτικού ωραρίου σε ανυπέρβλητη δοκιμασία για τα περισσότερα παιδιά.
4. Η διδασκαλία των αγγλικών από την πρώτη τάξη, πριν ακόμη τα παιδιά συνειδητοποιήσουν τα Ελληνικά και τους μηχανισμούς της γραφής, μπορεί να δημιουργήσει σε κάποια παιδιά, ιδιαίτερα σε εκείνα που αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες, προβλήματα ακόμη και στη διδασκαλία της Ελληνικής.
5. Η ξεχωριστή διδασκαλία του μαθήματος των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν βοηθά στην κατάκτηση από τους μαθητές των δυνατοτήτων του εργαλείου. Κανένα εργαλείο δεν είναι αυτοσκοπός. Αν το σχολείο δεν το εντάξει σε κάποιο χρήσιμο για τη δράση τους σκοπό (πχ μέσα από τη διδασκαλία μαθημάτων), τότε αυτό θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους μαθητές ως παιχνιδομηχανή.
6. Η εναλλαγή 5 και 6 εκπαιδευτικών σε μία τάξη θα υπονομεύσει την αναγκαία οικειότητα και εμπιστοσύνη μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή. Ιδιαίτερα στις μικρές τάξεις.
7. Στα Σχολεία ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος η τσάντα δε θα μένει στο σχολείο. Η ανάγκη για κατ’ οίκον εργασία παραμένει, αφού τα αναλυτικά προγράμματα, τα βιβλία και οι δυσκολίες της ύλης παραμένουν ίδια. Η δουλειά στο σπίτι θα αρχίζει πολύ πιο αργά και θα επιτελείται από πολύ πιο κουρασμένα παιδιά. Όσο για τα τρία μαθήματα της ε’ και της στ’ των οποίων η ύλη ανακοινώθηκε ότι μειώνεται, θα περιμένουμε τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις, αν και πιστεύουμε ότι ούτε αυτό θα έπρεπε να γίνει από κλειστές επιτροπές, αλλά με ανοιχτή δημόσια συζήτηση.
8. Η δραστική μείωση του χρόνου της μελέτης στην προαιρετική ζώνη (2-4 μ.μ.), θα της στερήσει τη (μέχρι σήμερα) σημαντικότερη χρησιμότητα της, οδηγώντας την προαιρετική ζώνη σε μαρασμό.
9. Όσο το δημόσιο σχολείο παραμένει φτηνό, με πολυπληθή τμήματα και μειωμένη χρηματοδότηση δε θα καταφέρνει να ανταγωνιστεί τα φροντιστήρια, γι’ αυτό και οι υποσχέσεις για καταπολέμηση της παραπαιδείας δε θα έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα.
10. Είναι αδιανόητο τέτοιες μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του σχολείου να προωθούνται ενάντια στη θέληση των συλλόγων διδασκόντων και των γονέων.
11. Ο αιφνιδιασμός όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας από τις υπουργικές ανακοινώσεις, λίγες μέρες πριν τη λήξη του σχολικού έτους, βαθαίνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ αυτής και του υπουργείου.
12. Η ένταξη των αποφάσεων αυτών στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας και του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης – Ε.Ε. –ΔΝΤ, προδιαγράφει ένα εφιαλτικό μέλλον για τα σχολεία, όπου η φτήνια του σχολείου και οι περικοπές θα συνοδεύεται από την πίεση για όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα και ποσότητα στη μάθηση, ανεξάρτητα από τα «θύματα» – μαθητές που θα αφήνει πίσω της, η πίεση αυτή. Ήδη στις υπουργικές αποφάσεις αναφέρεται ότι η εφαρμογή τους «δε θα επιφέρει καμία πρόσθετη δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό», γεγονός που θα εντείνει την ανάγκη του κάθε σχολείου να βρει χορηγούς και να εξασφαλίσει ιδιωτική χρηματοδότηση επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους γονείς.
Ομόφωνα όλοι οι εκπαιδευτικοί εκφράσαμε την έντονη διαμαρτυρία μας στο μοντέλο που εισάγουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, διαπιστώνοντας ότι αυτές στρέφονται ενάντια στο δημόσιο σχολείο και στους μαθητές.
Για το λόγο αυτό συμφωνούμε, υιοθετούμε και προσυπογράφουμε το παρακάτω κείμενο που διαμόρφωσαν σύλλογοι εκπαιδευτικών του Λεκανοπεδίου Αττικής στις 15-6-2010.
Αναλυτικά:
1. Τα σχολεία ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος υιοθετούν εξοντωτικούς ρυθμούς για τη μάθηση. Η έβδομη ώρα δεν έχει θετικό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα και υπονομεύει και τις υπόλοιπες. Έχει ήδη αποτύχει στις μεγάλες τάξεις. Στις μικρές δημιουργεί μόνο κινδύνους.
2. Η διαμόρφωση του προγράμματος στη βάση 11 ξεχωριστών διδακτικών αντικειμένων για τις δύο πρώτες τάξεις, 13 για τις δύο μεσαίες και 15 για τις δύο τελευταίες δε βοηθά τα παιδιά να ελέγξουν, να συνειδητοποιήσουν και να αφομοιώσουν τη γνώση που τους προσφέρεται.
3. Οι μεγάλες αδυναμίες στην υλικοτεχνική υποδομή θα μετατρέψουν την επέκταση του υποχρεωτικού ωραρίου σε ανυπέρβλητη δοκιμασία για τα περισσότερα παιδιά.
4. Η διδασκαλία των αγγλικών από την πρώτη τάξη, πριν ακόμη τα παιδιά συνειδητοποιήσουν τα Ελληνικά και τους μηχανισμούς της γραφής, μπορεί να δημιουργήσει σε κάποια παιδιά, ιδιαίτερα σε εκείνα που αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες, προβλήματα ακόμη και στη διδασκαλία της Ελληνικής.
5. Η ξεχωριστή διδασκαλία του μαθήματος των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν βοηθά στην κατάκτηση από τους μαθητές των δυνατοτήτων του εργαλείου. Κανένα εργαλείο δεν είναι αυτοσκοπός. Αν το σχολείο δεν το εντάξει σε κάποιο χρήσιμο για τη δράση τους σκοπό (πχ μέσα από τη διδασκαλία μαθημάτων), τότε αυτό θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους μαθητές ως παιχνιδομηχανή.
6. Η εναλλαγή 5 και 6 εκπαιδευτικών σε μία τάξη θα υπονομεύσει την αναγκαία οικειότητα και εμπιστοσύνη μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή. Ιδιαίτερα στις μικρές τάξεις.
7. Στα Σχολεία ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος η τσάντα δε θα μένει στο σχολείο. Η ανάγκη για κατ’ οίκον εργασία παραμένει, αφού τα αναλυτικά προγράμματα, τα βιβλία και οι δυσκολίες της ύλης παραμένουν ίδια. Η δουλειά στο σπίτι θα αρχίζει πολύ πιο αργά και θα επιτελείται από πολύ πιο κουρασμένα παιδιά. Όσο για τα τρία μαθήματα της ε’ και της στ’ των οποίων η ύλη ανακοινώθηκε ότι μειώνεται, θα περιμένουμε τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις, αν και πιστεύουμε ότι ούτε αυτό θα έπρεπε να γίνει από κλειστές επιτροπές, αλλά με ανοιχτή δημόσια συζήτηση.
8. Η δραστική μείωση του χρόνου της μελέτης στην προαιρετική ζώνη (2-4 μ.μ.), θα της στερήσει τη (μέχρι σήμερα) σημαντικότερη χρησιμότητα της, οδηγώντας την προαιρετική ζώνη σε μαρασμό.
9. Όσο το δημόσιο σχολείο παραμένει φτηνό, με πολυπληθή τμήματα και μειωμένη χρηματοδότηση δε θα καταφέρνει να ανταγωνιστεί τα φροντιστήρια, γι’ αυτό και οι υποσχέσεις για καταπολέμηση της παραπαιδείας δε θα έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα.
10. Είναι αδιανόητο τέτοιες μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του σχολείου να προωθούνται ενάντια στη θέληση των συλλόγων διδασκόντων και των γονέων.
11. Ο αιφνιδιασμός όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας από τις υπουργικές ανακοινώσεις, λίγες μέρες πριν τη λήξη του σχολικού έτους, βαθαίνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ αυτής και του υπουργείου.
12. Η ένταξη των αποφάσεων αυτών στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας και του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης – Ε.Ε. –ΔΝΤ, προδιαγράφει ένα εφιαλτικό μέλλον για τα σχολεία, όπου η φτήνια του σχολείου και οι περικοπές θα συνοδεύεται από την πίεση για όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα και ποσότητα στη μάθηση, ανεξάρτητα από τα «θύματα» – μαθητές που θα αφήνει πίσω της, η πίεση αυτή. Ήδη στις υπουργικές αποφάσεις αναφέρεται ότι η εφαρμογή τους «δε θα επιφέρει καμία πρόσθετη δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό», γεγονός που θα εντείνει την ανάγκη του κάθε σχολείου να βρει χορηγούς και να εξασφαλίσει ιδιωτική χρηματοδότηση επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους γονείς.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
ΤΟΥ 19ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ:
800 ολοήμερα δημοτικά: Εντατικοποίηση της μαθητικής ζωής
Από Αν. Παρέμβαση
Τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει μια μεγάλη απόπειρα αντιδραστικής αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης σε όλους τους τομείς. Το πολυνομοσχέδιο για τους διορισμούς, το νέο σχολείο, η αυτοαξιολόγηση είναι μέρος αυτής. Όλες οι απόπειρες βρήκαν τη σθεναρή αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας, που με εξαιρετικά μαζικούς όρους αρνήθηκε να συμπράξει στο ξεθεμελίωμα της δημόσιας εκπαίδευσης, αρνήθηκε να συνεργαστεί για να προωθεί το σχολείο της αγοράς. Έτσι, ενώ χιλιάδες σύλλογοι διδασκόντων αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης, το υπουργείο ξεχνώντας τη διαβούλευση και τη συναίνεση προχωρά στον ορισμό τους χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών.
Της Ντίνας Ρέππα
Με μια αιφνιδιαστική εγκύκλιο, το υπουργείο …Διάλυσης της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης αποφάσισε και διέταξε να εφαρμόσει 800 δόσεις ενός επιστημονικά αμφισβητούμενου εμβολίου, στο 25% του μαθητικού πληθυσμού του Δημοτικού, στις οικογένειες τους και στους δασκάλους τους, χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Το πείραμα επιδιώκει να διαπιστώσει αν τα πειραματόζωα (τα παιδιά μας) θα αντέξουν, ώστε στην επόμενη φάση (του χρόνου) να εμβολιαστεί όλος ο μαθητικός πληθυσμός. Στόχος του εμβολίου, η εντατικοποίηση της ζωής των μαθητών, η πλήρη προσαρμογή τους στους εξοντωτικούς ρυθμούς που η νέα εποχή απαιτεί για τους εργαζόμενους, η προσαρμογή του περιεχομένου διδασκαλίας στις δεξιότητες που η αγορά επιτάσσει, κι όλα αυτά φτηνά, ευέλικτα, αγοραία. Άλλωστε, το νέο σχολείο είναι στην πραγματικότητα το σχολείο της αγοράς, όπου ως κακό ή καλό-κουρδισμένη επιχείρηση θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του νέου ρόλου. Θα «παράγει» μαθητές ρομποτάκια, πειθήνια, και «έτοιμα» ν’ αντέξουν τα πάντα αφού αντέχουν αυτούς του ρυθμούς κι αυτό το σχολείο. Τα «νέα προϊόντα» δεν θα διδάσκονται να έχουν ευρύτερη γενική μόρφωση, που εξασφαλίζει προωθημένες ικανότητες, όπως η δημιουργικότητα, η φαντασία, η ανάλυση, η σύνθεση και η πολυμέρεια, αλλά όλα αντικαθίσταται με διαδοχικές «ευέλικτες» καταρτίσεις, αυτές που χρειάζεται η καπιταλιστική αγορά εργασίας.
Με το νέο πρόγραμμα, αυξάνεται σε 35 ώρες(!) το ωρολόγιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των μαθητών όλων των τάξεων, δηλαδή κάθε μέρα υποχρεωτικά 7ωρα ως τις 2.00 μ.μ. με προσθήκη γνωστικών αντικειμένων όπως τα Αγγλικά και η Πληροφορική από την Α’ δημοτικού(!) και στη συνέχεια ως τις 5.00 μ.μ. η απογευματινή προαιρετική ζώνη.
Οι εκπαιδευτικοί που ζουν την κατάσταση στα σχολεία ξέρουν πολύ καλά ότι τα 7ωρα είναι απίστευτα εξοντωτικά και αντιπαιδαγωγικά περισσότερο δε σ’ ένα σχολείο που δεν έχει απολύτως καμία υποδομή για να… φυλακίσει έστω με αξιοπρέπεια τους μαθητές του. Τα παιδιά διδάσκονται, τρώνε, πίνουν ξεκουράζονται και διαβάζουν στο ίδιο ακριβώς θρανίο από το πρωί ως το απόγευμα.
Η εισαγωγή των Αγγλικών από την Α’ δημοτικού θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διόγκωση της ξενόγλωσσης παραπαιδείας, όπως ακριβώς έγινε κι όταν αυτά εισάχθηκαν στην Γ’ δημοτικού. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό. Η ευρωπαϊκή πολιτική για την εκπαίδευση ενδιαφέρεται για την απόκτηση από τους μαθητές κάποιων βασικών δεξιοτήτων για τις ξένες γλώσσες και τους υπολογιστές έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην ευέλικτη αγορά εργασίας και στη διακίνηση των εργαζομένων και όχι φυσικά για την ολόπλευρη κατάκτηση της γλώσσας. Η εισαγωγή της Πληροφορικής ως μάθημα όπου οι εξάχρονοι μαθητές θα εξοικειώνονται από νωρίς με το word και το excel φέρνει το λιγότερο γέλιο αλλά οι επιπτώσεις που θα έχει είναι τεράστιες.
Κι όλα αυτά σε περιβάλλον οικονομικού στραγγαλισμού, με δραματική περικοπή των διορισμών, μείωση κατά 40% της επιδότησης των σχολείων και το υπουργείο να δηλώνει ανερυθρίαστα ότι το νέο πρόγραμμα των 800 ολοημέρων δεν δημιουργεί ούτε κατά ένα ευρώ επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Αυτό που έχουμε να ζήσουμε τον Σεπτέμβρη στην εκπαίδευση δεν θα το έχουμε ξαναδεί. Χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, προσπάθεια επιβολής υποχρεωτικών υπερωριών, μετακινήσεις από σχολείο σε σχολείο, υποχρεωτικές μετατάξεις από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια, απίστευτη διόγκωση του εργάσιμου χρόνου σ’ ένα σχολείο βαθιά εντατικοποιημένο, εξοντωτικό, φτηνό, ευέλικτο κι αγοραίο.
Μόνο που το υπουργείο λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο. Δεν βρισκόμαστε στην εποχή που οι επικοινωνιακές τρίπλες έπιαναν τόπο. Τώρα όλοι είναι υποψιασμένοι για τα χειρότερα. Γι’ αυτό και οι αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς είναι απρόβλεπτα έντονες. Κυριαρχεί ο θυμός και η οργή. Δεκάδες Γενικές συνελεύσεις, εκατοντάδες σύλλογοι διδασκόντων και σύλλογοι γονέων αποφασίζουν και απαιτούν να μη συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ενώ έχει δημιουργηθεί ισχυρή τάση μετεγγραφής σε άλλα σχολεία. Μάλιστα, είναι τόσο έντονες οι αντιδράσεις που οι σχολικοί σύμβουλοι που έχουν αναλάβει το ρόλο της ιδεολογικής προπαγάνδας του υπουργείου σηκώνουν τα χέρια ψηλά και απολογούνται ότι αυτά που λένε δεν είναι η δική τους γνώμη αλλά του υπουργείου.
Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 13.6.2010
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)