59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Απόφαση για αναπληρωτές ΕΣΠΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΕΚΠ/ΚΩΝ  Π.Ε.

       «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

1ου, 3ου, 4ου, 5ου Γραφείων Π.Ε. Α΄ Αθήνας

 Ζηνοδώρου & Ιφιγενείας

 Τ. Κ. 10442     Αθήνα

 Τηλέφωνο - Φαξ: 2105151072    

  e-mail: sylaristo@gmail.com                                                                    Αθήνα, 11-11-2010

Προς: Τα μέλη του Συλλόγου

Κοιν.: Δ.Ο.Ε.

 

Θέμα: Απόφαση για αναπληρωτές ΕΣΠΑ

 

Το Δ.Σ. του συλλόγου «Αριστοτέλης» Α΄ Αθήνας καταγγέλλει την επαίσχυντη σύμβαση της ντροπής που δημοσιοποίησε το Υπουργείο παιδείας για τους αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου που πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ. 

Θεωρούμε απαράδεκτη την ύπαρξη μιας ακόμα ελαστικής εργασιακής σχέσης στην εκπαίδευση. Την τελευταία δεκαετία αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ελαστικά εργαζόμενων στην εκπαίδευση, που δουλεύουν με μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας. Η απόφαση του υπουργείου να προσλάβει αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου που δε θα αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είναι παραπέρα επιδείνωση της μέχρι σήμερα κατάστασης. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο παιδείας όχι μόνο δεν κατάργησε την ωρομισθία, αλλά αντίθετα μετατρέπει τους αναπληρωτές σε ωρομίσθιους ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να κάνει ωρομίσθιους τους μέχρι τώρα αναπληρωτές βαφτίζοντάς τους αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου. Η πρόσληψη χιλιάδων εκπαιδευτικών για να καλύψουν σταθερές ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας με ευρωπαϊκά προγράμματα κι όχι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού είναι πρωτοφανής χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο σχολείο. Οι εργασιακές συνθήκες του ιδιωτικού τομέα εισβάλλουν γοργά και βίαια στην εκπαίδευση. Είναι φανερό ότι όλες οι απόπειρες της κυβέρνησης να αφαιρέσει κάθε προστατευτικό δίχτυ για τα δικαιώματα των εργαζομένων  δεν εξαντλούνται στον ιδιωτικό τομέα αλλά προωθούνται με εξαιρετική ταχύτητα και στο δημόσιο. Η απελευθέρωση των απολύσεων που προωθήθηκε τον Ιούλιο, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που προωθείται τώρα, η νομιμοποίηση της καταστρατήγησης ακόμα και της υπογεγραμμένης συλλογικής σύμβασης εργασίας με μισθούς κάτω του βασικού, το νέο μισθολόγιο που επιδιώκει τη μείωση του βασικού μισθού των νεοπροσλαμβανόμενων, αφορούν δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ είναι η τραγική εικόνα της πιο άθλιας χρεοκοπημένης επιχείρησης μιας και δουλεύουν ήδη δυο μήνες απλήρωτοι, χωρίς να γνωρίζουν πώς, από ποιον, πότε και πόσο θα πληρώνονται.

Το σχέδιο συλλογικής σύμβασης που έστειλε το υπουργείο Παιδείας είναι απροκάλυπτο. Τεράστια τα ερωτηματικά που αφήνει. Η μισθοδοσία θα υπολογίζεται κατά αναλογία με τις ημέρες δουλειάς; Κάθε πότε θα πληρώνονται; Η διαδικασία που περιγράφεται φέρνει στο νου τα απλήρωτα ωρομίσθια και τις καθυστερήσεις της περσινής και προπέρσινης χρονιάς. Ταυτόχρονα, πότε και με ποιον τρόπο θα εκταμιευτούν τα χρήματα για τις πληρωμές; Μετά τη λήξη του προγράμματος όπως συνήθως; Οι συνάδελφοι καλέστηκαν να κάνουν αιτήσεις ως αναπληρωτές κι όχι ως αναπληρωτές ΕΣΠΑ. Το υπουργείο παρανομεί ασύστολα γιατί, όχι μόνο άλλαξε το καθεστώς πρόσληψης, αλλά και γιατί η σύμβαση της ντροπής δεν έχει ούτε καν τα απαιτούμενα από το εργατικό δίκαιο στοιχεία (μισθός, χρόνος πληρωμής κ.λπ.).

Στα πλαίσια της απίστευτης καταπάτησης και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, το υπουργείο καλεί αναπληρωτές και νεοδιόριστους συναδέλφους σε επιμορφωτικά σεμινάρια εκτός ωραρίου εργασίας, χωρίς υπερωριακή αποζημίωση, χαρακτηρίζοντάς τα υποχρεωτικά και παραβιάζοντας ακόμα και τον 1566 που αναφέρεται με σαφήνεια στο εργασιακό 6ωρο των εκπαιδευτικών.

 Με βάση τα παραπάνω το Δ.Σ. του συλλόγου μας αποφασίζει τα παρακάτω:

 1)      Δηλώνουμε με σαφήνεια ότι ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σχολείο είναι μέλη μας και δε θα επιτρέψουμε τον εκβιασμό και την παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Θα υπερασπίσουμε όπως οφείλουμε, την πλήρη εναρμόνιση των όρων εργασίας των ελαστικά εργαζόμενων στην εκπαίδευση με αυτά των μονίμων και τη διεύρυνσή τους όπως διεκδικεί το εκπαιδευτικό κίνημα και είναι καταγεγραμμένο στις αποφάσεις του συλλόγου μας.

 2)      Καλούμε τους συναδέλφους να απέχουν από τα επιμορφωτικά σεμινάρια που γίνονται εκτός εργασιακού ωραρίου και τους παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη. Ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε το εργασιακό 6ωρο με κάθε μέσο και θα πρωτοστατήσουμε μαζί με άλλους συλλόγους  για το μπλοκάρισμα κάθε απόπειρας παραβίασής του.

3)      Θα προχωρήσουμε σε καταγγελία της επαίσχυντης σύμβασης με κάθε μέσο. Θα πάρουμε όλα τα συνδικαλιστικά μέτρα για να υπερασπιστούμε τα πλήρη εργασιακά δικαιώματα των μελών μας. Το επόμενο διάστημα θα διερευνήσουμε όλα τα μέσα αντίδρασης που μπορεί να πάρει ο σύλλογός μας, την καταγγελία στο ΙΚΑ, την επίσχεση εργασίας, τις στάσεις εργασίας. Καλούμε τους συναδέλφους σε αυτή τη φάση να ΜΗΝ υπογράψουν τις συμβάσεις. Ενημερώνουμε ότι, μετά από επικοινωνία μας με δικηγόρους που ασχολούνται με το εργατικό δίκαιο, δεν υπάρχει καμία απολύτως επίπτωση σε πρώτη φάση, γιατί η παρουσία στην εργασία όλο το προηγούμενο διάστημα χωρίς σύμβαση, κατοχυρώνει το δικαίωμα στη συγκεκριμένη θέση.

 4)      Συμμετέχουμε και καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 12/11 στις 11 π.μ. στο Υπουργείο Παιδείας.

 5)      Συντονιζόμαστε με τους άλλους συλλόγους της Αττικής για να προχωρήσουμε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες δράσεις το επόμενο δεκαήμερο στις διευθύνσεις και στην περιφέρεια που εμφανίζονται από το υπουργείο ως οι υπεύθυνοι της πληρωμής των αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ.

 6)      Συμμετέχουμε στο συντονισμό συλλόγων την Πέμπτη 18/11 και ξεχωρίζουμε με ιδιαίτερο τρόπο τα παραπάνω ζητήματα.

 7)      Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο των σωματείων τη Δευτέρα 15/11 στις 6 μ.μ., Πολυτεχνείο, ενάντια στην έλευση της τρόικας.

 8)      Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει αντίστοιχες αποφάσεις και να καλύψει συνδικαλιστικά τους εκπαιδευτικούς για όλα τα παραπάνω. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το συνδικάτο δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για όλα αυτά και καλύπτει με την πρακτική της αδράνειας και της σιωπής την πολιτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Πρόεδρος                                                                        Ο Γεν Γραμματέας

Γκουμάς Φίλιππος                                                              Κωνσταντόπουλος Τάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου