59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Τέλος εποχής για το δημόσιο, ακαδημαϊκό και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΥ


Η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη συνεδρίαση της Συγκλήτου αριθμ. 2837 στις 6.7.2011, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το προσχέδιο νόμου και ζητά τη μη κατάθεσή του.

Το Προσχέδιο Νόμου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, εάν ψηφιστεί θα αποτελέσει αρχή μεγάλων κακών για τα πανεπιστήμια και την ελληνική κοινωνία.Η ανάγκη για μεταρρύθμιση στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναγνωρίζεται από όλους. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, μέσω μιας πρωτοφανούς διαδικασίας συμμετοχής όλων των μελών της, έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις που απαντούν στα πραγματικά προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δυστυχώς όμως το υπουργείο όχι μόνο δεν λαμβάνει υπόψη του τις προτάσεις αυτές, αλλά κατεδαφίζει κάθε έννοια δημόσιου, ακαδημαϊκού και δημοκρατικού Πανεπιστημίου, εισηγούμενο ένα αυταρχικό και συγκεντρωτικό μοντέλοδιοίκησης των ΑΕΙ, τα οποία πλέον θα λειτουργούν όχι με ακαδημαϊκούς κανόνες, αλλά με νόμους της αγοράς.

Συγκεκριμένα το Προσχέδιο Νόμου απολύτως στερείται ακαδημαϊκού οράματος και στρατηγικής για την εκπαίδευση και την έρευνα, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών, δίνοντας τη δυνατότητα υλοποίησης ταχύρρυθμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων αμφίβολης ποιότητας και αμφισβητούμενης επαγγελματικής επάρκειας. Αυτή είναι άραγε η απάντηση το υπουργείου σ' αυτό που το ίδιο κατηγορεί ως «πτυχία χωρίς αντίκρισμα»;

Η συμμετοχή στο προτεινόμενο υπερόργανο διοίκησης, το συμβούλιο, με τις διοικητικές, οικονομικές, αλλά και ακαδημαϊκές αρμοδιότητες συγκεντρωμένες σ' αυτό, διορισμένων μελών εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας, δηλαδή ατόμων που δεν εκπροσωπούν και το σημαντικότερο δεν λογοδοτούν στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όχι μόνο καταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, αλλά καθιστά το νέο διοικητικό μοντέλο αυταρχικό, ολοκληρωτικό, αλλά και αναποτελεσματικό για μια κοινότητα απαιτητική όπως η ακαδημαϊκή. Παράλληλα, το όργανο αυτό, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και έλεγχο, θα είναι αδύναμο να αντισταθεί στη συναλλαγή με εξωπανεπιστημιακά συμφέροντα. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να αντιληφθώ ούτε πως η μη συμμετοχή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στην εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών, δηλαδή του προτεινόμενου συμβουλίου, ούτε πως η μεταφορά σε αυτό αρμοδιοτήτων από τα σημερινά συλλογικά και αιρετά όργανα (Σύγκλητος, Πρυτανικό Συμβούλιο), μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα οικονομικής, κομματικής και κυβερνητικής εξάρτησης για τα οποία «κατηγορείται» το σημερινό μοντέλο διοίκησης.

Έντονος είναι ο προβληματισμός μας για την πρόβλεψη της εκχώρησης κρίσιμων αρμοδιοτήτων και υποδομών για την έρευνα, αλλά και της πανεπιστημιακής περιουσίας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τη δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας στο προσχέδιο που μας κατατέθηκε.

Η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη συνεδρίαση της Συγκλήτου αριθμ. 2837 στις 6/7/2011, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το προσχέδιο νόμου και ζητά τη μη κατάθεσή του. Επίσης, επαναφέρει το κείμενο των προτάσεων που έχει επεξεργαστεί και υποβάλει και το οποίο δεν έχει ληφθεί υπόψη, ενώ δηλώνει ανοιχτή σε κάθε συζήτηση που προωθεί την ακαδημαϊκή αποστολή του δημόσιου πανεπιστημίου.

* Ο Γ. Μυλόπουλος είναι πρύτανης του ΑΠΘ.
Πηγή : Εφημερίδα Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου