59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΔΕΔΥ: Κατεδάφιση υπηρεσιών, ισοπέδωση μισθών, μαζικές απολύσεις.


Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/09/2011
Ιστορικού χαρακτήρα είναι, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η κατεδάφιση του δημόσιου τομέα και των δημοσίων υπηρεσιών που εξήγγειλε η κυβέρνηση και θα συνοδευτεί από δεκάδες χιλιάδες απολύσεις μέσω της εργασιακής εφεδρείας. Επίσης σημειώνει ότι το με το νέο μισθολόγιο επιχειρείται η ισοπέδωση των μισθών για όσους υπαλλήλους διατηρήσουν τις θέσεις τους και αποφαίνεται ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση αποτελούν τα "πλέον βάρβαρα, νεοφιλελεύθερα και αντικοινωνικά μέτρα που γνώρισε η χώρα μεταπολεμικά", καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που οργανώνεται στη ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.
Επίσης για "καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και μετάθεση των βαρών σε μισθωτούς και συνταξιούχους" κάνει λόγο η ΓΣΕΕ σημειώνοντας ότι "ο κυβερνητικός οδοστρωτήρας, με το απειλητικό ύφος του υπουργού Οικονομικών, ποδοπατά απαράγραπτα εργασιακά δικαιώματα" και προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Αναλυτικά η ΑΔΕΔΥ, που τις επόμενες ημέρες (μετά τη ΔΕΘ) ενδέχεται να εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις, σημειώνει ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες "διαμορφώνουν συνθήκες διάλυσης των ήδη υποβαθμισμένων και απαξιωμένων -με ευθύνη της πολιτείας- δημοσίων υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νέο μέτρο της διεύρυνσης του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, ακόμα και στα όρια του στενού δημοσίου τομέα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του Δημοσίου -εκτός των άλλων- να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης. Οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές και για τις ίδιες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικά λειτουργικά προβλήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού, εξαιτίας των απολύσεων χιλιάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που κάλυπταν διαρκείς και πάγιες ανάγκες, αλλά και την εσπευσμένη αποχώρηση τουλάχιστον 35.000 δημοσίων υπαλλήλων, λόγω ωρίμανσης των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων".

Μισθολόγιο παρωδία...
Ειδικότερα για το νέο μισθολόγιο η ΑΔΕΔΥ σημειώνει μετά τις οριζόντιες περικοπές (πρώτο Μνημόνιο και Μεσοπρόθεσμο) ότι η κυβέρνηση δρομολογεί τώρα, μέσω ενός «μισθολογίου- παρωδία», την επιβολή νέων μισθολογικών περικοπών και την πλήρη μισθολογική ισοπέδωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, διαμορφώνοντας έτσι ασφυκτικές εισοδηματικές συνθήκες για εκατοντάδες οικογένειες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, "με την εξαγγελθείσα σύνδεση του νέου μισθολογίου με το βαθμολόγιο και την αξιολόγηση, η κυβέρνηση καταδικάζει την πλειοψηφία των εργαζομένων σε μισθολογική καθήλωση, ενώ παράλληλα με τη θεσμοθέτηση του 'πριμ παραγωγικότητας', επιχειρεί την απόλυτη υποταγή των δημοσίων υπαλλήλων στις βουλές της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας τους, ενισχύοντας έτσι το κομματικοκεντρικό και πελατειακό κράτος".

Αυτόνομη Παρέμβαση: Αφαιρούν και τα τελευταία ψίχουλα
"Αφού καρατόμησαν μισθούς και ασφαλιστικά δικαιώματα, εκτίναξαν την ανεργία στα ύψη, ελαστικοποίησαν τις εργασιακές σχέσεις, περιόρισαν τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, (δίνοντας ζεστό χρήμα στις τράπεζες και νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο), σήμερα αφαιρούν από τους εργαζόμενους και τα τελευταία ψίχουλα μισθών και δικαιωμάτων. Με τις χθεσινές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου τίποτα δεν μένει όρθιο", σημειώνει η Αυτόνομη Παρέμβαση, υπογραμμίζοντας:
* Οι συλλογικές συμβάσεις ουσιαστικά καταργούνται, οι κατώτεροι μισθοί ακυρώνονται με την προώθηση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων.
* Οι μαζικές απολύσεις που έρχονται στο δημόσιο επιχειρούνται να εμφανιστούν σαν εργασιακή εφεδρεία.
* Δημόσιες επιχειρήσεις ξεπουλιούνται στους ιδιώτες, οργανισμοί του Δημοσίου διαλύονται.
* Οι μισθοί στο Δημόσιο οδηγούνται και πάλι σε νέες περικοπές, η χρηματοδότηση της υγείας περιορίζεται δραματικά, τα βαρέα και ανθυγιεινά μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη.
"Αυτή η πολιτική που προωθείται από την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ με τη συναίνεση της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ πρέπει τώρα να ανατραπεί", σημειώνει η Αυτόνομη Παρέμβαση.
 Πηγή:Εφημερίδα Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου