59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Η τριπλή μάχη του ΣΥΡΙΖΑ


Σταθερά βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο που έχει χαράξει τους τελευταίους μήνες, αυτόν της συγκρότησης ενός αντιμνημονιακού - αντινεοφιλελεύθερου μετώπου, το οποίο επιδιώκει να έχει και κοινωνική έκφραση και πολιτική - εκλογική, σε συνεργασία με δυνάμεις και χώρους που ανοιχτά και με συνέπεια, όπως ση­μειώνεται, αντιστρατεύονται τις μνημονιακές πολιτικές της κυρίαρχης πολιτι­κής ελίτ.
Η επιδίωξη αυτή φθάνει έως τη δι­ακυβέρνηση, όπως αποτυπώνεται στο κάλεσμα για τον «νέο συνασπισμό εξουσίας» με πυρήνα την Αριστερά.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στο Σπόρτινγκ (22.11), η μάχη κρίνεται σε τρία μέτωπα: στο πε­δίο των κοινωνικών αντιστάσεων, στο πεδίο της υπεράσπισης της δημοκρατί­ας και στο πεδίο της οικοδόμησης της εναλλακτικής λύσης.
Η πολιτική συμμαχιών
Όσον αφορά το πρώτο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονα παρών όχι μόνο σε κινη­τοποιήσεις σε επίπεδο συνδικαλιστι­κό, αλλά και σε κοινωνικούς αγώνες, με αποκορύφωμα τις κινητοποιήσεις για τα χαράτσια και κυρίως το ειδικό τέλος ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Τα κορυφαία στελέχη του σχήματος βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δί­πλα στην κατάληψη της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στο κέντρο έκδοσης εντολών διακο­πής ρεύματος, η οποία την περασμένη εβδομάδα έλαβε διαστάσεις και πέτυχε ευρεία στήριξη κοινωνικών και πο­λιτικών δυνάμεων (είναι άλλωστε γνω­στή η καλή επικοινωνία που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Νίκο Φωτόπουλο).
Την ίδια ώρα απάντηση του αρμόδι­ου επιτρόπου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στην Κομισιόν αποκάλυπτε ότι ακόμα και η Κομισιόν δεν νομιμοποιεί τη σύν­δεση φορολογικών υποχρεώσεων με υπηρεσίες όπως η παροχή του ηλεκτρι­κού ρεύματος.
Παράλληλα στο πεδίο των πολιτικών συμμαχιών ο χώρος κάνει μια αποτίμηση του πρώτου κύκλου επαφών με όσες δυνάμεις ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για τη διερεύνηση της δυ­νατότητας, καταρχήν, κοινής δράσης.
Στο μεταξύ η από κοινού κατάθεση στη Βουλή ερωτήσεων του Αλέξη Τσίπρα και του Παναγιώτη Κουρουμπλή την περασμένη εβδομάδα και η κοινή παρουσία Τσίπρα - Σακοράφα σε εκ­δήλωση - συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐ­ας την ερχόμενη Παρασκευή δείχνουν βήματα κοινής δράσης με στελέχη που διαφοροποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, εί­τε αυτή γίνεται σε επίπεδο μεμονωμέ­νων προσώπων είτε σε επίπεδο χώρων, καθώς πλέον ορισμένοι εκ των «πασοκογενών» εκπροσωπούνται στο νεοϊ­δρυθέν σχήμα της «Ενωτικής Κίνησης» (Κοτζιάς, Κοτσακάς, Κουρουμπλής, Μητρόπουλος, Τσουκαλάς κ.ά.).
Πέρα από το δίλημμα...
Όσον αφορά το στοίχημα της υπε­ράσπισης της δημοκρατίας, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στο αίτημα για εκλογές προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το κυρίαρχο μπλοκ «κάνει τα πάντα για να αποτρέψει το ενδεχό­μενο εκλογών».
Όπως σημείωσε ο Τσίπρας στο Σπόρτινγκ, η κυβέρνηση Παπαδήμου συγκροτήθηκε με αποκλειστικό σκοπό την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και στην προσπάθεια αυτή επιστράτευσαν κάθε εφεδρεία, από τον Σαμαρά έως τη λαϊκίστικη Ακροδε­ξιά, «μόνο και μόνο για να διευρύνουν την κοινοβουλευτική βάση της νέας κυ­βέρνησης και να αντιμετωπίσουν το εν­δεχόμενο νέων διαφοροποιήσεων».
Τέλος, όσον αφορά την εναλλακτι­κή λύση (αναδιανομή, φορολόγηση του πλούτου, εθνικοποίηση - κοινωνι­κοποίηση τραπεζών κ.λπ.), αυτή τοποθετείται πάντα μέσα σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο και συνακόλουθα αναδεικνύεται η ανάγκη για κοινούς αγώνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδεχομένως αυτό είναι το πιο πιεστικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου του διακηρυγμένου ευρωπαϊκού προσανα­τολισμού του, ενώ την ίδια ώρα το ευ­ρωπαϊκό οικοδόμημα αντιμετωπίζει δι­αλυτική προοπτική.
Σε αυτό το πλαίσιο το σχήμα σηκώ­νει τους τόνους της κριτικής απέναντι στους χειρισμούς σε κορυφαίο επί­πεδο στην Ε.Ε., καθώς και την κριτική απέναντι στο ευρώ, το οποίο μοιάζει να πνέει τα λοίσθια. Χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο Σπόρτινγκ ο Τσίπρας ανέφερε ότι «η Ευρώπη στο ση­μείο που έχει φτάσει έχει δυο δρό­μους: ή αλλάζει ή διαλύεται».
Και πρόσθεσε: «Για μας το δίλημμα δεν είναι η παραμονή στο ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή της κοινωνικής καταστροφής», αλλά «η συνέχεια ή η ανατροπή της σημερινής κατάστα­σης». Επί της ουσίας ο χώρος επιδιώκει να μην ταυτιστεί με τις συνέπειες καμί­ας εκ των δύο επιλογών (παραμονή στο ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή) και κα­ταφεύγει στις ίσες αποστάσεις.
Σε κάτι τέτοιο παραπέμπει και το σύνθημα που υιοθετείται στην πρό­σφατη απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής του Επιτροπής «καμία θυσία για το ευρώ», το οποίο απέχει μακράν από το να προτείνει την επι­στροφή στο εθνικό νόμισμα, κάτι που για την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ σημα­τοδοτεί ρήξη με την Ε.Ε. και εθνική αναδίπλωση.


Πηγή :Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου