59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί...

Το ρεπορτάζ του alterthess για την εξάρθρωση του μαφιόζικου κυκλώματος της Θεσσαλονίκης, ηγετική μορφή του οποίου φέρεται να είναι τοπικό στέλεχος του ΛΑΟΣ

Σε συλλήψεις γνωστών Θεσσαλονικέων προχώρησε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με κύρια απασχόληση του εκβιασμούς, την τοκογλυφία και την προστασία νυχτερινών κέντρων. Η υπόθεση ήρθε στο φως πριν από δύο χρόνια, όταν και η ασφάλεια Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την έρευνα και τις παρακολουθήσεις των συγκεκριμένων κατηγορούμενων.

Η αυτοκτονία του πρώην άνδρα της συζύγου του Παναγιώτη Ψωμιάδη, Τζούλιας,
και άλλων γνωστών επιχειρηματιών της πόλης οδηγούσαν σε κύκλωμα τοκογλυφίας. Τους τελευταίους μήνες ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΥΠ και το γνωστό βαλιτσάκι παρακολουθήσεων “έδεσε” την υπόθεση.

Ηγετική μορφή της οργάνωσης θεωρείται ο 58χρονος ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων Μάρκος Καραμπέρης που είχε εμπλακεί και στην υπόθεση Βατοπαιδίου, ενώ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας με τον συνδυασμού του κ. Κ. Βελόπουλου (ΛΑΟΣ), αλλά και τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Μάριος Μελέτης που έχουν παλαιότερα κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών αλλά και για συμπλοκή με αστυνομικού.

Κατηγορείται επίσης το διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ Χρήστος Παπαχατζής, ο οποίος ακούγεται σε τηλεφωνικές συνομιλίες «να κρατάει στο συρτάρι καταγγελίες για την δράση του τοκογλυφικού κυκλώματος και κυρίως του βασικού κατηγορούμενου Μάρκου Καραμπέρη», όπως σημειώνεται στη δικογραφία. Ο κ. Παπαχατζής έχει διατελέσει πρόεδρος της ΠΑΣΚ εφοριακών. Το 2011, επί υπουργίας Βενιζέλου, αφού μέχρι τότε υπήρξε διευθυντής της Β` Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, τοποθετείται στη νευραλγική θέση της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του Σ.Δ.Ο.Ε

Μερικά χρόνια πριν ο κ.Παπαχατζής είχε υπερασπιστεί με σθένος επίορκο εφοριακό σε άλλη υπόθεση, ενώ για χρόνια όλη η πόλη γνώριζε ότι ο κ.Παπαχατζής είναι ο “άνθρωπος” του Άκη Τσοχατζόπουλου και τα τελευταία χρόνια το δεξί χέρι του επίσης καθαιρεθέντα Καπελέρη.

Κατηγορούμενος είναι ακόμη ο 54χρονος επιχειρηματίαςΔημήτριος Λαμπάκης, ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης εταιρείας με σφολιάτες στην Χαλκιδική. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς την εταιρεία την είχε υφαρπάξει απο τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της, ένα ακόμη θύμα των τοκογλύφων. Στην δικογραφία περιλαμβάνονται επιβαρυντικά στοιχεία και για συγγενείς του Δ. Λαμπάκη ανάμεσα στους οποίους και ένας 25χρονος.

Στην δικογραφία βρίσκεται και το όνομα διευθυντικού στελέχους τη Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος κατηγορείται ότι φρόντιζε για όλες τις τραπεζικές συναλλαγές του κυκλώματος και για το «ξέπλυμα» των εισπράξεων των τοκογλύφων. Σύμφωνα με υπολογισμούς των αξιωματικών της ΕΛΑΣ ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ έχει ξεπλυθεί με το σύστημα των κερδισμένων δελτίων του «Στοιχήματος», ενώ μέχρι και πρόσφατα ο Μάρκος Καραμπέρης και ένας συνεργάτης του πήγαιναν ταξίδια στην Ελβετία όπου διοχέτευαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τις τοκογλυφικές εισπράξεις.

Εντύπωση προκαλεί όμως και το όνομα του Γιώργου Φερέτη στη λίστα των κατηγορούμενων. Ο δημοσιογράφος, αγαπημένο “παιδί” όλων των διοικήσεων της ΕΡΤ, γνωστός για τις εθνικιστικές του ιδέες και την κάλυψη γεγονότων όπως η υπόθεση της 17 Νοέμβρη, φέρεται να μεσολαβούσε σε επιχειρηματίες για λογαριασμό της οργάνωσης, με στόχο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο μέχρι και τώρα σύμβουλος διεύθυνσης της ΕΡΤ3, όπως φαίνεται στη δικογραφία δρούσε για λογαριασμό της οργανώσης, ενώ χρωστούσε και ένα υψηλό ποσό στον Καραμπέρη, λόγω του πάθους του για τα τυχερά παιχνίδια.

Βάστα γερά Γιώργο

Αίσθηση έχει προκαλέσει το κύμα αλληλεγγύης στον Γιώργο Φερέτη, ακόμη και από συναδέλφους του στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί γνωστοί δημοσιογράφοι βρέθηκαν στα δικαστήρια για να συμπαρασταθούν στον Φερέτη-μεταξύ των οποίων και ο Παντελής Σαββίδης- και ήδη μαζεύουν όπως μαθαίνουμε χρήματα στην ΕΡΤ για τα δικαστικά έξοδα του μαφιόζου-δημοσιογράφου. Άγνωστοι παραμένουν οι λόγοι της έντονης αλληλεγγύης στο πρόσωπο του Φερέτη, πέρα βέβαια από το κοινό ιδεολογικοπολιτικό υπόβαθρο.

Κακουργήματα και αστυνομικοί-γκάνκστερς

Η δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος των συλληφθέντων αφορά τις, κατά περίπτωση, κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα. Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος. Στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων:

• Διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών, που αποτελούσαν τις 4 εγκληματικές οργανώσεις,
• Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση.
• Εξακριβώθηκε ο τρόπος - μέθοδος δράσης τους (modus operandi).
• Προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους.
• Εξακριβώθηκαν ιδιώτες και καταστήματα - επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκβιάζονταν.
• Προσδιορίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Επίσης στη θέση του κατηγορουμένου βρίσκεται ένας αστυνομικός του τμήματος Λευκού Πύργου, ο οποίος φρόντιζε για την τοποθέτηση «μπράβων» των συμμοριών σε νυκτερινά κέντρα αλλά και για την μεταφορά των χρημάτων της μαφίας της νύκτας.

Δικογραφία έχει σχηματισθεί σε βάρος και άλλου αστυνομικού - υπηρετεί στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης – ο οποίος παρείχε πληροφορίες στο κύκλωμα για τις έρευνες των συναδέλφων του, εξασφαλίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά για τις υπηρεσίες του. Το κύκλωμα των τοκογλύφων φρόντιζε ακόμη και για τις πολυήμερες δωρεάν διακοπές του στην Χαλκιδική.

Κατηγορούμενος είναι ένας ακόμη εν ενεργεία αστυνομικός που παρείχε στα μέλη του κυκλώματος στοιχεία από τις απόρρητες ηλεκτρονικές καταγραφές των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και ένας απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για υπόθεση ηλεκτρονικού τζόγου. Ο πρώην αξιωματικός, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν άνθρωπος εμπιστοσύνης του Μάρκου Καραμπέρη και προχωρούσε σε παράνομες συναλλαγές εν ονόματί του.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης και συγκεκριμένα γύρω στις 18:00 οδηγήθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για να παρουσιαστούν στον ανακριτή 53, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τελικά συλληφθέντες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε με συνδυασμένες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Συγχαρητήρια από την πολιτική και δικαστική εξουσία

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, έδωσε τα συγχαρητήριά του στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο και δήλωσε: «Η Ελληνική Αστυνομία, με την εξάρθρωση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων, επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι ο αγώνας απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα, που αποκομίζουν παράνομα τεράστια οικονομικά ποσά, στερώντας το ελληνικό δημόσιο από σημαντικά έσοδα, είναι διαρκής και κυρίως, χωρίς διακρίσεις και εκπτώσεις».

«Το ΣΔΟΕ συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και κάθε συναφούς έκνομης δραστηριότητας, με στόχο την αποκατάσταση και εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία και πίστης ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αυτό αφορά και στελέχη του ίδιου του ΣΔΟΕ, εφόσον παραβιάζουν το νόμο και το καθήκον τους. Κι αυτό φάνηκε και στις συγκεκριμένες υποθέσεις» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που υπογράφει ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.

Πηγή: alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου