59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Μέρκελ: Καμία συζήτηση για νέο πρόγραμμα βοήθειας


Η Άνγκελα Μέρκελ δεν το μετάνιωσε που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας -με μεγάλη καθυστέρηση, δηλαδή- για τη σύνοδο κορυφής των G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού. Τόσο το αποτέλεσμα του αγώνα της Εθνικής Γερμανίας με τη Δανία, όσο και το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών - «μια καλή είδηση για το ευρώ», όπως είπε- χαροποίησαν τη Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ γλίτωσε για λίγες ώρες και το κύμα των πιέσεων από τους ομολόγους της των ισχυρότερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών της Γης να πάψει επιτέλους να φρενάρει πιο...
γενναιόδωρες λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Βέβαια, τελικά τις πιέσεις δεν τις γλίτωσε ούτε στο δείπνο των G20 ούτε στο τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, που ήταν προγραμματισμένο στη συνέχεια. Ωστόσο, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το δείπνο των ηγετών του G20 στο Μεξικό δεν είχε ακόμη αρχίσει.

Πάντως, η πρώτη δήλωση που έκανε η καγκελάριος πατώντας στο μεξικανικό έδαφος αναιρούσε ουσιαστικά το «παραθυράκι» που είχε ανοίξει το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός της επί των Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε περί επιμήκυνσης του χρόνου υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους της κι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συζητηθεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας» δήλωσε η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να μεταβεί η τρόικα στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν.

Να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι συμμετέχοντες στο G20 - οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς και οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- έκαναν μια μίνι τηλεδιάσκεψη μετά το κλείσιμο της ελληνικής κάλπης και πριν ανέβουν στα αεροπλάνα για την πολύωρη υπερατλαντική πτήση.

Και μόλις αποβιβάστηκαν ακολούθησαν το παράδειγμα της Μέρκελ και σχολίασαν δημόσια το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα πιέζοντας ταυτόχρονα για σχηματισμό κυβέρνησης στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατόν.

"Καλό νέο για το ευρώ"
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, τόνισε ότι «η ελληνική ψήφος είναι και ένα μεγάλο μήνυμα για την Ευρώπη, προσφέρει μια πιο γαλήνια προοπτική για την Ευρώπη και για το κοινό της νόμισμα», ενώ υπογράμμισε πως «σε ότι αφορά, δε, την ανάπτυξη, γνωρίζετε τις θέσεις της Ιταλίας, πιστεύω ότι ο κατάλληλος χρόνος πλησιάζει». Για τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών ήταν «καλό νέο για την Ελλάδα, το ευρώ και την Ισπανία», ενώ για τον Βρετανό Ντέιβιντ Κάμερον «υποδεικνύουν δέσμευση στην παραμονή εντός Ευρωζώνης και αποδοχή των όρων διάσωσης της χώρας».

Ο Κάμερον ήταν και ο πλέον παρεμβατικός: «Εάν είσαι ελληνικό κόμμα και θέλεις να παραμείνεις στην Ευρωζώνη, πρέπει να βιαστείς και να βοηθήσεις στον σχηματισμό κυβέρνησης. Μια καθυστέρηση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη».

 Ομπάμα: Θετικές προοπτικές για τον σχηματισμό κυβέρνησης

«Θετικές προοπτικές» για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ανοίγει το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, που ελπίζει ότι αυτή η νέα κυβέρνηση «θα μπορέσει να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τους διεθνείς εταίρους της χώρας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους».

Την άποψή τους -επιφυλακτικά θετική- για την έκβαση των ελληνικών εκλογών εξέφρασαν από το Μεξικό και οι εκπρόσωποι της Κίνας και της Νότιας Κορέας, επισημαίνοντας αφενός ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ώστε να διατηρηθεί η ακεραιότητα και η σταθερότητά της, αφετέρου ότι το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου θα προκαλέσει μεσοπρόθεσμα αβεβαιότητα.

Ρωγμή στο μέτωπο των σκληρών

Υπάρχει, όμως, δυνατότητα διαπραγμάτευσης; Παρά την ξεκάθαρη αρνητική δήλωση της Μέρκελ φαίνεται ότι ανοίγει μια ρωγμή στο... μέτωπο των σκληρών. Πέρα από την προχθεσινή δήλωση του Βέστερβελε, την οποία «μάζεψε» το Βερολίνο- ωστόσο δεν προέκυψε από το πουθενά- βγήκαν χθες δύο παραδοσιακοί σύμμαχοι της Γερμανίας να επιδείξουν μια κάποια ελαστικότητα.

Η πρώτη ήταν η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, που επίσης είναι... φλύαρη, η οποία δήλωσε ότι «υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να επιταχυνθούν ή να επισπευστούν διαδικασίες και να εξεταστεί τι πρέπει να γίνει, ώστε να μην συνεχιστεί η κατάθλιψη και να επιστρέψει πάλι η ελπίδα στην Ελλάδα». Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν μιλά για αλλαγή ολόκληρου του ελληνικού προγράμματος, αλλά για βελτιώσεις εντός του προγράμματος.

H Φέκτερ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα μια σταθερή κυβέρνηση στην Αθήνα, ώστε το Eurogrοup να έχει και πάλι έναν συνομιλητή για τις περαιτέρω ενέργειες και την υλοποίηση του προγράμματος, τα μέτρα βοήθειας και την τεχνική υποστήριξη. Στο τέλος της συνέντευξής της, μάλιστα, η Μαρία Φέκτερ διαβεβαίωσε πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν συζητήθηκε ποτέ από το Eurogroup. Μάλλον, όμως, ξέχασε ότι η ίδια το συζητούσε μεγαλοφώνως στα δημοσιογραφικά μικρόφωνα.

Ο δεύτερος παραδοσιακός σύμμαχος της Γερμανίας στην Ευρωζώνη που μίλησε για περιθώριο διαπραγμάτευσης ήταν η Φινλανδία: «Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως να είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε προσαρμογές του δανειακού προγράμματος, με την προϋπόθεση η χώρα να σχηματίσει μια βιώσιμη κυβέρνηση» δήλωσε ο Φιλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αλεξάντερ Στουμπ στη φινλανδική τηλεόραση. «Το σημείο αναφοράς μας είναι ότι το βασικό πακέτο δεν πρέπει να αλλάξει, αλλά, εάν είναι πιθανό να βρεθούν κάποια στοιχεία για να γίνει η κατάσταση πιο εύκολη, τότε σίγουρα μπορούμε να το συζητήσουμε» πρόσθεσε.

Δηλώσεις έκαναν και οι «μικροί» και νεοεισαχθέντες στην Ευρωζώνη, που επίσης στοιχίζονται κατά κανόνα πίσω από τη Γερμανία. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, που είχε πει προεκλογικά ότι θα ζητήσει την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε χθες ότι «η μόνη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας είναι να δοθεί στη χώρα περισσότερος χρόνος για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και να μειώσει το χρέος». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι από τις συζητήσεις που είχε τελευταία με ομολόγους του στην Ευρωζώνη φάνηκε ότι «υπάρχουν ανησυχίες για το εάν το χρονοδιάγραμμα είναι ρεαλιστικό».

Κάτι ανάλογο δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Άντρους Άνζιπ, χωρίς ωστόσο να κρύβει τον φόβο του από ένα πιθανό νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους: «Εάν οι συμφωνίες με τους Έλληνες πρέπει να τροποποιηθούν, οι τροποποιήσεις θα γίνουν, αλλά τα δάνεια από το EFSF δεν θα διαγραφούν» δήλωσε στην εσθονική τηλεόραση.

Για παράταση στην υλοποίηση των στόχων του ελληνικού προγράμματος μίλησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα περαιτέρω οικονομική βοήθεια. «Ήδη τα 130 δισεκατομμύρια είναι πάρα πολλά λεφτά», τόνισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, αλλά διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την επιστροφή των δανείων» και ανέφερε ενδεικτικά το γεγονός ότι τον Οκτώβριο υπάρχουν προθεσμίες «για τις οποίες γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα», άρα, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση.

«Ήδη το έχει αναφέρει ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ. Χρειάζονται όμως και επενδύσεις που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και απασχόληση. Σε αυτό το θέμα το Μνημόνιο δεν είναι αρκετά σαφές και θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε πού μπορούν να γίνουν αυτές οι επενδύσεις», πρόσθεσε ο Σουλτς.

Στο ερώτημα τι περιμένει ο ίδιος από τον Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε: «Να μπορούμε να βασιστούμε σε αυτόν, διότι υπενθυμίζω ότι στην κυβέρνηση Παπανδρέου ο Σαμαράς έλεγε όχι σε όλα, σε τέτοιο βαθμό που ούτε η ίδια η Μέρκελ δεν μπορούσε να τον μεταπείσει. Τώρα παίρνει πίστωση εμπιστοσύνης, αλλά πρέπει να αποδείξει ότι το εννοεί σοβαρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου