59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Τοποθέτηση των διδασκόντων του 1ου Δ.Σ. Πόρτο-Ράφτη σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο σχολείο και την κλήση σε απολογία του συναδέλφου Κώστα Τουλγαρίδη


Οι διδάσκοντες του 1ου ΔΣ Πόρτο – Ράφτη
                                                       
                                                        Προς : 2ο Γραφείο ΠΕ Αν. Αττικής
            Σύλλογο εκπ/κων ΠΕ «Κ. Σωτηρίου


Τοποθέτηση των διδασκόντων του 1ου Δ.Σ. Πόρτο-Ράφτη σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο σχολείο και την κλήση σε απολογία
του συναδέλφου Κώστα Τουλγαρίδη


Θεωρούμε ότι η κλήση σε απολογία του συναδέλφου Κώστα Τουλγαρίδη μας αφορά όλους και στρέφεται εναντίον μας καθώς στη θέση του θα μπορούσε να είναι, είτε να βρεθεί στο μέλλον, οποιοσδήποτε από μας.
Ο συνάδελφος Τουλγαρίδης λειτουργεί ως μέλος του συλλόγου διδασκόντων και ως μέλος του ΔΣ του συλλόγου «Κ. Σωτηρίου». Κινείται στα πλαίσια της υποχρέωσης  του να υπερασπίζεται τα εργασιακά μας δικαιώματα και τη δημοκρατική συλλογική λειτουργία στο σχολείο και εκφράζει τις αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων και  του συνδικάτου μας. Αυτό έκανε και στις 6/10.

Ο δντής του σχολείου αλλοιώνει τα γεγονότα και την πραγματικότητα.

  Ο δ/ντής λειτουργεί τη σχολική μονάδα εντελώς μονοπρόσωπα, αγνοώντας το σύλλογο διδασκόντων και προσπαθώντας να καταργήσει στην πράξη το ρόλο και τις αποφασιστικές του αρμοδιότητες. Όχι μόνο δε συζητάει σοβαρά ζητήματα λειτουργίας του σχολείου με το σύλλογο αλλά επανειλημμένα ούτε καν τον ενημερώνει πριν προχωρήσει σε ανακοινώσεις στους γονείς  και άλλους φορείς.
   Συγκεκριμένα στις 6/10 αρνήθηκε να μας ενημερώσει για το τι συνέβαινε με τη μετακίνηση συναδέλφου αναπληρώτριας στο σχολείο.
   Όταν ο συνάδελφος Τουλγαρίδης βγήκε από το γραφείο του δ/ντή,  μας ενημέρωσε ότι ο δ/ντής τον αγνόησε γι’ αυτό τον κάλεσε, μόλις τελειώσει τη συνομιλία του στο τηλέφωνο με τον προϊστάμενο, να μας ενημερώσει. Μόλις ο δ/ντής βγήκε από το γραφείο του, ο συνάδελφος Τουλγαρίδης, από το γραφείο των δασκάλων, τον κάλεσε να έρθει να μας ενημερώσει. Ο δ/ντής ήρθε στο γραφείο των δασκάλων, έμεινε για κάποιες στιγμές κοιτάζοντας τους συναδέλφους και ενώ όλοι περιμέναμε να μας ενημερώσει αυτός γύρισε προς την πόρτα και αποχώρησε χωρίς να πει λέξη, αγνοώντας το σύλλογο διδασκόντων. Ο κος Τουλγαρίδης τον ακολούθησε μαζί με κάποιους συναδέλφους που ήταν στο διάδρομο και του ζήτησε ξανά να γυρίσει και να συζητήσουμε.
   Ο δ/ντής ισχυρίζεται ότι ο Τουλγαρίδης φώναζε - «κραύγαζε» επιθετικά εναντίον του στις 6/10. Κανείς συνάδελφος δεν επιβεβαιώνει ότι ο συνάδελφος Τουλγαρίδης είχε αυτή τη συμπεριφορά. Όσο ήταν μέσα στο γραφείο δεν ακούστηκαν φωνές έξω αλλά και πριν από την αδιαθεσία του δ/ντή, μπροστά στην οποία παρευρίσκονταν συνάδελφοι, δεν υπήρχαν φωνές ούτε προσβλητικές εκφράσεις είτε αμφισβητήσεις στο πρόσωπο του δ/ντή.
   Επισημαίνουμε ότι ο δ/ντής εμφανίζει ως επίθεση εναντίον του οποιαδήποτε έκφραση αντίθετης άποψης από τη δική του, όσο ήρεμα και αν εκφράζεται. Αυτό έχει συμβεί και απέναντι σε άλλους συναδέλφους με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα συνάδελφου αναπληρώτριας. Όταν στις 24/10 ο δ/ντης κάλεσε αιφνιδιαστικά συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων εκτός εργασιακού ωραρίου, στις 2μμ και η συγκεκριμένη συνάδελφος τον ρώτησε,  σε πολύ ήρεμο τόνο, γιατί δεν γίνεται η συνεδρίαση στις 1.15μμ με τη λήξη των μαθημάτων, ο δ/ντής  άρχισε να φωνάζει προς όλους ότι θέλει βοήθεια γιατί του επιτίθεται η συνάδελφος.
   Ο σύλλογος διδασκόντων στη συνεδρίαση στις 3/10   αποφάσισε ομόφωνα, με τη σύμφωνη γνώμη και του δ/ντη να συγκεντρώσει όσους μαθητές έχουν προβλήματα στην πρόοδο τους και να ζητήσει τη λειτουργία φροντιστηριακού τμήματος. Απόφαση η οποία δεν υλοποιήθηκε.

   Ο δ/ντης έχει επανειλημμένα προσβάλει συναδέλφους που εκφράζουν διαφορετική από τη δική του άποψη. Συγκεκριμένα περιστατικά έχουν καταθέσει οι συνάδελφοι στο πρακτικό της συνεδρίασης και στον ίδιο τον προϊστάμενο του 2ου Γραφείου, όταν τον επισκεφτήκαν, στις 24/10, δεκαεφτά συνάδελφοι από το σχολείο.
   Επίσης, έχει φτάσει να απειλήσει ευθέως με «τις συνέπειες του νόμου», τις αναπληρώτριες συναδέλφους στο σχολείο, αν αυτές «παρασυρθούν από άλλους» συναδέλφους και δεν υλοποιήσουν την παράνομη εντολή του, δηλαδή δεν παραβρεθούν σε σύλλογο διδασκόντων εκτός του εργασιακού ωραρίου.
   Ο δ/ντής σε οποιαδήποτε ανακοίνωση – εντολή και αν κάνει, ισχυρίζεται ότι έτσι τηρεί τη νομιμότητα είτε ότι αποτελεί εντολή της δ/ντριας εκπαίδευσης ή του σχολικού συμβούλου και δεν δέχεται καμία συζήτηση. Ωστόσο επανειλημμένα αποδείχτηκε  ότι έχει άγνοια του νομοθετικού πλαισίου και υποχρεώθηκε, σε κάποιες περιπτώσεις, να πάρει πίσω τέτοιες εντολές (σχετικά με το ωράριο, ζητήματα ευθύνης στην εφημερία, την καταστρατήγηση του αναλυτικού προγράμματος κλπ).

Η κατάσταση αυτή και η κλήση σε απολογία του συναδέλφου Κώστα Τουλγαρίδη αισθανόμαστε ότι οδηγεί στην πλήρη κατάργηση του ρόλου του συλλόγου των διδασκόντων και κάθε δημοκρατικής και συλλογικής λειτουργίας στο σχολείο. Βάζει στο στόχαστρο την ίδια τη συλλογική – συνδικαλιστική δράση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.
Αναρωτιόμαστε αν αυτό που συμβαίνει αποτελεί εικόνα από το μέλλον μας και το μέλλον του δημόσιου σχολείου.
Η στάση του δ/ντή έχει δυναμιτίσει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, έχει φορτίσει ψυχολογικά τους εκπαιδευτικούς και έχει προσδώσει ένταση στην καθημερινότητα του σχολείου, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά το παιδαγωγικό κλίμα και η λειτουργία των εκπαιδευτικών

Τέλος, θεωρούμε τις κατηγορίες εντελώς ανυπόστατες και ζητάμε να ανακληθεί η κλήση σε απολογία γιατί αν κάποιος πρέπει να απολογηθεί αυτός δεν είναι ο συνάδελφος Κώστας Τουλγαρίδης.



Οι διδάσκοντες του 1ου ΔΣ Πόρτο – Ράφτη

Ακολουθούν οι υπογραφές 20 συναδέλφων







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου