59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Παζάρια για την Υγεία

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση στο υπουργείο Υγείας, οι τροϊκανοί απαίτησαν από τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και το επιτελείο του σκληρές περικοπές σε βάρος εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Όπως φαίνεται, ο υπουργός και η τρόικα κατέληξαν σε συμφωνία γύρω από τρεις βασικούς άξονες, ωστόσο παραμένουν ανοικτά κάποια φλέγοντα ζητήματα, τα οποία και θα συζητηθούν το μεσημέρι της Τρίτης.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί είναι:


-Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ από 15% στο 30% σε ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια

-Διπλασιασμός της εισφοράς υγείας των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από τα 12 ευρώ στα 24 ευρώ το μήνα

-Έκδοση νέου δελτίου φαρμάκων και μάλιστα -σύμφωνα με πληροφορίες – κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.

Αναλυτικά, τα ποσά που αναμένεται να εξοικονομηθούν από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λυκουρέντζου είναι τα εξής:

- 150 - 200 εκατ. ευρώ, από τη θετική λίστα (τα φάρμακα που συνταγογραφούνται) και για την οποία θα εκδοθεί υπουργική απόφαση έως τις 30 Οκτωβρίου.
- 300 εκατ. ευρώ, από το νέο δελτίο τιμών, το οποίο, όπως είπαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα εκδοθεί μεθαύριο Τετάρτη.
- 100 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων.
- 150 εκατ. ευρώ, από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.
- 200 εκατ. ευρώ, από την αλλαγή του κανονισμού των παροχών του ΕΟΠΥΥ, και τον διπλασιασμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων για νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, από 15% σε 30%.

Αγκάθια στις διαπραγματεύσεις αποτελούν:

Ι) H επιμονή της τρόικας να αναγράφεται μόνο η δραστική ουσία στην συνταγή του γιατρού. Από την πλευρά του, το επιτελείο του υπ. Υγείας αντιπροτείνει να υπάρχει και πρόταση εμπορικής ονομασίας, την οποία να έχει ο ασθενής και ο φαρμακοποιός την ευχέρεια να ακολουθήσει ή να απορρίψει.

ΙΙ) Οι αλλαγές στον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, όπως για παράδειγμα περικοπές βοηθημάτων.

ΙΙΙ) Οι περικοπές στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, λειτουργικές και άλλες.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, τόνιζε πάντως το βράδυ της Δευτέρας ότι υπήρξε «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις που σήμερα διήρκησαν περί τις τρεις ώρες, καθώς ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος παρουσίασε λίστα περικοπών ύψους 950 εκατ. ευρώ.

Νέα λίστα θα παρουσιαστεί την Τρίτη στην τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου