59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Τέλος για την ΕΡΤ

«Μαύρο» στην κρατική τηλεόραση, παρά τη θύελλα των εγχώριων και διεθνών αντιδράσεων και τις ενδοκυβερνητικές  τριβές. Οι πομποί της ΕΡΤ «έπεσαν», υλοποιώντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες και ενώ πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί σε ένδειξη συμπαράστασης τόσο στο κρατικό ραδιομέγαρο, όσο και στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ, που «φρουρούσαν» δυνάμεις των ΜΑΤ.


Οι πληροφορίες για το κλείσιμο της ΕΡΤ κυκλοφόρησαν από νωρίς το μεσημέρι, οπότε και δημοσιεύτηκε, χωρίς τις υπογραφές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ,  στο ΦΕΚ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που ανοίγει το δρόμο για το κλείσιμο ή τη συγχώνευση ΔΕΚΟ. 

Στην ανακοίνωσή του  ο Σίμος Κεδίκογλου έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για αδιαφάνεια και τεράστιο κόστος της επιχείρησης, ενώ ανέφερε ότι η ΕΡΤ θα ανοίξει ξανά, με λιγότερο προσωπικό, ως δημόσια αλλά όχι κρατική επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν κανονικά, όπως είπε. Παράλληλα, μέχρι να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση, οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το τέλος ανταποδοτικότητας, όταν όμως ανοίξει ξανά, θα πληρώνουν και πάλι τέλος, αλλά μειωμένο σε σχέση με τώρα.

Αποφασισμένοι να κρατήσουν την ΕΡΤ ανοιχτή δηλώνουν οι εργαζόμενοι και ζητούν τη συμπαράσταση των πολιτών.

23:30 Μαύρο στις οθόνες των τηλεοπτικών σταθμών της ΕΡΤ ενώ σίγησαν και οι ραδιοφωνικοί πομποί.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μετάδοση συνεχίζεται στην περιοχή της Κρήτης ενώ το πρόγραμμα αναμεταδίδεται από τον 902.

23:25 Τηλεφωνική επικοινωνία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια όπου του έθεσε το θέμα της μη υπογραφής από πολλούς υπουργούς της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου.

Όπως έγινε γνωστό οι δύο άνδρες θα συναντηθούν την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι.

23:20 Σταμάτησε να εκπέμπει η ΕΤ3 – Κόπηκαν και τα τηλέφωνα

23:05 Τα ΜΑΤ έχουν παραβιάσει τις εγκαταστάσεις στους πομπούς μετάδοσης, έχουν εκδιώξει τους εργαζόμενους και αναμένεται να κατεβάσουν τους διακόπτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα δικαιώματα της μετάδοσης του αγώνα της Τετάρτης θα δοθούν σε ιδιωτικό κανάλι.

22:00 Εργαζόμενοι, αντιπροσωπείες και πλήθος κόσμου στο προαύλιο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

21:00 Μεταδίδεται το δελτίο ειδήσεων με την Έλλη Στάη
 

21:00 ΠΑΜΕ: Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ να αντισταθούν και να μην τρομοκρατηθούν
 
Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλει την κυβέρνηση και καλεί τους εργαζόμενους να μην σκύψουν το κεφάλι, να μην τρομοκρατηθούν και να οργανώσουν τη πάλη τους.
 
Τη συμπαράσταση εκ μέρους της παράταξης του ΠΑΜΕ στην ΕΣΗΕΑ (Δημοσιογραφική Αγωνιστική Συνεργασία) εξέφρασαν επίσης και οι Γιάννης Πάσουλας και Παναγιώτης Ράμμος, μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:
 
«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση που με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αποφάσισε επιδιώκει το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και φορέων. Μεταξύ αυτών κινδυνεύει με κλείσιμο και η ΕΡΤ. Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης και αντεργατικής απόφασης θα είναι η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.
 
Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και σε όλων των δημόσιων φορέων. Να μην σκύψουν το κεφάλι. Να μην τρομοκρατηθούν. Να οργανώσουν τη πάλη τους, την αντίσταση τους απέναντι στην πολιτική που τους πετάει στο δρόμο και στον καιάδα της ανεργίας».
 
20:56 OTOE: H κυβέρνηση υπακούει την τρόικα

Η κυβέρνηση υπακούει στις εντολές της τρόικας και είναι έτοιμη να υλοποιήσει χωρίς καμία αντίσταση, όπως όλα δείχνουν, τις απαιτήσεις της, κλείνοντας την ΕΡΤ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ).

20:52 ΕΣΗΕΜ-Θ: Πρωτοφανής ενέργεια η απόφαση για την ΕΡΤ

Πρωτοφανή ενέργεια, χαρακτηρίζει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά «να καταστήσει την Ελλάδα μέσα σε μια μέρα τη μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν θα έχει δημόσια ραδιοτηλεόραση». Παράλληλα η Ένωση κατηγορεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι, συνδυάζοντας κυνισμό και λαϊκισμό, αποδοκίμασε τακτικές που ο ίδιος και η κυβέρνηση Σαμαρά προώθησαν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως οι «χρυσές» προσλήψεις προσωπικού ειδικών θέσεων και οι εξωτερικές παραγωγές.

20:50 Ανακοίνωση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

«Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών πληροφορήθηκε συγκλονισμένη την είδηση για το αιφνίδιο κλείσιμο της Ε.Ρ.Τ. και την απόλυση των 2.656 υπαλλήλων της, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και μουσικοί που στελεχώνουν επαξίως τα Μουσικά Συνόλα. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, διεκόπη η αποψινή δοκιμή που είχε προγραμματιστεί εν’όψει της συναυλίας στο Ηρώδειο, η οποία θα δοθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την Παρασκευή 14 Ιουνίου, με το «Ρέκβιεμ» του Βέρντι, στο οποίο πρόκειται να συμμετασχει και η Χορωδία της Ε.Ρ.Τ. και σύσσωμη η Ορχήστρα μαζί με τον καλλιτεχνικό της διευθυντή Βασίλη Χριστόπουλο, μετέβησαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους».

20:40 Σγουρός: Επέλεξαν την τακτική του ξαφνικού θανάτου για χιλιάδες εργαζομένους

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, εξέφρασε την αντίθεσή του με τη σημερινή απόφαση της Κυβέρνησης για την ξαφνική διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ και δήλωσε μεταξύ άλλων:

 «Η τακτική του ξαφνικού θανάτου που επέλεξε η Κυβέρνηση για χιλιάδες εργαζομένους, έρχεται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές αρχές του διαλόγου και της ελεύθερης έκφρασης. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που μένουν άνεργοι εν μία νυκτί προσθέτουν έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα των απολύσεων και της ανεργίας. Εμείς στην Περιφέρεια Αττικής εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο σύνολο των εργαζομένων που μένουν άνεργοι».

20:30 Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) θα συναντηθεί αύριο στις 2:00 μμ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

20:22 Απεργία συμπαράστασης από το ΡΙΚ 

Σε εικοσιτετράωρη απεργία αποφάσισαν να προχωρήσουν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.
 
Η απόφαση ελήφθη σε ένδειξη αλληλεγγύης για την απόλυση των εργαζομένων της ΕΡΤ μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης να προχωρήσει από το απόγευμα της Τρίτης στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

20:22 ΓΣΕΕ: Τίθεται ευθέως ζήτημα δημοκρατίας
 
Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει «την αιφνιδιαστική και μονομερή απόφαση της κυβέρνησης» για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ εξέδωσε η ΓΣΕΕ, δηλώνοντας τη συμπαράστασή της στους εργαζομένους της.
 
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ με την απόφαση της κυβέρνησης τίθεται ευθέως ζήτημα δημοκρατίας και ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα πρέπει να έλθει άμεσα στη Βουλή προς συζήτηση και να δοθεί η δυνατότητα στην Εθνική αντιπροσωπεία να πάρει θέση δημόσια και δημοκρατικά.
 
Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση, η ΕΡΤ δεν αποτελεί κομματικό λάφυρο στα χέρια καμιάς κυβέρνησης, που μονομερώς αποφασίζει  και επιβάλλει το κλείσιμό της. «Η ΕΡΤ ανήκει στον Ελληνικό λαό και υπάγεται στις γενικές αρχές της κοινωνικής υπηρεσίας και του δημοσίου λόγου,  προωθώντας τις δημοκρατικές αρχές της ισότητας στην πρόσβαση, της πολυφωνίας και της ενημέρωσης, κάτω από την ασπίδα της ανωνύμου εταιρείας Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση».
 
«Είναι η μόνη ανεξάρτητη και δημόσια φωνή και επιβάλλεται να παραμείνει δημόσια, ανεξάρτητη αποκομματικοποιημένη και υπόλογη μόνο στον Έλληνα  φορολογούμενο» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

20:20 Λιάννα Κανέλλη: Βαθύτατα αντιδημοκρατική διαδικασία

«Δεν μπορεί με αποφασίζουμε και διατάζουμε να συμβαίνει αυτό το πράγμα. Μπήκαμε σε μία διαδικασία που είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική. Εξυγίανση ναι, τακτοποίηση ναι, αξιοποίηση των ανθρώπων της ναι. Ήταν είκοσι χρόνια τα παιδιά της ορχήστρας χωρίς την παραμικρή αύξηση. Υπήρξαν τεράστιες επενδύσεις και παρόλα αυτά έχει καμπινέδες από την Χούντα. Αντιμετώπισε κολοσσιαίες ανάγκες με πενιχρά μέσα», δήλωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου