59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Τι είπαν πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Ερζερούμ Παπανδρέου-Ερντογάν


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “newscode” η συνάντηση ήταν μυστική μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και μόνο στο τέλος μπήκαν στην αίθουσα οι υπουργοί εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου και της Ελλάδος κ. Δημήτρης Δρούτσας.

Εμείς δεν θα σταθούμε στις δηλώσεις που έχουν σχέση μόνο με την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών και το πρόβλημα των υπερπτήσεων των τουρκικών αεροσκαφών που γίνονται πάνω από το Αιγαίο και επιβάλλεται να σταματήσουν. Αλλά για τις «γκρίζες ζώνες» που ξεκινούν από την ιστορία των Ιμίων και την συμφωνία που έχει επιτευχθεί για την εξόρυξη από κοινού των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Οι δύο πρωθυπουργοί επιθυμούν να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης με την μόνη διαφορά ότι εμείς αφήσαμε την Τουρκία να παζαρεύει τα δικά μας Πετρέλαια. Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι ειλημμένη προκειμένου να βγούμε από την οικονομική κρίση θα γίνει η εξαγωγή των πετρελαίων. Το ποσοστό που συζητούν είναι 30% η Τουρκία ,30% η Ελλάδα και 40% αμερικανική εταιρεία . Στη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα για τους λαθρομετανάστες, αλλά και για τη Θράκη. Οι Τούρκοι συμφωνούν με το συρματόπλεγμα αλλά διαφωνούν στον επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών. Οι μειονοτικοί της Θράκης θα αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα και ιδιαίτερα οι μουφτήδες. Τα δικά μας ανταλλάγματα θα είναι περισσότερες ελευθερίες σε σχέση με το Πατριαρχείο, τη θεολογική σχολή της Χάλκης και τις περιουσίες του.

Ο Ερντογάν έθεσε και το θέμα της Κύπρου. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στους Τούρκους επειδή οι Κύπριοι σε συνεργασία με το Ισραήλ γίνονται οικονομική δύναμη στην περιοχή με την εξόρυξη υδρογονανθράκων Εδώ ο Έλληνας πρωθυπουργός από ότι φαίνεται δεν μπορεί να κάνει και πολλά με τους Κυπρίους, οι οποίοι κατέχουν ελληνικά ομόλογα και φοβάται το «οικονομικό» κτύπημα που μπορεί να έχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τους κύπριους τραπεζίτες .

Ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τα πρώτα F16 που θα παραδοθούν στην Τουρκική Αεροπορία τον Μάρτιο και τα έχουν συναρμολογήσει στη βάση του Ερζερούμ. Σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν και εξοπλιστικά προγράμματα που θα μειώσουν το κόστος ως «σύμμαχοι» του ΝΑΤΟ.

Σημασία έχει ότι από αυτή τη μυστική συνάντηση θα προκύψουν πολλές συνεργασίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων τις οποίες θα τις δούμε μέχρι τον Μάρτιο. Το σίγουρο είναι ότι το μεγάλο μερίδιο δεν θα το πάρει η Ελλάδα, που είναι ταπεινωμένη οικονομικά, αλλά η Τουρκία που είναι οικονομικά εύρωστη. Η ιστορία θα το κρίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου