59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Αυξάνονται τα διόδια, αυξάνονται κι οι αντιδράσεις των πολιτών



Αυξάνονται οι τιμές των διοδίων, αυξάνονται κι οι αντιδράσεις των πολιτών και το κίνημα κατά των διοδίων ισχυροποιείται. Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται πανελλαδική κινητοποίηση με στόχο όλοι οι σταθμοί διοδίων από την Καλαμάτα ώς τη Θεσσαλονίκη να μείνουν ανοικτοί για δύο ώρες, μεταξύ 3 μ.μ. και 5 μ.μ. Την κινητοποίηση διοργανώνει το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων κι οι σταθμοί που θα ανοίξουν για την ελεύθερη κίνηση των πολιτών είναι οι εξής: Ασέα, Νεστάνη, Σπαθοβούνι, Κόρινθος, Ρίο, Αττική Οδός (είσοδος από Ελευσίνα), Αφίδνες, Τραγάνα, Λάρισα, Λεπτοκαρυά, Μάλγαρα, Κοζάνη (Εγνατία Οδός).

Παράλληλα, το ζήτημα των διοδίων αποκτά όλο και πιο κεντρική θέση στην πολιτική συζήτηση, με τον υφυπουργό Μεταφορών, Γ. Μαγκριώτη, να αναγνωρίζει ότι τα διόδια είναι ακριβά, αλλά να χαρακτηρίζει "λάθος" την κίνηση των πολιτών να μην τα πληρώνουν, κάνοντας αναφορά στις απώλειες από την είσπραξη του ΦΠΑ και στο ενδεχόμενο οι κοινοπραξίες που διαχειρίζονται τα διόδια να στραφούν κατά του Δημοσίου. Ακόμα χαρακτήρισε αναγκαία την τροποποίηση των πέντε συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, αν και το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση τις είχε ψηφίσει το 2007.

Παράλληλα, επιχειρείται η καλλιέργεια πανικού με φήμες για αποχώρηση των κοινοπραξιών από την κατασκευή των έργων και για ρυθμίσεις που θα φέρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τους πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν τα διόδια. Η προσπάθεια για περιορισμό των πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν διόδια υποβοηθείται από την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που επιτρέπει στις κάμερες της τροχαίας να καταγράφουν τους αριθμούς των αυτοκινήτων που περνούν από τους σταθμούς χωρίς να πληρώσουν το ακριβό αντίτιμο.

Στον υφυπουργό απάντησε με σκληρή ανακοίνωση το Πανελλαδικό Συντονιστικό επισημαίνοντας ότι "το κίνημα κατά των διοδίων συνεχώς διογκώνεται και οι εταιρείες βρίσκονται σε πανικό. Οι πολιτικοί τους υπάλληλοι (βλ. υπουργείο Μεταφορών) διαδίδουν ότι ετοιμάζουν μια άδικη και παράνομη ρύθμιση ώστε να αντιμετωπίσουν το πανελλαδικά διογκούμενο κίνημα των πολιτών που αρνούνται να πληρώνουν το χαράτσι των διοδίων στους ιδιώτες και εν πολλοίς αεριτζήδες μεγαλοεργολάβους". Το Συντονιστικό σημείωσε ακόμα ότι "ο χαρακτηρισμός των διοδίων ως 'δημοσίων εσόδων', ώστε η μη καταβολή τους να εξισώνεται με χρέος προς το Δημόσιο, είναι παράλογος, άδικος και παράνομος, διότι τα διόδια εισπράττονται από ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες παραχωρήθηκαν με χαριστικές και αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις οι αυτοκινητόδρομοι που φτιάχτηκαν (και φτιάχνονται) βασικά με κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις", ενώ προκάλεσε τους "θρασύτατους μεγαλοεργολάβους να πάμε στα δικαστήρια ώστε να συναντηθούμε μπροστά στην Ελληνική Δικαιοσύνη για να αποδείξουμε ποιος είναι ο παράνομος".

Το θέμα έφερε στη Βουλή κι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω ερωτήσεων του Αλ. Τσίπρα και της Ηρ. Διώτη, καθώς και του Δ. Παπαδημούλη. Στην ερώτηση των Αλ. Τσίπρα-Ηρ. Διώτη επισημαίνεται ότι "οι εταιρείες που λυμαίνονται τους εθνικούς μας δρόμους αυξάνουν χωρίς όριο τις τιμές των διοδίων και κατασκευάζουν νέους σταθμούς διοδίων, με τη συναίνεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που συνυπέγραψαν τη σύμβαση παραχώρησης", ενώ τονίζουν ότι "το κράτος μέσω αυτών των συμβάσεων καρπώνεται εν κρυπτώ ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων, μη δεσμευόμενο εκ των συμβάσεων να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για τη βελτίωση του οδικού δικτύου". Στη συνέχεια απαριθμούν τις αυθαιρεσίες των εταιρειών των διοδίων, όπως οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις στα διόδια Αφιδνών, Καπανδριτίου και Μαλακάσας κι η παράνομη απόλυση 27 εργαζομένων στην κατασκευή του οδικού άξονα Κορίνθου-Πατρών από την εταιρεία VINCI Constructions (Ολυμπία Οδός).

Πηγή : Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου