59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Δόση τέλους


* Ωμός εκβιασμός τρόικας: Νομοθετήστε τα έκτακτα μέτρα για να δείτε την 6η δόση

* Ωμός εκβιασμός κυβέρνησης: Πληρώστε φόρους, να πληρώσουμε μισθούς

* "Ηρωική έξοδο" με εκλογές, αφού ψηφίσει τα μέτρα και αποσπάσει το 2ο δανειακό πακέτο, σχεδιάζει η κυβέρνηση




Η συνείδηση ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την κυβέρνηση φαίνεται να επιταχύνει τις εξελίξεις και να τις καθιστά απρόβλεπτες. Το Eurogroup αποφάσισε αργά προχθές το βράδυ να αναβάλει -ακόμη μια φορά- την εκταμίευση της 6ης δόσης για τον Νοέμβριο, καθιστώντας πιθανότερο το σενάριο "χρεωκοπίας" της Ελλάδας, που, ούτως ή άλλως, συζητείται. Ο Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε χθες ότι τα διαθέσιμα του Δημοσίου επαρκούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και, ως εκ τούτου, τουλάχιστον μέχρι τότε δεν υπάρχει πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει όλα τα μέτρα που αξίωνε η τρόικα σ' αυτή τη φάση για την 6η δόση, συνάγεται ότι η εκταμίευση αναβάλλεται προκειμένου εν τω μεταξύ να γίνουν νόμοι του κράτους όλα όσα έχουν ανακοινώσει οι κ. Βενιζέλος και Μόσιαλος. Προ του σοβαρού ενδεχομένου να της σκάσει η βόμβα στα χέρια και η ίδια να εξαϋλωθεί, η κυβέρνηση προβάλλει τον εκβιασμό στους βουλευτές της και στον λαό: ψηφίστε τα έκτακτα μέτρα, πληρώστε τα χαράτσια, "για να μην καταρρεύσουμε", όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, η τρόικα αμφιβάλλει για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να περάσει και να εφαρμόσει τα μέτρα και θεωρεί ως πιθανότερη εξέλιξη τη "φυγή" της κυβέρνησης μέσω εκλογών, ενδεχόμενο που διαρρέουν στα ΜΜΕ και κυβερνητικοί παράγοντες.



Κατάρρευση στο Χρηματιστήριο

Με μια βαθιά βουτιά στις 730 μονάδες (μείωση 6,28%) και συνολική κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 30 δισ. ευρώ(!) αντέδρασε το Χρηματιστήριο της Αθήνας στον νέο εκβιασμό για περαιτέρω αναβολή της 6ης δόσης του δανείου. Οι τραπεζικές μετοχές κατακρημνίστηκαν (-10,77), ενώ το ντόμινο έπληξε τη βελγογαλλική τράπεζα Dexia, που είναι εκτεθειμένη σε ελληνικούς τίτλους, επηρεάζοντας αρνητικά όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Σοβαρές ανησυχίες για τη διαχείριση της κρίσης από τους Ευρωπαίους και τον κίνδυνο να έχουμε νέο δυνατό κύκλο παγκόσμιας ύφεσης εξέφρασε καταθέτοντας στο Κογκρέσο ο πρόεδρος της Fed, Λίο Μπερνάνκι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου