59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Συνέντευξη του προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Το ηλεκτρονικό Ποντίκι παρουσιάζει σήμερα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, την οποία παραχώρησε, στις 3 Φεβρουαρίου 2012, στη σκηνοθέτιδα και θεατρολόγο Κατερίνα Παλιού. Η συνέντευξη αυτή, εκτός από το ενδιαφέρον που παρουσιάζει λόγω των αναφορών της στην Ελλάδα και την Ευρώπη, έχει και μια ιδιαιτερότητα: είναι η πρώτη την οποία ο πρόεδρος του Ιράν παραχωρεί σε γυναίκα!


Εκτός από το βίντεο της συνέντευξης στα αγγλικά, παραθέτουμε και την πλήρη απομαγνητοφώνησή της για τη διευκόλυνση των αναγνωστών μας.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Δρ. Αχμαντινετζάντ, στην χώρα μου αυτή την περίοδο, εμείς, οι πολίτες, αντιμετωπίζουμε πραγματικά μεγάλες δυσκολίες. Αντιστεκόμαστε βέβαια, έχουμε βγει στους δρόμους, είμαστε έξω στις πλατείες. Επίσης η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών γνωρίζει πως η χώρα σας καλύπτει το 36% περίπου των αναγκών μας σε πετρέλαιο και πως το παίρνουμε από σας με πίστωση 60 ημερών. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το θέμα με τις αποφάσεις της Ε.Ε., οι οποίες αφορούν στο εμπάργκο του Ιρανικού πετρελαίου, αλλά και η δική σας πιθανή απόφαση περί διακοπής εξαγωγής του Ιρανικού πετρελαίου προς την Ε.Ε., διότι αυτό θα επιβαρύνει δραματικά πολύ τις επιπτώσεις στην ήδη τρομακτικά βεβαρημένη οικονομία μας. Θα μπορούσατε να δώσετε ένα μήνυμα στους Έλληνες πολίτες, σε μας; Σας ρωτώ ως Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Απάντηση: Όλα τα μηνύματα είναι Ειρήνη και Φιλία. Εάν έχουν λάβει κάποια απόφαση στην Ε.Ε., εμείς δεν την αντιμετωπίζουμε αυτή ως απόφαση του Έθνους της Ελλάδος. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, το καλύτερο, ώστε η σχέση αυτή της φιλίας να υπάρχει πάντα, με τη βοήθεια του Θεού.

Κύριε Πρόεδρε, Δρ. Αχμαντινετζάντ, θεωρείτε ότι η τεχνολογία θα μας βοηθήσει στην πορεία μας προς ένα καλύτερο μέλλον;Βέβαια. Είναι σημαντικό η τεχνολογία να βρεθεί στα χέρια σοβαρών προσωπικοτήτων.
Αυτό είναι αλήθεια σοφό.
Εάν η τεχνολογία βρεθεί στα χέρια μιας δίκαιης προσωπικότητας, είναι διαφορετικό. Αν βρεθεί σε χέρια ανθρώπων που αγαπούν τους συνανθρώπους τους, αυτό θα κάνει τη διαφορά.

Δρ., παρακαλώ, πείτε μου τις σπουδές σας.

Είμαι Πολιτικός Μηχανικός με διδακτορικό στο Transports planning and programming.

Οπότε μπορώ να ρωτήσω, Δρ., τη γνώμη σας για το τι μορφή θα έχουν τα κτήρια στο νέο αιώνα;

Η Πόλις, η κατοικία και η περιβάλλουσα αρχιτεκτονική πρέπει να εξετάζονται σε συνδυασμό με τον Άνθρωπο, τις ανάγκες του και μόνο με αυτόν. Πρέπει λοιπόν να ορίσουμε (δομήσουμε) τις Πόλεις με σημείο αναφοράς τον Άνθρωπο και να προσδιορίσουμε επακριβώς τη σχέση Ανθρώπου - Πόλεως. Έτσι λοιπόν η αρχιτεκτονική και η οικοδόμηση της Πόλεως πρέπει να αντανακλά αυτές τις ιδέες (αξίες). Πρέπει λοιπόν, όπως σας είπα και πριν, η Πόλις να έχει ως σημείο αναφοράς τον Άνθρωπο. Η οπτική γωνία πρέπει να αφορά στη σχέση Ανθρώπου και σωστής διαβίωσης. Η Πόλις πρέπει να είναι φιλική προς τον Άνθρωπο. Μόνον έτσι θα κάνουμε τη διαφορά από την υπάρχουσα πόλη.

Σωστά.



Πρέπει να κάνουμε τη διαφορά. Οι Πόλεις αντανακλούν τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε αυτές. Εάν οι άνθρωποι αγαπούν και σέβονται ο ένας τον άλλον, αν είναι ευτυχισμένοι ή δυστυχείς, εάν επικρατεί ο ατομικισμός, αυτό αντανακλάται. Είναι σαν να βλέπουμε Πόλεις κάτω από διαφορετικό πρίσμα. Η Πόλις είναι μία αντανάκλαση της σχέσης που έχουν μεταξύ τους οι άνθρωποι που ζουν σε αυτήν. Κατά τη δική μου οπτική (άποψή μου), ο αιώνας που έχει ήδη ξεκινήσει, αλλάζει όλα τα παλαιά στοιχεία πάνω στα οποία βασιζόμασταν έως τώρα. Όλοι οι Μηχανισμοί, όλοι οι Οργανισμοί που υπάρχουν, όλες αυτές οι καταστάσεις πρέπει να αλλάξουν. Παγκόσμιοι Οργανισμοί, Παγκόσμια Κυβέρνηση, όλα θα αλλάξουν, με τη βοήθεια του Θεού. Εμείς κινούμεθα προς αυτήν την κατεύθυνση. Προς τη δίκαιη αποκατάσταση, με ταχύτατους ρυθμούς.

Το ελπίζω, Κε Πρόεδρε.

Δύο είναι οι ελπίδες. Η παρουσίαση (δημιουργία) της νέας Πόλεως που θα αντικαταστήσει την παλαιά. Και ο Θεσμός της Οικογένειας, που σε αυτήν τη νέα Πόλη θα πρέπει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

Ας έρθουμε στις γέφυρες – ξέρετε, θαυμάζω πολύ τις γέφυρες. Εάν επέλθει η κλιματική αλλαγή – που θεωρώ ότι θα επέλθει φυσικά, λόγω των γεωλογικών κύκλων της Γης – θεωρείτε ότι θα χρειαστούν νέες μορφές, νέα σχήματα για τις γέφυρες, άλλος τρόπος κατασκευής;Εννοείτε τις γέφυρες του πολιτισμού, τις γέφυρες του ανθρώπου, της ανθρωπότητας.

Όχι, αλλά σας παρακαλώ, απαντήστε μου γι’ αυτό. Ευχαριστώ!

Γνωρίζετε πως η Ιστορία προχωρά προς τα μπρος, δεν κοιτάζει πίσω. Κοιτάζει προς το μέλλον. Από αυτή την άποψη, οι λαοί της Ελλάδος και του Ιράν μοιάζουν. Είναι φίλοι. Αδέλφια.

Ναι. Συγγενείς. Φυσικά.

Μία οικογένεια.

Είμαστε. Το ξέρω.

Άρα πρέπει να κοιτάζουν προς το μέλλον, το μέλλον που πρέπει να χτίσουμε μαζί. Το παρελθόν μας, μας έχει κάνει έμπειρους. Μας έχει διδάξει για το μέλλον. Πρέπει, λοιπόν, να χτίσουμε ένα μέλλον, όπου δεν θα έχει θέση ο εχθρός (η εχθρότητα). Όπου δεν θα υπάρχει καν πρόθεση να βλάψει ο ένας τον άλλον. Σήμερα έχουμε αμοιβαία αισθήματα σεβασμού και συμπάθειας. Υπάρχει άνεση μεταξύ των σχέσεών μας. Για όλους. Ασφάλεια επίσης για όλους. Ειρήνη για όλους.

Ειρήνη για όλους.

Ειρήνη για όλους. Αυτό είναι εκείνο που πρέπει να χτίσουμε μαζί. Έτσι λοιπόν, νομίζω ότι η ευθύνη που έχουν τα δύο δικά μας Έθνη, τα οποία είναι φορείς τεράστιου πολιτισμού, είναι πολύ βαρύτερη. Η ευθύνη είναι πολύ πιο βαριά για την Ελλάδα και το Ιράν, λόγω των τεράστιων πολιτισμών τους.

***

Σημείωση: Η Κατερίνα Παλιού, υποψήφια βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, είναι σκηνοθέτης και θεατρολόγος. Η παρουσία της στον χώρο της Αριστεράς πάει δεκαετίες πίσω. Με έργο στις μειονότητες και τις γυναίκες, η Κατερίνα Παλιού συμπορεύεται με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και λέει «όχι στο μονόδρομο του Μνημονίου και στις απειλές της εγχώριας ελίτ για δήθεν ακυβερνησία, πτώχευση και καταστροφή την επόμενη μέρα».

Σπούδασε Ιστορία Τέχνης στην Οξφόρδη, θεατρολογία στη Σορβόννη και σκηνοθεσία - υποκριτική στο Old Vic Theatre της Μεγάλης Βρετανίας. Ίδρυσε το 2002 τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Arcadia - Αρκαδία» και το 2012 τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Αρκαδικός Κύκλος».

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών FERA, της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Μedia - Εntertainment ΜΕΙ και ιδρυτικό μέλος της International Society for Arcadia (ISA) και του International Arcadia Network (IAN). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ενωτικής Κίνησης και ενεργό μέλος Κινημάτων Πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου