59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Ζαλάδα στη Συγγρού


Ζαλισμένη ακόμα από την πο­λιτική... σφαλιάρα που έφαγε το βράδυ των εκλογών εμφα­νίζεται η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Αλλιώς – όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του Αντώνη Σαμαρά – δεν εξηγείται το ότι, ακόμη και τώρα, συνεχίζει να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, ανήμπορη να αντιμετωπίσει τη δύσκολη πραγματικότητα. 
Αντί ο πρόεδρος της Ν.Δ. να εμφα­νιστεί ως ο πραγματικός εγγυητής της ομαλότητας στη χώρα, πήρε μόνο για λίγες ώρες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, ύστερα από συζητήσεις που κράτησαν συνολικά λιγότερο από μια ώρα, την επέστρεψε. Και όλα αυτά χωρίς ακόμη να έχουν εμφανιστεί δη­μοσίως τα εσωκομματικά προβλήματα, τα οποία θα βρει πολύ σύντομα μπρο­στά του. 
Όταν, το βράδυ της περασμένη Κυ­ριακής, ο Σαμαράς έβλεπε στην τηλεόραση, στο γραφείο του στη Συγγρού, το εκλογικό αποτέλεσμα παρέα με δυο - τρεις φίλους, δεν μπορούσε να καταλάβει τι ήτα ναυτό που τον έφε­ρε σε αυτήν τη δεινή θέση. Να παρα­καλάει, δηλαδή, να μην περάσει ο...
ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, με τη Ν.Δ. να προσγειώνεται ανώμαλα στο ιστορικά ευτελές 18,85%! Η λογική του μικρό­τερου κακού είχε αρχίσει να κυριαρ­χεί, ενώ το τσουνάμι αντιδράσεων που θα ερχόταν σε κομματικό επίπεδο ήδη σχηματιζόταν. 
Δεν το πίστευαν 
Ούτε στον χειρότερο εφιάλτη του ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν είχε φανταστεί το κόμμα του να κονταροχτυπιέται με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά κάτω του 20%. Μάλιστα, την Κυριακή το πρωί, όταν τα exit polls άρχισαν να εμφανίζουν τον Αλέξη Τσίπρα απόλυτο κυρίαρχο της εκλογικής αναμέτρησης και τη Ν.Δ. να έχει υποστεί συντριπτική ήττα, τα γαλά­ζια στελέχη επικοινώνησαν με στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να βεβαιωθούν ότι τα μηχανάκια δεν είχαν τρελαθεί κι ότι οι δημοσκόποι δεν τους έκαναν... πλάκα.
Τα υπόλοιπα ήταν αναμενόμενα. Ο Σαμαράς κρύφτηκε πίσω από το ότι εί­ναι πρώτο κόμμα και έχει το μπόνους των 50 εδρών για να μπορέσει να στα­θεί απέναντι στις τηλεοπτικές κάμε­ρες, ενώ από την επομένη άρχιζε η δύσκολη περίοδος των διερευνητικών εντολών. 
Στην πραγματικότητα, η Ν.Δ. προ­σήλθε σε αυτήν τη διαδικασία θέλο­ντας τελικά να πάει σε... εκλογές. Εκεί πιστεύει ότι μπορεί να έχει μια δεύτε­ρη ευκαιρία, δεδομένου ότι ο κόσμος θα έχει φοβηθεί από το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας και θα επιστρέψει στα μεγάλα κόμματα. Την ίδια στιγ­μή, έχει τεθεί από πολλά στελέχη της Ν.Δ. – πρώτος το είπε το βράδυ των εκλογών ο Νικήτας Κακλαμάνης – η πρόταση για επαναπροσέγγιση με τον Καρατζαφέρη, την Μπακογιάννη, τον Μάνο και τον Τζήμερο! Πρόταση που αποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και χθες έκανε δήλωση καλώντας τους αρχηγούς αυτών των κομμάτων σε διά­λογο, με τον Τζήμερο όμως να αντιδρά πρώτος αρνητικά. 
Όσοι εισηγήθηκαν αυτήν την πρό­ταση, πατούν πάνω σε πραγματικά δεδομένα, αφού το ποσοστό αυτών των κομμάτων φτάνει γύρω στο 10%, ενώ την ίδια στιγμή η Ν.Δ. θα εμφα­νιζόταν ως η μεγάλη παράταξη μέ­σα στην οποία χωρούν όλοι. Φυσικά, το ερώτημα είναι εάν ο αρχηγός του ΛΑΟΣ ή η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Στέφανος Μάνος, που βρέθηκαν στην πόρτα της Βουλής, θα θελήσουν σε αυτήν τη φάση να μπουν κάτω από τη σκέπη της Ν.Δ. υπό τον Αντ. Σαμαρά, την ώρα μάλιστα που το ενδεχόμενο εκλογικής σύμπραξης των νεοφιλελεύθερων παραμένει ανοιχτό. 
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., πάντως, τη Δευτέρα δήλωνε πως ήταν διατεθει­μένος να κάνει ό,τι μπορεί προκειμέ­νου να σχηματιστεί κυβέρνηση και να βγει ο τόπος από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Δεν ήταν λίγα ωστό­σο τα στελέχη που αμφισβητούσαν τις ενέργειές του λέγοντας ότι στην πραγ­ματικότητα δεν επιθυμεί λύση, αλλά να μη χρεωθεί ο ίδιος ότι ο τόπος πήγε σε εκλογές.
Το γεγονός άλλωστε ότι παρέδωσε την εντολή στον Κάρολο Παπούλια μέ­σα σε λίγες ώρες σχολιάστηκε από πολ­λά κορυφαία στελέχη ως άλλη μία κα­κή κίνηση, αφού, σύμφωνα με αυτούς, ως πρόεδρος του πρώτου κόμματος θα έπρεπε να την κρατήσει, να επαναλά­βει τις επαφές με τους άλλους αρχη­γούς των κομμάτων και τους εκπροσώ­πους των μικρών κομμάτων προκειμέ­νου να δείξει ότι πραγματικά επιθυμεί να βρεθεί μία λύση. 
Μονόδρομος 
Όμως και πάλι ο Σαμαράς αποφάσισε μόνο με τους στενούς του συνεργάτες, αυτούς που του είχαν προτείνει στο πα­ρελθόν να επιτεθείστην Αριστερά.
Σε σύσκεψη που είχε γίνει νωρίτερα από τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, οι συνεργάτες του απέφυγαν να συζητήσουν σε βάθος την πρόταση που είχαν θέσει άλλα στελέχη για την αντιμετώπιση του φαινομένου Τσίπρα και η οποία έλεγε ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να εμφανιστεί πειστικά έτοιμη να στη­ρίξει ακόμη και κυβέρνηση της Αριστε­ράς προκειμένου να κυβερνηθεί ο τό­πος και να αρχίσει η επαναδιαπραγμάτευσητου μνημονίου. 
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μάλι­στα, κατέθεσε και δημοσίως αυτήν την πρόταση σε τηλεοπτική εκπομπή, αν και δεν ήταν η επίσημη θέση του κόμματος, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξαν και πολλές άλλεςπροτάσεις, οι οποίες όμως βρέθηκαν στο καλάθι των αχρήστων.
Έτσι στη Ν.Δ. θεωρούν ότι οι επα­ναληπτικές εκλογές είναι μονόδρο­μος αφού οι γαλάζιοι δεν πιστεύουν ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέσα από τις διερευνητικές ούτε να προκύψει κάποια οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή και των μικρότερων κομ­μάτων. 
Το αμέσως επόμενο διάστημα ο Σαμαράς καλείται να αποκηρύξει το σκληρό δεξιό πρόσωπο, το οποίο είχε υιοθετήσει προκειμένου να συσπειρώ­σει τους δεξιούς ψηφοφόρους, και να στραφεί προς την Κεντροδεξιά. Ακόμα αναμένεται να πατήσει πάνω στο θέ­μα της ακυβερνησίας επιδιώκοντας να φέρει πίσω τους αγανακτισμένους δε­ξιούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου