59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει σύμπτωση κατ' αρχήν με Σαμαρά και Κουβέλη

Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ
Εμφανή περιθώρια για σχηματισμό «οικουμενικής κυβέρνησης» των τριών κομμάτων, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., παρά την απόρριψη της πρότασής του από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση, άφησε ο Ευ. Βενιζέλος στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από ενημέρωση που έκαναν συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, μετά τις δηλώσεις του, αναφορικά με τα όσα...
συζητήθηκαν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, διεφάνη καθαρά ότι η προτεινόμενη κυβέρνηση συνεργασίας, λόγω των συμφωνηθέντων με τους εταίρους, δεν θα προχωρούσε σε κάποιες από τις δεσμεύσεις που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας σχετικά με τα εργασιακά ζητήματα.

Δεδομένης της επιμονής τόσο του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλη όσο και του Ευ. Βενιζέλου να θέτουν ως «προαπαιτούμενο» τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην «οικουμενική» κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση έθεσε ως απώτατο περιθώριο για εξεύρεση λύσης το συμβούλιο του πολιτικών αρχηγών που αναμένεται να συνεδριάσει αύριο ή τη Δευτέρα το αργότερο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι σαφές πάντως ότι ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος επιστρέφει σήμερα το μεσημέρι τη διερευνητική εντολή στον Κ. Παπούλια, επιχειρεί και με αυτές τις δηλώσεις του να εμφανιστεί ως ο υπευθυνότερος μεταξύ των αρχηγών, ώστε σε κάθε ενδεχόμενο («ναυάγιο» στη συγκυβέρνηση των τριών» και προκήρυξη νέων εκλογών) να βρεθεί σε θέση να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για στάση ανευθυνότητας.

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές του Ευ. Βενιζέλου, που διερωτήθηκε τι θα αλλάξει από άποψη συσχετισμών και «μικροκομματικών σκοπιμοτήτων», «αν» γίνουν εκλογές και είπε ότι τώρα οι στόχοι μιας τέτοιας συγκυβέρνησης είναι εφικτοί. Εξίσου ενδεικτικές είναι και οι αναφορές που έκαναν στη συνέχει; συνεργάτες του πως δεν τελείωσε η συζήτηση γιατί πρέπει να γίνει σεβαστή η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, ο Ευ. Βενιζέλος επεσήμανε κατ’ αρχήν ότι διαπιστώθηκε μια σύμπτωση «επί της αρχής» μεταξύ Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ για οικουμενική κυβέρνηση, με ορίζοντα διετίας και στόχους την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την οριστική υπέρβαση του Μνημονίου. Έθεσε δε εκ νέου ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο σχήμα αυτό, προϋπόθεση που, όπως είπε, «απορρέει από την δίκαιη και αναλογική κατανομή της ευθύνης για την αντιμετώπιση της εθνικής κρίσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων». Με το ίδιο επιχείρημα, ανέφερε:

«Η εκλογική άνοδος ενός κόμματος, είπα στον κ. Τσίπρα, συνεπάγεται και αυξημένη ευθύνη για τη μετατροπή των λόγων σε έργα». Πρόσθεσε δε πως «οι αλαζονείες και οι μικροκομματικοί υπολογισμοί με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές δεν αρμόζουν στην κρισιμότητα των στιγμών, άλλωστε αν επαναληφθούν οι εκλογές, τι θα αλλάξει από την άποψη αυτή; Τίποτα». «Η ώρα της αλήθειας έφθασε για όλους», είπε.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι στόχοι της οικουμενικής κυβέρνησης, για την οποία υπάρχει σύμπτωση απόψεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΔΗΜ.ΑΡ, είναι τώρα εφικτοί, «γιατί καταφέραμε να μειωθεί το χρέος, γιατί πήραμε τη νέα δανειακή σύμβαση, 240 δισεκατομμύρια συνολικά, γιατί η Ευρώπη έχει αναλάβει κινδύνους, γιατί υπάρχει προοπτική να πέσει χρήμα στην αγορά». Κατέληξε δε, δηλώνοντας πως θα ενημερώσει αύριο το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκφράζοντας την ελπίδα και «στη φάση των διαβουλεύσεων υπό την προεδρία του κ. Παπούλια, όλοι να σκεφθούν πιο ώριμα και πιο υπεύθυνα».

Εν τω μεταξύ, συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου θέλησαν να «απαντήσουν» σε όσα του καταλόγισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Είπαν ειδικότερα ότι η μετενέργεια και οι αλλαγές στα εργασιακά μπήκαν στο Μνημόνιο γιατί «κάποιοι κύκλοι» στην Ελλάδα πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά στις δεσμεύσεις που, όπως είπαν, ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας από τον συνομιλητή του, έλεγαν ότι ο Αλ. Τσίπρας ζητάει δεσμεύσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να καταργήσει όλα αυτά που εκείνος αγωνίστηκε μαζί με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να πετύχει.

Αναφορικά με τη δυνατότητα διαπραγματεύσεων, ο Ευ. Βενιζέλος είπε στον Αλ. Τσίπρα ότι πρέπει να σχηματιστεί πρώτα κυβέρνηση για να υπάρξει διαπραγμάτευση, «αφού η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να περιμένει ούτε μια ώρα». Πρόσθεταν δε πως «δεν μπορούμε να κάνουμε πλειοδοσία φιλολαϊκής και φιλεργατικής πολιτικής. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εκ νέου θέμα εκλογικού νόμου, με τον Ευ. Βενιζέλο να απαντά ότι «κι εμείς είμαστε υπέρ της αλλαγής του πολιτικού συστήματος, όμως δεν υπάρχει ούτε μέρα για οικονομικό κενό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου