Στο πρόγραμμα Καλλικράτης, στη σελ. 4 αναφέρεται στις σχολικές επιτροπές
Στους Καλλικρατικούς δήμους οι σχολικές επιτροπές συγχωνεύονται σε μια για την Π.Ε. και μια για τη Δ.Ε.
Για δήμους με πάνω από 300.000 κατοίκους μπορούν να συσταθούν από μια σχολική επιτροπή για κάθε βαθμίδα ανα κοινοτικό διαμέρισμα
Δημαδή στην Αθήνα λογικά θα έχουμε 7 σχολικές επιτροπές
Στις παλιές σχολικές επιτροπές συμμετείχαν υποχρεωτικά εκτός των άλλων, οι διευθυντές των αντίστοιχων σχολείων και ένας εκπρόσωπος από τους αντίστοιχους συλλόγους γονέων.
Τώρα αυτό αλλάζει. Με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών (υπάρχει σήμερα στην αλφαβητα απ' όπου την πήρα και την επισυνάπτω), στις νέες σχολικές επιτροπές που αποτελούνται από 5-15 μέλη (να σημειώσουμε ότι τώρα καλύπτουν πολλαπλάσιο αριθμό σχολείων απ' ότι πριν), συμμετέχουν
"Τουλάχιστον δύο διευθυντές, εκ των πέντε αρχαιοτέρων, των σχολικών μονάδων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα.
- Τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος της αντίστοιχης ένωσης γονέων, και στην περίπτωση που δεν υπάρχει ένωση γονέων, ένας εκπρόσωπος των υφιστάμενων συλλόγων γονέων, κατά προτεραιότητα μεγέθους σχολικής μονάδας."
Με δεδομένη επίσης την οικονομική ασφυξία, θα γίνει το έλα να δεις για το ποιοι διευθυντές θα είναι στις σχολικές επιτροπές!!!!!!!!
Η εγκύκλιος του υπουργείου εσωτερικών δημιουργεί επίσης και τα Συμβούλια Σχολικής κοινότητας. Παραθέτω ακριβώς το απόσπασμα από εγκύκλιο σελ.1
"Με απόφαση των οικείων Σχολικών Επιτροπών, σε δήμους όπου υπάρχουν πάνω από δύο σχολικές μονάδες ή σχολικά συγκροτήματα ανά βαθμίδα, λειτουργεί για κάθε σχολείο ή σχολικό συγκρότημα, «Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας», το οποίο αποτελείται από 3 έως 5 μέλη. Στο Συμβούλιο συμμετέχουν οπωσδήποτε ο διευθυντής σχολείου, τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος γονέων, τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος συλλόγου διδασκόντων, τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος των μαθητικών κοινοτήτων για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το Συμβούλιο διαπιστώνει τις ανάγκες και τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία των σχολείων και διατυπώνει σχετικές προτάσεις στην οικεία Σχολική Επιτροπή για την καλύτερη στήριξη της λειτουργίας τους.
Ο Διευθυντής που συμμετέχει στο «Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας» διαχειρίζεται το ποσό που τίθεται στη διάθεση του για την αντιμετώπιση λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων κατά τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 8 της παρούσας."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου