59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Bαρομετρικό χαμηλό...


 Μετά το απίστευτο φιάσκο της Τετάρτης στη Βουλή, όπου οριακά πέρασε από τους βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε νευρική κρίση, αφού για πρώτη φορά συνειδητοποιεί ότι όλα κρέμονται από μία κλωστή.
 Παρά τους λεονταρισμούς των τελευταίων ημερών και τα τελεσίγραφα που συνοδεύτηκαν από κορώνες του στυλ «εγώ θα καταθέσω τα μέτρα και όποιος θέλει ας με ρίξει», ο Αντώνης Σαμαράς από την Τετάρτη το μεσημέρι και μετά δεν αισθάνεται καθόλου καλά. Η αδυναμία να ελεγχθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των εταίρων του αλλά και
η επιπολαιότητα των στελεχών του κόμματός του κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας τον έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα.
 Η εικόνα μάλιστα που παρουσίασε το ελληνικό Κοινοβούλιο στην προχθεσινή ψηφοφορία παρέπεμπε σε τριτοκοσμική χώρα, χωρίς κανέναν σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, δεδομένου ότι το προεδρείο της Βουλής έφτασε μέχρι το σημείο να ανακοινώσει λάθος αποτέλεσμα.
 Και σαν να μην αρκούσε το αλαλούμ που επικρατούσε στην αίθουσα της Βουλής, η απουσία του Φώτη Κουβέλη και του Ευάγγελου Βενιζέλου περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Μετρούν «κουκιά»
Ο Σαμαράς δεν πίστευε στα αυτιά του όταν οι συνεργάτες του τον ενημέρωσαν ότι δεν προσήλθαν στην ψηφοφορία οι δυο κυβερνητικοί του εταίροι. Όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, δεν μπορούσε να κρύψει τον θυμό του, αφού θεώρησε ότι με αυτόν τον τρόπο οι Κουβέλης και Βενιζέλος τορπιλίζουν την ψηφοφορία και δημιουργούν νέες κοινοβουλευτικές πρακτικές.
 Βρήκε δε αναμενόμενο το αντάρτικο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αφού σε μία τέτοια σημαντική ψηφοφορία έλειπε ο πρόεδρος του Κινήματος, ο οποίος θα έπρεπε μέχρι και την τελευταία στιγμή να παρακολουθεί τους επίφοβους βουλευτές για να μην... αυτομολήσουν.
 Οι αριθμοί πλέον μοιάζουν να είναι το αδύναμο σημείο των συνεργατών του πρωθυπουργού, αφού τα κουκιά στην πρόσθεση δεν τους βγαίνουν. Όλες τις τελευταίες ημέρες υπολόγιζαν τις ψήφους που θα πάρει το σχετικό νομοσχέδιο προσθέτοντας τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

 Είχαν μάλιστα φτάσει στο σημείο να πιστεύουν ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν να υπερψηφιστούν οι αποκρατικοποιήσεις από 156 βουλευτές και με τίποτα δεν είχαν φανταστεί τον μαγικό αριθμό 148 που πήρε τελικά. Ούτε φυσικά ότι δεν θα περνούσαν κάποια σημαντικά άρθρα του νομοσχεδίου!
 Ύστερα απ’ όλα αυτά, ένα είναι σίγουρο. Η συνοχή της κυβέρνησης έχει κλονιστεί ουσιαστικά και, ακόμα και εάν περάσουν τα μέτρα με αποχή από την ψηφοφορία των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια για τους τρεις εταίρους. Εύλογα λοιπόν έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια εκλογών μετά την ψήφιση των μέτρων, αν και το Μέγαρο Μαξίμου τα διαψεύδει...

Πανικός
 Η προχθεσινή κοινοβουλευτική ανταρσία, ωστόσο, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχει πανικοβάλει τους γαλάζιους της Συγγρού και για έναν άλλο λόγο. Φοβούνται μήπως την τελευταία στιγμή υπάρξει η λογική του ντόμινο, η οποία θα συμπαρασύρει και βουλευτές της Ν.Δ. και έτσι δεν μπορέσουν τελικά να περάσουν το πακέτο μέτρων των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ.
 Διότι ο πρωθυπουργός μπορεί να αποφάσισε τα μέτρα και να εμφανίζεται έτοιμος να τα υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων, αλλά οι βουλευτές της Ν.Δ. μοιάζουν ανήμποροι να τα υπερασπιστούν, αφού οι περισσότεροι από αυτούς αντιλαμβάνονται ότι μοιάζουν με θηλιά στον λαιμό των πολιτών. Την ίδια στιγμή, βλέπουν τους συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ θα διαφοροποιούνται αδιαφορώντας για τις συνέπειες, ενώ αυτοί πρέπει να υπακούσουν στην κομματική γραμμή.
 Έτσι οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα πειστικά επιχειρήματα, τεκμηριωμένα με αριθμούς και ντοκουμέντα, προκειμένου να πείσουν τους προβληματισμένους βουλευτές της Ν.Δ. να δώσουν τη θετική τους ψήφο στο νέο μνημόνιο «για το καλό της χώρας».
 Ο φόβος των συνεργατών του Σαμαρά μήπως από τη στάση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, που αρνούνται να δώσουν την ψήφο τους στα εργασιακά, επηρεαστούν και οι βουλευτές των άλλων κομμάτων, επαληθεύτηκε περίτρανα. Την ίδια στιγμή, το παρελθόν μοιάζει να τους στοιχειώνει. Ακόμα είναι νωπές οι μνήμες για το πώς την πάτησαν τον περασμένο Φεβρουάριο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού όταν εμφανίστηκαν 22 βουλευτές να διαφωνούν με το PSI και αυτοί να μην έχουν πάρει χαμπάρι.
 Το γεγονός ότι τα πράγματα σήμερα είναι ακόμα πιο άσχημα και τα μέτρα πολύ πιο επώδυνα και σκληρά, κάνει τους στενούς συνεργάτες του Σαμαρά να πιστεύουν ότι μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπάρχει ένα βουβό κίνημα ανθρώπων που είναι έτοιμοι να αντιδράσουν αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες, ιδιαίτερα τώρα που βλέπουν και άλλους κοινοβουλευτικούς συναδέλφους τους να είναι έτοιμοι για όλα.

Εντατικό «φροντιστήριο»
 Οι πληροφορίες λένε ότι τα τηλέφωνα δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν στο Μέγαρο Μαξίμου από βουλευτές που θέτουν ερωτήματα σχετικά με το μνημόνιο και τα νέα μέτρα και οι οποίοι ζητούν απαντήσεις. Όπως μεταφέρουν στο γραφείο του πρωθυπουργού, ακόμα και αυτήν τη στιγμή, που το πακέτο φαίνεται να έχει κλείσει, οι περισσότεροι βουλευτές δεν έχουν ενημερωθεί και άρα δεν έχουν επιχειρήματα απέναντι στους συνομιλητές τους.
 Οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούν τις συντάξεις, τις μειώσεις μισθών αλλά και τις απολύσεις στο Δημόσιο: ο τρόπος που θα γίνουν αυτές, τα κριτήρια που θα ισχύσουν αλλά και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να αποχωρήσουν οι πρώτοι 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι από την εργασία τους μέσα στους επόμενους μήνες φαίνεται ότι κυριαρχούν στις ερωτήσεις των πολιτών.
 Για τον λόγο αυτόν το γραφείο του πρωθυπουργού αποφάσισε και δημιούργησε στο υπόγειο του Μεγάρου Μαξίμου ένα άτυπο στρατηγείο, από το οποίο μπορούν να λαμβάνουν απαντήσεις όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Φάκελοι με στοιχεία, απαντήσεις από τα αρμόδια υπουργεία αλλά και non papers με επιχειρήματα που παραπέμπουν στην εποχή Γεωργαλά δίνονται από χέρι σε χέρι προκειμένου να κλείσουν όλες οι απορίες μέχρι να γίνει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου θα ειπωθούν όλα.
 Παράλληλα, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάσης Μπούρας έχει ξεκινήσει την προσέγγιση συναδέλφων του οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τα νέα μέτρα. Το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό αφού ο Μπούρας δεν έχει το πολιτικό εκτόπισμα που χρειάζεται προκειμένου να πειστούν οι βουλευτές, αλλά παρ’ όλα αυτά η προσπάθεια γίνεται.
 Φυσικά, ρόλο παίζει και ο γραμματέας της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, αλλά και αυτός έχει το... θέμα του αφού τον περασμένο Φεβρουάριο είχε διαγραφεί επειδή είχε καταψηφίσει το PSI.
 Εάν κανείς από τους δυο βουλευτές δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε θα αναλάβει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ή το σκληρό δίδυμο των συνεργατών του Σαμαρά, ο Κώστας Μπούρας και ο Δημήτρης Σταμάτης. Οι δυο τελευταίοι δεν ακολουθούν τη λογική των επιχειρημάτων, αλλά της απειλής. Όποιος δεν υπακούσει θα διαγραφεί.

«Διαβολοβδομάδα»
 Το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί ο Σαμαράς είναι πολύ συγκεκριμένο και οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτό θα τορπιλίσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
 Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 7 του μηνός θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή το πακέτο μέτρων προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από αυτό. Μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο μνημόνιο με τις περικοπές ύψους 11 δισ. ευρώ σε μισθούς, συντάξεις καθώς και το νέο φορολογικό που αφορά μέτρα 2,5 δισ. ευρώ.
 Ακόμα, μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2013, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013-2016, τα μέτρα για την κάλυψη αποκλίσεων του προϋπολογισμού 2012, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς και οι 89 εκκρεμείς υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο του Μαρτίου. Στις 12 Νοεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup, στο οποίο υποτίθεται πως θα συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου