κόμα και σε μη καταβολή των δεδουλευμένων των υπαλλήλων των δήμων δύναται να οδηγήσει η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστές και τους δημάρχους γύρω από το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο.
Η κατάσταση αυτή μάλιστα επιτείνεται από την απόφαση της κυβέρνησης όπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης:
1. Για τους φορείς που δεν ανταποκρίθηκαν στις νόμιμες υποχρεώσεις τους να λάβει υπ΄όψη τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του από την απογραφή και
2. Να θέσει σε διαθεσιμότητα το σύνολο του προσωπικού της κατηγορίας ΔΕ διοικητικού που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, χωρίς τις εξαιρέσεις που προβλέπονται από τον νόμο.
«Η παράλειψη των υπηρεσιών να
αποστείλουν στοιχεία αναφέρεται στην εγκύκλιο, θα αποβεί σε βάρος των υπαλλήλων εκείνων οι οποίοι θα εξαιρούντο από την εφαρμογή του νόμου». Παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, άφηναν να εννοηθεί στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Κώστα Ασκούνη, ότι η παράλυση των οικονομικών υπηρεσιών των δήμων που έχουν καταληφθεί από τους εργαζόμενους οι οποίοι αντιδρούν στις απολύσεις, έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν σταλεί, εκτός των άλλων, και τα επικαιροποιημένα στοιχεία της απογραφής του προσωπικού που αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ενιαία Αρχή Πληρωμών να καταβάλει την μισθοδοσία.
Οι δήμαρχοι, παρά ταύτα, αρνούνται να αποδεχθούν την ευθύνη που τους άφησε στους ώμους τους ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης και να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις για τις απολύσεις του προσωπικού. «Με το μέτρο της διαθεσιμότητας δημιουργείται εκρηκτική κατάσταση και απειλούνται οι δήμοι με διάλυση των υπηρεσιών τους και αποδιάρθρωση των οργανισμών τους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κ. Ασκούνης, ο οποίος επανέλαβε ότι οι δήμαρχοι δεν προτίθενται να στείλουν στοιχεία, αν και, όπως συμπλήρωσε, μπορεί να τα βρει το υπουργείο από την απογραφή. Η εξεύρεση όμως των στοιχείων από την απογραφή είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση με δεδομένο ότι, τόσο το Μνημόνιο όσο και η Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, προβλέπουν μία σειρά εξαιρέσεις από την εφαρμογή του μέτρου. Εκτός τούτου, δεν έχουν ενταχθεί όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως και πολλοί δήμοι, στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Υπενθυμίζεται ότι από το Μνημόνιο ΙΙΙ και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου εξαιρούνται οι υπάλληλοι όταν:
-Ο σύζυγος ή η σύζυγός τους έχει ενταχθεί και εξακολουθεί να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εργασιακή εφεδρεία.
-Ο σύζυγος, η σύζυγος ή τέκνο τους που τους βαρύνει φορολογικά και ζει μαζί τους έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%.
-Έχουν προσληφθεί με διαδικασίες που αφορούν ΑΜΕΑ.
-Είναι πολύτεκνοι, εφόσον τα τέκνα τους βαραίνουν φορολογικά.
-Είναι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας με τέκνο που συνοικεί και τους βαραίνει φορολογικά.
Παράλληλα, σύμφωνα με το νόμο, οι θέσεις των συγκεκριμένων υπαλλήλων καταργούνται μόνον εφόσον:
-Ο αριθμός των υπαλλήλων που εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι μεγαλύτερος των δέκα ανά υπηρεσία ή φορέα, ώστε να μην επηρεαστούν οι μικρές σε μέγεθος υπηρεσίες και να μην υπάρξουν δυσλειτουργίες.
-Οι υπάλληλοι αυτοί ανέρχονται σε ποσοστό μικρότερο του 25% του συνολικού αριθμού των υπηρετούντων διοικητικών υπαλλήλων (μονίμων και ΙΔΑΧ) των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων (δηλαδή των διοικητικών), ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας. Αν υπερβαίνουν το 25%, οι υπηρεσίες εξαιρούνται.
- Οι υπάλληλοι αυτοί είναι λιγότεροι από το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί στην υπηρεσία ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου και ειδικότητας, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα.
Οι περιορισμοί αυτοί μάλιστα απαιτείται να συντρέχουν σωρευτικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου