59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ



Παραθέτουμε παρακάτω την ομιλία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Την ομιλία διασαφηνίζει και σχολιάζει ο Καλικάντζαρος  

ΟΜΙΛΙΑ    ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ  ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

Φίλες και φίλοι, χαίρομαι γιατί βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Λαμία, στην καρδιά της Ελλάδας, στη Στερεά Ελλάδα, που είναι πράγματι το στέρεο θεμέλιο πάνω στο οποίο πατάει η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη.

Ωραία εισαγωγή! Πιασάρικη!
Και χαίρομαι γιατί βρισκόμαστε μαζί σήμερα, που συμπτωματικά είναι η θλιβερή επέτειος της δικτατορίας της 21ης  Απριλίου. Πριν 45 χρόνια, για εμάς τους μεγαλύτερους που τα ξέρουμε, τα ζήσαμε και τα θυμόμαστε, αλλά πρέπει να τα λέμε για τους νεότερους, καταλύθηκε το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, εκβιάστηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί, μετά από μια περίοδο αβέβαιης, αδύναμης και ισχνής δημοκρατίας, από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, από το τέλος του Εμφυλίου, μέχρι το 1967.

Να δούμε Βαγγέλα πότε θα γιορτάσουμε την κατάλυση της Δημοκρατίας και την υιοθέτηση τη ΔΝΤ-κρατίας που ιδρύσατε εσύ και τα υπόλοιπα πράσινα ανθρωπάκια;

Οι λαοί, τα έθνη που δε διατηρούν τη μνήμη τους, που δε σέβονται τη συλλογική τους μνήμη και συνείδηση, είναι δυστυχώς καταδικασμένοι να ξαναζήσουν δύσκολες περιστάσεις.

Βέβαια  συμφωνώ. Οι μαλακίες δεν πρέπει να ξεχνιούνται. Μέσα σε δύο χρόνια προδώσατε το λαό σας. Δεν ξεχνιούνται αυτά!

Γι' αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, σήμερα από δω, από το κέντρο της Ελλάδας, από τη Λαμία, να καταδικάσουμε με ισχυρή φωνή ένα συμβάν που δεν είναι καθόλου τυχαίο και  καθόλου μεμονωμένο. Οργανωμένες, δηλαδή συντεταγμένες δυνάμεις της Χρυσής Αυγής, επιτέθηκαν σήμερα κατά μιας συγκέντρωσης οπαδών και φίλων του ΠΑΣΟΚ με ομιλητή τον υποψήφιό μας, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, τον Πέτρο Ευθυμίου και άσκησαν ωμή, πολιτική βία.
Όπα ρε μεγάλε τι λες; Αλήθεια σε τι διαφέρετε με τη Χρυσή Αυγή; Στο χρώμα μήπως; Τόσο αυταρχισμό και ευτελισμό των δημοκρατικών θεσμών  τα δύο χρόνια που ήσαστε στην εξουσία που δείξατε; Έλα ρε Βαγγέλη! Έλα ρε Βαγγέλη!

Καταδικάσαμε φυσικά με όλη τη δύναμη της πολιτικής μας φωνής την ενέργεια αυτή και καλέσαμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν μαζί μας και να συγκροτήσουμε ένα μεγάλο, πανίσχυρο μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Α! Έτσι μάλιστα. Καταδίκες από άμβωνος! Σαν του αμαρτωλούς καλόγερους. Ασκητές τη μέρα πισωγλέντηδες τη νύχτα ! WOW! Πιασάρικες κουβέντες!

Και χαίρομαι, γιατί έχει αρχίσει η ανταπόκριση των άλλων πολιτικών δυνάμεων του κοινοβουλευτικού τόξου σε αυτή μας την πρόσκληση. Έχω μιλήσει πολλές φορές για τον κίνδυνο εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας κι έχω πει και το ξαναλέω σήμερα, πως η Βουλή των Ελλήνων  δε μπορεί να γίνει χώρος υποδοχής των οπαδών του φασισμού και του ναζισμού.

Όπως δηλαδή λέγαμε παλιά «Ισλαμικού Τόξου». Μα πού τα σκέφτεσαι, πού τα  βρίσκεις ρε μεγάλε! Πολιτικό Τόξο. Ε, είσαι θεός. Τι να κλάσει ο Αριστοτέλης μπροστά σου! Εσύ είσαι ρήτορας!

Η Γερμανία, στα μέσα της δεκαετίας του '30, κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης», έζησε το φαινόμενο ενός αντικοινοβουλευτικού Κοινοβουλίου, ενός Κοινοβουλίου πολλές δυνάμεις του οποίου δεν πίστευαν στη δημοκρατία και στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης.  Και αυτό οδήγησε τη Γερμανία, την Ευρώπη, τον κόσμο, εκεί που τον οδήγησε.

Έτσι μπράβο Βάγγο Χώσ’ τα στη «χοντρή» τη Μέρκελ. Χμμ…
Sorry  για το «χοντρή».

Δυστυχώς η ιστορία δε γράφεται κατά τρόπο ευθύγραμμο, από το κακό στο καλό και από εκεί στο καλύτερο. Υπάρχουν και παλινδρομήσεις. Υπάρχουν οπισθοχωρήσεις. Και αυτό  που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες εβδομάδες, φοβάμαι ότι είναι μια τέτοια οπισθοχώρηση σε σχέση  με τις δημοκρατικές, κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού, της πατρίδας μας.
Και ποιος τις έκανε αυτές μέγα ρήτορα; Ε. Ποιοι πήγαν και ψηφίσαν τα μνημόνια και άλλες πολλές μαλακίες; Ποιοι κάνανε το Σύνταγμα κουρέλι; Ποιοι καταστρέψαν την οικονομία της Ελλάδας;

Γι' αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να μην περάσει η σημερινή επέτειος της 21ης Απριλίου έτσι, σαν ένα τυχαίο γεγονός, σαν να μη σημαίνει τίποτα για την πολιτική συνείδηση του ελληνικού λαού. Έχει  επίσης πολύ μεγάλη σημασία να σκεφτούμε τι είναι αυτό που υποθάλπει παρόμοια φαινόμενα, τι είναι αυτό που οδηγεί στον κίνδυνο εισόδου στη Βουλή των Ελλήνων, δυνάμεων που διακηρύσσουν απροκάλυπτα την πίστη τους στον ολοκληρωτισμό.

Τώρα να καταλάβω, δηλαδή εσύ φοβάσαι τη Δεξιά ή την Αριστερά;

Είναι δυστυχώς, η τυφλή οργή, η δημαγωγία, η ισοπέδωση, η απλούστευση. Ένας λόγος τυφλός, που δεν επεξεργάζεται τη δυσαρέσκεια, τη θλίψη, την απαισιοδοξία του ελληνικού λαού ώστε να τη  μετατρέψει σε ένα ισχυρό πολιτικό λόγο και σ' ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Αλλά τη μετατρέπει τελικά σε παρωπίδες που κλείνουν τα μάτια και δεν επιτρέπουν σε πολλούς πολίτες, σε πολλούς Έλληνες και πολλές Ελληνίδες να αντιληφθούν τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα μας και όλη την Ευρώπη.

Πράγματα Βάγγο μου που εσύ και οι υπόλοιποι πρασινοφρουροί δεν έχετε ουδεμία σχέση. Εμείς ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας έτσι δεν είναι κυρ Βαγγέλη;
Γιατί μακάρι η κρίση να ήταν ελληνική μόνο, ή κυρίως ελληνική. Θα έσπευδαν όλοι να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση αυτή. Θα μπορούσαμε μόνοι μας να κάνουμε μεγάλες και αποτελεσματικές προσπάθειες για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Άμα θέλουμε εμείς είμαστε τσακάλια. Έλα που φταίει το ΔΝΤ. Αλήθεια ρε ποιος μας έβαλε σ’ αυτό ποιος μας παρέδωσε στο στόμα του λύκου;

Δυστυχώς, το μεγάλο θέμα δεν είναι η ελληνική κρίση, το μεγάλο θέμα είναι η συνολική και βαθιά κρίση της Ευρωζώνης και της Ευρώπης γενικότερα. Και όταν είναι η Ευρώπη, η γηραιά ήπειρος, σε κρίση οικονομική και κοινωνική, τότε απειλείται η παγκόσμια οικονομική ισορροπία όπως πολύ καλά το αντιλαμβάνονται στις ΗΠΑ και άλλες περιοχές του κόσμου, από τη Βραζιλία μέχρι τη Ρωσία και από την Κίνα μέχρι τις χώρες του Κόλπου.

Σιγά μην έχουμε κρίση. Ένα απλό συνάχι έχουμε. Θα μας περάσει. Αλλοίμονο από τους άλλους, Γερμανούς κλπ… ε; Η Ελλάδα  φίλε μου δεν είχε και δεν θα έχει κρίση! Μην κοροϊδευόμαστε!

Φίλες και φίλοι, όταν η δημοκρατία μετατρέπεται σε δημοκρατία των άκρων, σιγά-σιγά τα πράγματα οδηγούνται στα άκρα. Γι' αυτό έχει πολύ  μεγάλη σημασία ν' αντισταθούμε λέγοντας τον καθαρό, πολιτικό μας λόγο. Αντιτάσσοντας στην οργή, στη δυσαρέσκεια, στην αμηχανία, την αναποφασιστικότητα, επιχειρήματα.
Να τους πούμε : «Σκάσε ρε μαλακισμένο, τι διαδηλώνεις στο Σύνταγμα; Τι στο διάολο θέλεις; Θες μια διμοιρία γουρουνόμπατσων  να σε πνίξει στα χημικά και να σε σαπίσει στο ξύλο; Άι σιχτίρ!
Και τα επιχειρήματα γίνονται πειστικά, όταν πριν από τα επιχειρήματα για το παρόν και το μέλλον, λέμε με ειλικρίνεια, χωρίς καμία συστολή, την πραγματική μας αποτίμηση για το παρελθόν και ασκούμε σκληρή αυτοκριτική.

Θυμάσαι το τραγούδι: Έφταιξα συμπάθησέ με Ελενίτσα μου, σαν και πρώτα αγάπησέ με Ελλαδίτσα μου.  (το τελευταίο δικό μου)

Το κάναμε αυτό. Το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει λόγια ούτε φοβάται να πει την αλήθεια. Αναλαμβάνει την ευθύνη του.
Δηλαδή κάνατε τις μαλακίες σας και λέτε ότι αναλαμβάνεται την ευθύνη. Κι έχετε το θράσος να ζητάτε την ψήφο του Ελληνικού λαού. Στην Ιαπωνία αυτός που φταίει κάνει χαρακίρι. Εσείς πότε με το καλό;
 Το κακό είναι ότι πίσω από τη δική μας αυτοκριτική, από τη δική μας ειλικρίνεια, κρύβεται με πολύ μεγάλη επιμέλεια η πλήρης ανευθυνότητα του κ. Σαμαρά και της  Νέας Δημοκρατίας που αρνείται να παραδεχτεί το παραμικρό για τις ευθύνες της περιόδου μέχρι το 2009. Με το καταπληκτικό επιχείρημα ότι η κρίση στην  Ελλάδα άρχισε να υπάρχει με τις εκλογές του 2009, ότι πριν δεν είχε συμβεί τίποτα. Άρα, όπως είπα και χθες στο Ηράκλειο, δεν έχει καμία ευθύνη αυτός που τα έκανε συντρίμμια, έχει ευθύνη το συνεργείο διάσωσης, που έχοντας ν' αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κατάσταση, με αμηχανία, συχνά παραζαλισμένο, αν θέλετε από την πίεση και τους κινδύνους, έκανε λάθη, είχε καθυστερήσεις, εμφάνισε αντιφάσεις, είπε λόγια που ενδεχομένως δεν έπρεπε να ειπωθούν ή που σίγουρα δεν έπρεπε να ειπωθούν.
Μα σα δεν τρέπεται ο Καλαματιανός! Δεν είναι σαν εμάς τα καρντάσια για! Εμείς ούτε ψέματα λέμε, ούτε ποτέ κοροϊδέψαμε τον Έλληνα. Είμαστε ντόμπροι άνθρωποι.

Αλλά, ειλικρινά, νιώθω προσβολή ως σκεπτόμενος άνθρωπος όταν εμφανίζεται ο κ. Σαμαράς οπαδός της ανάπτυξης, με τον ισχυρισμό ότι η ύφεση στην Ελλάδα εμφανίστηκε μετά το 2010 λόγω της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης, ενώ είναι πασίγνωστο ότι η ύφεση στη χώρα μας είναι εγκατεστημένη από το 2007.
Τι λες βρε παιδί μου!!!
Όταν ακόμη ηχούν στ' αυτιά μας οι δηλώσεις του κ. Καραμανλή και του κ. Αλογοσκούφη, τη στιγμή που σε άλλες χώρες κυβερνήσεις έπαιρναν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, ότι η Ελλάδα είναι όαση, «μη στενοχωριέστε, δεν πρόκειται  να συμβεί τίποτα, μη φοβάστε, μπορούμε να συνεχίσουμε αμέριμνοι το δρόμο προς το δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Προς το δημοσιονομικό έλλειμμα του 16%, του 15,8% το 2009 και προς ένα ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο. Δηλαδή σε μια χώρα εξαρτημένη απολύτως από τις εισαγωγές, σε μια χώρα που έχανε καθημερινά την παραγωγική της ικανότητα και την παραγωγική της βάση και βυθιζόταν σε έναν στείρο καταναλωτισμό και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, χωρίς κανένα σχεδιασμό και χωρίς καμία προνοητικότητα.
Α τους αλήτες! Και τόσον καιρό το έκρυβαν τα τσογλάνια;  Αλήθεια με την Ελληνκή Στατιστική Υπηρεσία, τον Παπακωνσταντίνου και άλλου κάτι ψιθυρίζεται. Άκουσες κάτι; 

Από το 2008 επισήμως η χώρα είναι σε ύφεση. Και ανεξαρτήτως των δικών μας ευθυνών που τις ομολογούμε και τις αναλαμβάνουμε, η αλήθεια είναι πολύ απλή και πολύ πικρή: Ο εκτροχιασμός του 2009 ,μόνον εκείνης της χρονιάς, δεν αναφέρομαι στις ανάγκες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, σε τόκους, ήταν 24,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Και έπρεπε να κληθεί ο ελληνικός λαός ν' αποδεχθεί θυσίες, περικοπές, να σηκώσει στους ώμους του ένα τεράστιο βάρος για να έχουμε φτάσει τώρα που μιλάμε, το 2012, σε ένα πρωτογενές έλλειμμα μόλις 2 δισεκατομμυρίων, να έχουμε  δηλαδή καλύψει μια απόσταση 22,5 δισεκατομμυρίων.Για να καταλάβετε πόσο μεγάλο μέρος της διαδρομής έχουμε διανύσει και πόσο σημαντικό και σπουδαίο είναι να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε τις θυσίες αυτές  του ελληνικού λαού.

Και κάνατε τέτοιες επιλογές που σώσατε τον ελληνικό Λαό από περικοπές. Προστατεύσατε τα εργασιακά του δικαιώματα, πατάξατε τη φοροδιαφυγή και μειώσατε στο μηδέν την ανεργία. Εύγε παιδί μου Ευάγγελε!

Η σημερινή σας συγκέντρωση, η δυναμική, η γεμάτη πίστη και ελπίδα εδώ στη Λαμία, είναι συνέχεια της δυναμικής συμμετοχής σας στις 18 του Μάρτη στη διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Λαοθάλασσα! Μετά την ομιλία έχει ξεκούραση των οπαδών και μάσα. Τους φορτώνουμε στα λεωφορεία και πάμε  για άλλη πόλη.

Υπογράψαμε την ημέρα εκείνη ένα νέο συμβόλαιο τιμής και εμπιστοσύνης. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω προσωπικά πως αυτό το συμβόλαιο τιμής και εμπιστοσύνης, το τιμώ και θα το τιμήσω μέχρι το τέλος λέγοντας την αλήθεια και μόνη την αλήθεια. Γιατί η αλήθεια είναι μια σχέση που μας συνδέει στο εσωτερικό της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, αλλά και με τον ελληνικό λαό.
Δεν κατάλαβα ποιο συμβόλαιο εννοείς;
Γιατί, όπως λέω, η αλήθεια είναι μια έντιμη σχέση ανάμεσα σ' εμάς που είμαστε έτοιμοι να την πούμε και τους πολίτες που πρέπει να ετοιμάζονται σιγά-σιγά, τις επόμενες 15 ημέρες έως τις εκλογές, να την ακούσουν την αλήθεια όσο σοκαριστική και αν είναι.
Oh my god!
Εμείς θ' ακούμε την αλήθεια των πολιτών και όλοι μαζί πρέπει να λέμε την αλήθεια που είναι εθνική περιουσία. Γιατί πάνω σ' αυτήν πρέπει να οικοδομήσουμε το μέλλον των παιδιών μας.

«Εμπρός  Αντρέα για μια Ελλάδα νέα!» Ωχ, αυτό είναι παλιό, με συγχωρείτε!

Γι' αυτό απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες, σε όλες τις Ελληνίδες. Πρωτίστως όμως στους δικούς μας ανθρώπους, σ' αυτούς που  μας ψήφισαν το 2009 και είναι τώρα αποστασιοποιημένοι, δυσαρεστημένοι, θυμωμένοι. Δε δηλώνουν όμως πως ψηφίζουν άλλο κόμμα και περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή να κρίνουν εμάς.

Το μόνο που μας μένει είναι να περιορίσουμε τις απώλειες. Να κρατήσουμε κανέναν μέσα στο κοπάδι πριν τους φάει ο «λύκος».

Γιατί κατά βάθος, θέλουν να γυρίσουν στην κοίτη της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Γιατί ξέρουν πως δεν υπάρχει άλλη υπεύθυνη, συγκροτημένη πρόταση για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.
Η παραβολή του Ασώτου

Το στοίχημα των εκλογών κρίνεται στην πραγματικότητα στο εσωτερικό της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Στη δική μάς σχέση με τους δικούς μας ανθρώπους. Αυτούς που θέλουμε, παρά τις επιφυλάξεις, παρά την κριτική, να μας ακούσουν και να έρθουν να μας βοηθήσουν να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα.

Τι απόδοση δίνει το στοίχημα να μείνω μέσα στο ΠΑΣΟΚ και να ξαναψηφίσω;

Γι' αυτό, εντάξει η συζήτηση για το παρελθόν, την κάνουμε με άνεση και με διάθεση να ακούσουμε τα πάντα από τους πάντες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε ξεχάσει τι έχει κάνει η παράταξή μας για τον τόπο αυτό. Πως έχουμε ξεχάσει τις μεγάλες ιστορικές στιγμές που σηματοδότησαν οι ιστορικοί ηγέτες της προοδευτικής παράταξης. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Παπανδρέου που έφτιαξε στην πραγματικότητα την ελληνική μεσαία τάξη {και την οποία εμείς διαλύσαμε μέσα σε δύο χρόνια} και έδωσε υπόσταση στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που ήταν αποκλεισμένη από το κράτος και το πολιτικό σύστημα επί δεκαετίες, από το τέλος του Β'  Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τη νίκη του 1981.
Μεγάλες ιστορικές στιγμές!

Φίλες και φίλοι, δεν ντρεπόμαστε να πούμε το όνομά μας. {Με λένε Βαγγέλη}. Δεν ντρεπόμαστε να σηκώσουμε τις σημαίες μας, όχι τις πλαστικές, τις σημαίες των ιδεών και των απόψεών μας, γιατί εάν αφήσουμε να εγγραφεί στο εκλογικό αποτέλεσμα αυτό που καταγράφεται ώς  τώρα, ως εντύπωση των ερευνών, τότε η χώρα οδηγείται σε απόλυτο αδιέξοδο.
Οι σημαίες πρέπει να είναι από μετάξι κινέζικο. Όπως και το λιμάνι του Πειραιά.

Και ναι, το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης το αρχηγικό, το πρωθυπουργοκεντρικό, το σύστημα των κλειστών κύκλων εξουσίας, διακομματικά ,έχει τεράστια ευθύνη για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, για την έλλειψη προνοητικότητας, για την κρίση. Για το γεγονός ότι μετά την ένταξη στην ΟΝΕ δεν διαμορφώθηκε ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, που να μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε με σιγουριά και σε βάθος τη νέα αυτή ευκαιρία.
Εδώ καλώ Μπαμπινώτη όβερ. Δεν κατάλαβα τίποτα. Αλήθεια ρε Βάγγο οι από κάτω κατάλαβαν κάτι από αυτό; Εγώ πιστεύω πως είναι ρητορικός εκτροχιασμός. Με συγχωρείς δηλαδή. Συμμαζέψου λίγο!

Όμως τώρα, ο κατακερματισμός, η επιστροφή σε ένα πολιτικό τοπίο που θυμίζει δεκαετία του '60, του '50, κινδυνεύει να παρασύρει σε ακόμη πιο βαθιά κρίση την οικονομία και την κοινωνία. Και έτσι μπορεί η δευτέρα πλάνη να είναι χε της πρώτης και να οδηγηθούμε σε αθεράπευτες  καταστάσεις.
Εδώ το θέμα το αγγίζει πολύ φιλοσοφικά! Ούτε ο Πλάτωνας να ήταν. Πώς τα λέει ο μπαγ@σας!

Και αυτό δεν είναι κινδυνολογία ή εκβιασμός, όπως βιάζονται πολλοί να πουν.
{Λες και συ δεν εκβίαζες και δεν εκφόβιζες τον Ελληνικό Λαό; Άντε ρε! }Είναι η ειλικρινής και ρεαλιστική περιγραφή της κατάστασης που πρέπει να ξέρει ο Έλληνας πολίτης. Ίσως πολλοί νομίζουν  ότι οι εκλογές στις 6 του Μάη είναι εκλογές με δεδομένη την κυβέρνηση, την πλειοψηφία και την πολιτική γραμμή. Ίσως νομίζουν ότι θα λειτουργεί ένα σύστημα από μόνο του, αυτόματα και άρα μπορούμε,  όπως συμβαίνει στις ευρωεκλογές ή όπως συμβαίνει σε μια μεγάλη επίσημη δημοσκόπηση, να ασκήσουμε πίεση ή να εκδηλώσουμε τη διαμαρτυρία μας.  Δεν είναι έτσι.
Τα πράγματα σοβαρεύουν! Είναι επικίνδυνα! Τρέξε να κρυφτείς νεοέλληνα μαλάκα! Ακούς τι λέει το παιδί!
Οι εκλογές είναι, όχι απλά και μόνο αποφασιστικές, είναι ιστορικής σημασίας. Κρίνουν τη μοίρα της Ελλάδας για τα επόμενα 20 τουλάχιστον χρόνια. Άρα κάθε πολίτης κρατάει στα χέρια του ένα σημαντικό ποσοστό της τελικής απόφασης για το πώς θα ζήσουμε και εμείς και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
Σκέψου τι έχουν στο μυαλό τους ακόμα να κάνουν. Δηλαδή αν σε ψηφίσω θα με κάνεις Φιλιππινέζο;
Επίσης ίσως πιστεύουν πολλοί -και αυτό είναι μια πραγματικά λανθασμένη εντύπωση- ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ούτως ή άλλως διαθέσιμο να μετάσχει σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, γιατί έχει την υπευθυνότητα που απαιτούν οι συνθήκες. Και άρα είναι ένα το κρατούμενο και μπορούμε να προχωρήσουμε να βρούμε ποιος άλλος θα συνεργαστεί σε αυτή την κυβέρνηση που θα εφαρμόσει μια πολιτική διαχείρισης της κρίσης.
Διαχείριση κρίσης ακούω; Με μείωση συντάξεων, μισθών, χαράτσια, κατασχέσεις ακινήτων, φόροι, ανασφάλεια, χωρίς γιατρό και φάρμακα, χωρίς δουλειά, ΜΑΤ, Χημικά, συλλήψεις, φυλακισμοί! Σκατά δηλαδή!

Δεν είναι καθόλου έτσι. Το τονίζω και το εννοώ: πως το ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως υπεύθυνο. {Μάλιστα} Έχει πλήρη συνείδηση της ευθύνης του απέναντι στην πατρίδα. Αλλά είναι άλλο η υπευθυνότητα και άλλο η πολιτική αφέλεια. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει μια συγκεκριμένη λύση. Τη μόνη που έχει αρχή, μέση και τέλος. (Όπα αυτό θα πει καλή σύνταξη! Ούτε έκθεση σχολείου να γράφαμε! Δηλαδή η επίλυθση θα αρχίσει με φόρους, θα συνεχιστεί με στραγγάλισμα του Ελληνικού Λαού και θα τελειώσει με εξαθλίωση} Ζητά από τους Έλληνες πολίτες να το στηρίξουν, να το ψηφίσουν, να το βγάλουν πρώτο στην κάλπη της 6ης Μαϊου.
Αυτό Βαγγέλη μου είναι λιγάκι δύσκολο!

Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να είναι ο νικητής των εκλογών και εγώ ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να πάρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όχι για να γίνω Πρωθυπουργός,{Αυτό με τίποτα!} σώνει και καλά, όπως θέλει ο κ. Σαμαράς, που νομίζει ότι του το χρωστάει η ιστορία αυτό, αλλά για να διαμορφώσω τις συνθήκες μιας ευρείας συμμαχίας των δυνάμεων της υπευθυνότητας, της αλληλεγγύης και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.
Και ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις; Μου διαφεύγει κάτι!

Και διευκρινίζω πως οι πολιτικές αυτές δυνάμεις δεν μπορεί να είναι μια ή δύο μόνο. Πρέπει να είναι περισσότερες, γιατί πρέπει αυτή η συνεργασία να έχει καθαρό πρόσημο ευθύνης, αλληλεγγύης και άρα ευαισθησίας και μεταρρυθμιστικής στόχευσης, η οποία πρέπει να είναι προοδευτική γιατί η ακινησία είναι αυτή που είναι συντηρητική και επικίνδυνη για τον τόπο.
Θα ήθελες όλα τα κόμματα της Αριστεράς μέσα στη Βουλή και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά;

Ποια είναι η άλλη πρόταση που ακούγεται; Η πρόταση του κ. Σαμαρά, για αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Ή πάντως για μια κυβέρνηση όπου ο ίδιος θα κάνει ότι θέλει χωρίς δεσμεύσεις λέει, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς όρους. Πώς; Οι πολίτες απαντούν αρνητικά σε αυτή την πρόταση.  {Όλη η Ελλάδα θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ 89%}Και ο αντίλογος του κ. Σαμαρά είναι πως θα οδηγήσει τη χώρα ξανά σε εκλογές. Δηλαδή στην απόλυτη διάλυση του κράτους και της οικονομίας ,σε μια περιπέτεια, η οποία θα αποβεί σε βάρος των πιο φτωχών, των πιο αδύναμων.
Κάτι σαν το 90
Υπάρχει μήπως και άλλη πρόταση; Υπάρχει η πρόταση των δυνάμεων της Αριστεράς; Των λεγόμενων μήπως «αντιμνημονιακών δυνάμεων» που θέλουν να μας λένε εμάς «μνημονιακούς»; Kαι αυτοί κάποιοι φιλοευρωπαίοι, κάποιοι αντιευρωπαίοι, κάποιοι υπέρ του ευρώ, κάποιοι ανοιχτά και απροκάλυπτα υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, kάποιοι ανήκουν στην Αριστερά και κάποιοι ανήκουν στην υπερσυντηρητική ή και ακραία Δεξιά;
Μα είναι νόμισμα η δραχμή; Ούτε ο μαγνήτης δεν τη έπιανε. Ίσα τώρα με το Ευρώ που είμαστε ευρωπαίοι! Τώρα και το γερμανόφερτο δικό μας είναι! Μια οικογένεια είμαστε όλοι μας.  Άσε που μπορεί να χρεωκοπήσουμε με τη δραχμή! Αυτά το κουμούνια φταίνε1 Α ρε1 φάλαγγα που θέλουνε όλοι στο Σύνταγμα!

Ας σκεφτεί ο κάθε πολίτης ποια είναι τα πιθανά κυβερνητικά σχήματα, οι πιθανοί Πρωθυπουργοί, οι πιθανοί Υπουργοί Οικονομικών, ποιος θα πάει να μιλήσει με την κα Μέρκελ, με τον κ. Ολάντ. {Μόνο εσύ  μπορείς μεγάλε !}Γιατί ευχόμαστε ο Φρανσουά Ολάντ να είναι ο νικητής των εκλογών και ο νέος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Έλα ντε;

Ποιοι θα μιλήσουν στο όνομα του ελληνικού λαού και πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα στις 7 Μαΐου; {Έλα μωρέ που ξέρουν τα κουμούνια να μιλήσουν στους Ευρωπαίους. Σιγά, και τι να πούνε; Ενώ εσύ Βάγγο μου είσαι καλός και ξέρεις από μεσιτικά. Πώς θα ξεπουλήσουμε ό,τι μας έμεινε;} Όσα  λέμε τώρα, είναι εξοφλητέα άμα τη εμφανίσει. Μεταξύ 7 Μαΐου  και 7 Ιουνίου, θα έχουν μετρηθεί όλοι και θα έχουν φανεί ποιοι είναι σοβαροί και υπεύθυνοι και ποιοι παίζουν «εν ου παικτοίς».
Τη βάψαμε δηλαδή; Τι άλλο θέλει να πει ο ποιητής;
Ποια είναι λοιπόν η άλλη πρόταση; Η πρόταση των δυνάμεων της Αριστεράς υπό όλες τις εκδοχές της που δε μπόρεσαν να συνεργαστούν ούτε στις μονοεδρικές Περιφέρειες, όπως πρότεινε ο κ. Τσίπρας; Η πρόταση η οποία ακολουθεί τη γραμμή του ΚΚΕ εκτός Ευρώπης, εκτός ευρώ την οποία πιστεύει και ο μισός ΣΥΡΙΖΑ;
Τώρα το ΠΑΣΟΚ είναι αριστερό ή δεξιό; Μάλλον βασιλικότερο του βασιλέως. Το βρήκα.

Ή η πρόταση που άκουσα να διατυπώνει σήμερα σε μια συνέντευξη η οποία με άφησε κυριολεκτικά άναυδο, ο φίλος μου ο Φώτης Κουβέλης, που δήλωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ ,ότι δε θέλει να μετάσχει σε μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία Kαι όταν τον ρώτησαν ποια είναι η άλλη λύση, είναι είπε  η  ´´κυβερνώσα Αριστερά´´ η οποία δεν προκύπτει γιατί δε συμφωνεί η Αριστερά σε τίποτε μεταξύ της, έχει θεμελιώδεις διαφωνίες στο εσωτερικό της, αυταπόδεικτες. Εξου προέκυψαν και οι διαδοχικές διασπάσεις του ΚΚΕ ,με τον Συνασπισμό και μετά του ΣΥΡΙΖΑ για να προκύψει η Δημοκρατική Αριστερά .Και αντιλαμβανόμενος ότι δεν υπάρχει λύση, είπε «η λύση είναι ξανά εκλογές», ό,τι λέει ο κ. Σαμαράς
Σαν δε ντρέπονται λέω εγώ Βαγγέλη μ’ !
Ξανά εκλογές για να γίνει τι; Να υποστηριχθεί ο εκβιασμός του κ. Σαμαρά; Ή για να προκύψει μια συμφωνία στο εσωτερικό της Αριστεράς η οποία δε μπορεί να προκύψει λόγω θεμελιωδών και αγεφύρωτων διαφωνιών;
Εγώ λέω να μείνουμε όπως είμαστε. Κυβέρνηση Παπαδήμου και ΠΑΣΟΚ, ΝΔ στην εξουσία. Εσύ τι λες; Δεν τις ακυρώνουμε μην πάθουμε κανένα κακό;

Ποιος θα τα σκεφτεί και θα τα σταθμίσει όλα αυτά; Και ποια είναι η απάντηση σε όλα αυτά που πρέπει να δοθεί στις 7 Μαΐου; Η απάντηση είναι η δική μας. Μόνο το ΠΑΣΟΚ ως πρώτο κόμμα και ως φορέας της εντολής, της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης μπορεί να πετύχει τη συμμαχία και τη συνεργασία του τόξου της ευθύνης ,της αλληλεγγύης και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.
Να το πάλι το τόξο!
Για να δώσουμε ώθηση στον τόπο. {Στο γκρεμό;} Για να διασφαλίσουμε την οριστική υπέρβαση της κρίσης.{ Στον άλλο κόσμο δεν υπάρχει κρίση}  Για να διαφυλάξουμε το κεφάλαιο που έχουμε αποκτήσει με τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Τώρα λες την αλήθεια! διαφυλάξουμε το κεφάλαιο

Λέει ο κάθε πολίτης: Ποιος μπορεί να μου εγγυηθεί το αύριο; Μήπως αυτό που μου επιφυλάσσει η μοίρα είναι ακόμη χειρότερο; {ΝΑΙ} Και η αλήθεια είναι ότι ο πολίτης δικαίως αγωνιά γιατί η κρίση είναι πανευρωπαϊκή. Και όσοι ρωτούν για την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρέπει να ξέρουν, γιατί αυτή είναι η τραγική αλήθεια, ότι δεν είναι η Ελλάδα ή Πορτογαλία ή η Ιρλανδία που προσέφυγαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά δυστυχώς ολόκληρη και ολόσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωζώνη.
Δηλαδή την καταντήσατε κάτι χειρότερο!

Η Ευρωζώνη συνολικά έχει δυστυχώς καταφύγει στον έλεγχο και την προστασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και το θέμα δεν είναι να διασφαλίσουμε, όπως είπα και προηγουμένως, την έξοδο από τη δική μας κρίση, αλλά την έξοδο από την κρίση και τη θωράκιση της Ελλάδας μέσα στην ευρωπαϊκή κρίση η οποία υπάρχει και εξελίσσεται.
Σιγά μην την κάνουμε! Εδώ θα μας πιουν το αίμα μέχρι τελευταίας ρανίδος. Ας είστε καλά όλοι οι εθνοσωτήρες μας.

Γι' αυτό έχει σημασία ν' αλλάξουμε τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Γι' αυτό έχουν σημασία τ' αποτελέσματα όχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των γαλλικών και άλλων εκλογών.
Δηλαδή;

Για να καταλάβετε δε πόσο βαθιά είναι η κρίση, μπορούμε να δούμε το σημερινό παράδειγμα των εξελίξεων στην Ολλανδία, μια από τις πιο σκληρές χώρες σε σχέση με τη δημοσιονομική σταθερότητα. Μια χώρα που ασκεί αυστηρή κριτική στην Ελλάδα για έλλειψη προνοητικότητας. Έχει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, εξαρτημένη από την  ανοχή του ακροδεξιού κόμματος. Και τώρα, λόγω δικών της υπερβολικών ελλειμμάτων, πρέπει να πάρει μέτρα, 15 με 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ολλανδία είναι σχεδόν όση η Ελλάδα, λίγο μεγαλύτερη. Και πέφτει η κυβέρνηση, οδηγούνται σε πολιτική κρίση.
Τώρα κάτι κατάλαβα!

Άρα, διπλός στόχος: Η έξοδος από την κρίση την ελληνική και η θωράκιση για ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο.{Εδώ πάλι μπερδεύτηκα! Τελικά ρε Βαγγέλη έχουμε ή δεν έχουμε κρίση;} Εμείς λοιπόν απαντούμε σε όσους σπεύδουν να μας χαρακτηρίσουν ως μια δύναμη μνημονιακή: Ελάτε, αφήστε τους εύκολους χαρακτηρισμούς. {Είδες οι κακές οι γλώσσες…} Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι το μνημόνιο καλύπτει μια πολύ μικρή περιοχή των πολιτικών που πρέπει ν' ασκήσουμε.
Κάτι ψιλά δηλαδή. Τις άλλες μαλακίες τις κάναμε από μόνοι μας  χωρίς να προβλέπονται στο μνημόνιο.

Το μνημόνιο είναι οι όροι της δανειακής σύμβασης. Ο κ. Σαμαράς είπε το εξής αμίμητο και επιπόλαιο χθες στην Ήπειρο: Ότι εμείς υπογράψαμε και τιμούμε τη δανειακή σύμβαση, όχι το μνημόνιο. Δηλαδή ή δεν ξέρει, ή λέει απροκάλυπτα ψέματα για το τι συμβαίνει. Γιατί και υπέγραψε και ψήφισε τη δανειακή σύμβαση με τους όρους. Γιατί κανείς δε σου δίνει 240 δισεκατομμύρια χωρίς όρους.
Εμ! Λεφτά είναι αυτά, δεν είναι μαρουλόφυλλα!

Βρίσκει όμως, δυστυχώς, ένα ακροατήριο κομματικό στο οποίο απευθύνεται, προσβάλλοντας την κοινή λογική, προσβάλλοντας την ίδια τη υπογραφή που έβαλε ο ίδιος. Εμφανίζεται άλλωστε και ως μέγας διαπραγματευτής, κρυπτόμενος επιμελώς πίσω από μένα, που έσπευσε να μου δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη θέση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών.
Α τον ψεύτη το Σαμαρά!
Ξέρετε, έκανα 9 μήνες στο Υπουργείο Οικονομικών μέσα στο καμίνι της κρίσης, αγωνιζόμενος για τη σωτηρία της Ελλάδας για να σταθεί η πατρίδα όρθια και από τους 9 αυτούς μήνες, τους 4 ήμουν ο Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Kαι τους 5 μήνες ήμουν Υπουργός Οικονομικών μιας κυβέρνησης στην οποία μετείχε και οι κ. Σαμαράς.
Δεν ξέρετε τι τράβηξα! Έχασα 5 κιλά

Αλλά ήταν μέσα-έξω, αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Έτσι αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα, την ευθύτητα, την ειλικρίνεια, την ευθύνη.
Μας τα ζάλισε κανονικά!
Εμείς αντιλαμβανόμαστε το μνημόνιο ως μια βάση συνεχούς διαπραγμάτευσης, με τους εταίρους μας, με στόχο την οριστική και θαρραλέα υπέρβαση του μνημονίου. Γιατί στόχος είναι να βγούμε από το μνημόνιο το αργότερο σε 3 χρόνια και καθ' οδόν προς την έξοδο ,σταδιακά να αποκαθιστούμε αδικίες και απώλειες. Να αίρουμε τα έκτακτα μέτρα, να δίνουμε νέες ευκαιρίες και νέες ελπίδες στον Έλληνα πολίτη και ιδίως στα παιδιά της πατρίδας μας.
Καλά τα πιστεύεις αυτά που λες;

Ξέρουμε όμως τη διαφορά ανάμεσα στη μικρή περιοχή που καλύπτει το μνημόνιο και τη μεγάλη περιοχή που πρέπει να καλύψει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
Λόγια παχιά και μεγάλα, λόγια ρήτορα!
Λέω για πολλοστή φορά Το μνημόνιο καθορίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας; Μιλάει το μνημόνιο για την ανάγκη να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, το Κοινοβούλιο από τον εκφασισμό και τους εκπροσώπους του;
Όχι δε λέει κάτι τέτοιο! Μιλάτε όλοι σας για «αναστολή Δημοκρατίας». Καινούργια μαλακία κι αυτή. Και αφού ρε Βενιζέλο δεν λέει κάτι τέτοιο το μνημόνιο, εσείς γιατί να το κάνετε; Άρα γάμησέ τα!
Μιλάει το μνημόνιο για τον ορυκτό πλούτο, για την υφαλοκρηπίδα, για την ΑΟΖ; Μιλάει για τα ελληνοτουρκικά; Μιλάει για το πώς θα διαμορφωθεί ο χάρτης στα Βαλκάνια; Για το τι γίνεται με τους συσχετισμούς στη Μεσόγειο; Για το ποια πρέπει να είναι η σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον αραβικό κόσμο, το Ισραήλ, τη Ρωσία, τις ανερχόμενες δυνάμεις όπως είναι η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία;
Όχι δε μιλάει. Απλώς εσείς όλοι σας σαν καλοί μεσίτες ξεπουλάτε τη χώρα έναντι πινακίου φακής και καλά κρυμμένης μίζας! Ή μήπως κάνω λάθος;
Όχι  βεβαίως. Σε εμάς εναπόκειται να παρουσιάσουμε και παρουσιάζουμε καθημερινά το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. { Το πώς θα μετατρέψουμε την Ελλάδα σε Σουδάν.} Μας εμπόδισε το μνημόνιο να παρουσιάσουμε την πλήρη δέσμη των μέτρων κοινωνικής πολιτικής, όπως έκανα προχτές; { Πριν όμως που ήσουν στην εξουσία  γιατί δε το έκανες; } Να πούμε ποιες είναι οι συγκεκριμένες λύσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για τους επαγγελματίες με ατομική επιχείρηση που εντάσσονται στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αν οι οφειλές τους είναι έως 25.000 ευρώ;
Ομολογείς ότι η πολιτική την οποία στήριζες και στηρίζεις οδήγησε τον έλληνα να μην μπορεί να εξοφλήσει ούτε ένα δάνειο των 25000 €. Τον διέλυσες. Ντροπή σου!

Μας εμπόδισε το μνημόνιο να διασφαλίσουμε τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό 1.500 ευρώ για κάθε άτομο και 2.000 για κάθε ζευγάρι; Μας εμπόδισε το μνημόνιο να παρουσιάσουμε την πρόταση που συμφωνήσαμε με το τραπεζικό σύστημα το οποίο υποτάσσεται στο στρατηγικό έλεγχο του κράτους για το «νέο Τειρεσία», έναν Τειρεσία εναρμονισμένο με τις νέες συνθήκες της κρίσης; Γιατί δεν μπορεί κανείς να αποκλείεται από τον τραπεζικό δανεισμό επειδή του έσκασε μια επιταγή ή εκδόθηκε εις βάρος του μια διαταγή πληρωμής για ένα μικρό ποσό.
Τώρα άνοιξε το κουτάκι με τις ….

Μας εμπόδισε το μνημόνιο να πούμε ότι όλοι οι άνεργοι και τελικά όλοι οι Έλληνες πολίτες θα έχουν ανεξαρτήτως ενσήμων και διάρκειας της ασφάλισής τους πλήρη υγειονομική κάλυψη; Μας εμπόδισε το μνημόνιο να εκδώσουμε τη νέα απόφαση για το μέγιστο ύψος της μηνιαίας δόσης που θα δίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων;

Μεγάλε ευεργέτη! Αυτό είναι κυβερνητικό έργο! Είσαι θεός ήλιος καλοκαιρινός!

Μας εμπόδισε το μνημόνιο να συμφωνήσουμε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τον τρόπο με τον οποίο θα διευθετούνται με κυλιόμενο τρόπο όλα τα δάνεια και μέχρι τώρα έχουν διευθετηθεί 800.000 δάνεια;

 Τώρα μάλιστα!

Μας εμπόδισε το μνημόνιο να παρουσιάσουμε - και το έκανα αυτό προχτές - τη δέσμη μέτρων για την παροχή ρευστότητας στην αγορά; Για το πώς από αυτά που ακούτε περί PSI, τα πολλά δισεκατομμύρια, θα πάμε στο χρήμα στην αγορά γιατί εκεί υπάρχει η πραγματική ανάπτυξη, εκεί μπορεί να γίνουν δουλειές, εκεί μπορεί να καταπολεμηθεί η ανεργία. {Πώς και πόσα θα παίρνει ο εργαζόμενος; }

Μα είπα, ότι τώρα μπορούμε να πληρώσουμε σε λίγο 6,5 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου στην αγορά. Να επιστρέφουμε με αυτοματοποιημένο τρόπο τον ΦΠΑ. Τώρα μπορούμε να δώσουμε πίσω στο τραπεζικό σύστημα 10 δισεκατομμύρια που είναι δεσμευμένα στα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου για να διοχετευτούν σε δάνεια σε επιχειρήσεις.
Τι εκσυγχρονισμός θεέ μου! Τι πρόοδος!
Τώρα συμφωνήσαμε με την τρόικα στο Ενιαίο Ταμείο Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, έτσι ώστε να καλύπτονται όλες οι επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες, παλιές και καινούριες για ένα σκοπό. Το κεφάλαιο κίνησης. Γιατί στο κεφάλαιο κίνησης πονάει το πράγμα.
Έτσι μπράβο να ζωντανέψει το κέντρο της Αθήνας!
Τώρα έχουμε συμφωνήσει, γιατί εμείς ελέγχουμε στρατηγικά το τραπεζικό σύστημα, ότι δεν μπορεί να μειωθούν τα πλαφόν, ότι δεν μπορούν να αυξάνουν αλλά θα μειώνονται τα επιτόκια χορηγήσεων.
Now, you are talking like bank man!
Μας εμπόδισε το μνημόνιο; Δεν μας εμπόδισε.
Όχι! Όχι! Όχι! Όχι! Όχι!

Μας εμποδίζει το μνημόνιο να δώσουμε μια ολοκληρωμένη και υπεύθυνη απάντηση για το τι θα γίνει τον Ιούνιο, γιατί εκεί είναι το κρίσιμο ερώτημα. Μήπως μετά τις εκλογές έρθει ο πέλεκυς νέων περικοπών; Τι λένε οι άλλοι;
Φυσικά θα μας πηδήξετε όλους. Αλήθεια επίδομα βαζελίνης δίνετε;
Ο κ. Σαμαράς λέει τώρα το δικό του «λεφτά υπάρχουν» υποσχόμενος με μισόλογα διάφορες παροχές. {Α το βλάκα! Σαν τον Παπαντρέου κι αυτός!} Αλλά έτσι αυξάνει το λογαριασμό που θα πληρώσει όλος ο ελληνικός λαός και άρα ο πιο αδύναμος που έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Βέβαια!
Εμείς λέμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία έχουν προκαλέσει την αμηχανία των υπολοίπων κομμάτων, από τον κ. Σαμαρά μέχρι την Αριστερά. Κανείς δεν αντιδρά. Εμείς λέμε η προσαρμογή να γίνει σε τρία και όχι σε δύο χρόνια, μέχρι το τέλος του ΄15 για να γίνει πιο ήπια, πιο φιλικά για τον πολίτη. Με μικρότερη πίεση για περικοπές και προτείνουμε συγκεκριμένο σχήμα χρηματοδότησης του τρίτου χρόνου που το έχουμε διασφαλίσει με τους εταίρους μας.
Και η έξοδος από το μνημόνιο; Ξεχάστηκες Βαγγέλη!
Δεσμευόμαστε και δεσμεύομαι προσωπικά, εγγυώμαι, ότι δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Ότι δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι. Αντιθέτως το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που πρέπει να το συμφωνήσουμε ευρύτατα μέσα στη Βουλή, θα είναι σταθερό για 10 χρόνια, πιο δίκαιο, πιο αναπτυξιακό. Και σταδιακά θα αφαιρέσουμε τους έκτακτους φόρους, τις εισφορές και τα τέλη της περιόδου της κρίσης καθ' οδόν προς την έξοδο από το μνημόνιο, το αργότερο σε 3 χρόνια.   
Τώρα μάλιστα το συμμάζεψες πάλι!
Εμείς λέμε ότι πρέπει να είμαστε θαρραλέοι και ριζοσπαστικοί στις διαρθρωτικές αλλαγές, στο άνοιγμα των επαγγελμάτων και των αγορών, {Οι καρχαρίες περιμένουν} στη μείωση του κράτους και του δημόσιου τομέα {Απολύσεις} για να μπορέσουμε να αποσυμφορήσουμε την πίεση για περικοπές μισθών και συντάξεων { Δε φτάνουν τα λεφτά}, περικόπτοντας δαπάνες από αλλού. Αλλά πρέπει και ο πολίτης να συμπαρίσταται στις προσπάθειες για την καταπολέμηση  της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας μέσω διασταυρώσεων. Γιατί αλλιώς είναι σαν να τα θέλουμε όλα δικά μας και αυτό δεν γίνεται.
Σκύψε μαλάκα Έλληνα κι άλλο  το κεφάλι. Στήσου να σε πηδήξουν!
Δεν έχω ακούσει καμία πρόταση συγκροτημένη και υπεύθυνη. Και μας κουνάνε το χέρι και μας ρωτάνε συνεχώς: «Τι θα κάνετε τον Ιούνιο;». Θεωρώντας δεδομένο ότι ό,τι και αν ψηφίσουν οι πολίτες, το ΠΑΣΟΚ θα είναι με κάποιον τρόπο στην κυβέρνηση. Γιατί αγαπητοί φίλοι; Γιατί δεν αντιστρέφουμε την ερώτηση;
?????
Λοιπόν, εγώ ρωτώ όλα τα πολιτικά κόμματα, όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδίως αυτούς που εμφανίζονται ως «αντιμνημονιακοί»: Δίνετε την εγγύησή σας ότι αν εφαρμοστεί η δική σας πολιτική το κράτος θα είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Ιούνιο; Εάν για κάποιο λόγο οι περιβόητοι εταίροι μας καθυστερήσουν τις δόσεις του δανείου που δε θέλετε;
Εδώ που σας βάλαμε στη φάκα άντε να βγείτε!
Γιατί έχει επικρατήσει μια διπλή εντύπωση που είναι εσφαλμένη. Η πρώτη εντύπωση είναι κατανοητή γιατί απορρέει μέσα από το θυμό και την οργή των πολιτών. Σου λένε, ό,τι και να γίνει η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη γιατί αν είσαι άνεργος, αν έχεις χάσει την επιχείρησή σου, αν έχεις χάσει την ελπίδα σου, τι σε νοιάζει η χρεοκοπία της χώρας; Κοιτάς τη δική σου χρεοκοπία.
Εσύ έτσι κι αλλιώς μαλάκα Έλληνα χαμένος είσαι! Θέλεις να χάσουνε κι οι βουλευτές τον ύπνο τους! Θέλεις να χάσουνε το ύπνο τους και οι κρατικοδίαιτοι κεφαλαιοκράτες;
Ναι, αλλά η χρεοκοπία της χώρας σου κόβει την προοπτική να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου, να βρεις δουλειά, να βρει δουλειά το παιδί σου.
Δηλαδή μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αυτό δεν εννοείς Βαγγελάκη; Και ποιος μας έφερε εδώ; Μη μου πεις ο Παπαντρέου μόνος του! Και τώρα το παιδί μου θα βρει δουλειά; Θα έχει αξιοπρεπές εισόδημα να φτιάξει οικογένεια και να μεγαλώσει όπως πρέπει τα παιδιά του παρέχοντας μια καλύτερη ζωή;

Υπάρχει και η άλλη εντύπωση: Ότι ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται  να μας βγάλει κανείς από το ευρώ διότι κοστίζει τώρα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι ένα οργανωμένο ορθολογικό σύστημα που αποφασίζει ψύχραιμα.
Όχι, η Ευρώπη είναι γεμάτη αντιφάσεις, καθυστερήσεις και λάθη. Και μια καθυστέρηση, ένα λάθος, μπορεί να κοστίσει τραγικά πολύ και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αλλά πρώτα και κύρια στην Ελλάδα.
Δηλαδή πάλι απειλείς και εκφοβίζεις.
Και εν πάση περιπτώσει, ποιος πιστεύει στα σοβαρά ότι μπορείς να είσαι μέσα σ' ένα σύστημα και σε μια νομισματική ζώνη και να είσαι έξω από κάθε πλαίσιο συμπεριφοράς όταν μπορούν πολύ εύκολα να σου πουν «ναι, μείνε, σου καλύπτουμε τις εξωτερικές υποχρεώσεις αλλά βγάλτα πέρα στις εσωτερικές πληρωμές μόνος σου».
Αυτό ήταν και το αρχικό δίλλημα που βάλατε τον Ελληνικό Λαό. ¨η ΔΝΤ ή στάση πληρωμών.
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι αντί να κάνουμε την προσαρμογή σε τρία χρόνια, θα πρέπει να την κάνουμε σε τρεις εβδομάδες. Και ποιος θα το πληρώσει αυτό; Ο πιο φτωχός, ο πιο αδύναμος, ο χαμηλοσυνταξιούχος και ο χαμηλόμισθος.
Γιατί τώρα ποιος πληρώνει τα σπασμένα;
Ας μας απαντήσουν λοιπόν: Δίνουν την εγγύησή τους ,την πολιτική και την προσωπική ,ότι θα μπορεί το Δημόσιο να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις; Και απευθύνω το ερώτημα αυτό και στον κ. Σαμαρά και στον κ. Κουβέλη που με άνεση τάσσονται υπέρ της επανάληψης των εκλογών.
Εσύ τι εγγυήσεις δίνεις; Τίποτα!
Τι σημαίνει για την οικονομία; Τι σημαίνει για τα ασθενέστερα στρώματα αυτή η επανάληψη των εκλογών; Για να πάμε ν 'αποφασίσουμε πότε και με ποια κυβέρνηση, ποια πολιτική; Εντάξει, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ταραχή, υπάρχει αβεβαιότητα, υπάρχει αγωνία, αλλά προς θεού, πρέπει να διατηρήσουμε την επαφή μας με την πραγματικότητα και με την κοινή λογική.{Ψυχραιμία παιδιά πως κάνετε έτσι; Το μισθό σας κόψανε; Σας απολύσανε από τη δουλειά και δεν θα ξαναβρείτε δουλειά. Δεν έχετε να φάτε, ε και; Λίγη δίαιτα δεν πειράζει! Η παχυσαρκία βλάπτει. Δε βλέπεται εμένα τι έπαθα! Τώρα που έγινα αρχηγός δεν πρόκειται να γίνω πρωθυπουργός γιατί δεν με χωράει η καρέκλα.} Και πρέπει ο πολίτης να αποτιμά το παρελθόν  και να τιμωρεί.
Όχι  εμάς, τους άλλους τους κακούς!
Αλλά κυρίως πρέπει να καθορίζει αυτό που πρόκειται  να συμβεί. Άρα, υπάρχουν τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ μιας ψήφου τιμωρίας και μιας ψήφου που οδηγεί στην αυτοτιμωρία της ίδιας της πατρίδας. Και πρέπει ο καθένας να σταθμίσει πολύ προσεκτικά πού τελειώνει η τιμωρία και πού αρχίζει η αυτοτιμωρία, το αδιέξοδο δηλαδή, ο τυφλός και αδιέξοδος δρόμος.
Τώρα θέλω Μπαμπινιώτη αλλά και ψυχολόγο να μου τα εξηγήσει! Α, ρε ρήτορα!

Φίλες και φίλοι, σ' εμάς εναπόκειται να χτίσουμε την αυτοδύναμη Ελλάδα. Η αυτοδύναμη Ελλάδα είναι Ελλάδα όλων των Ελλήνων. Αυτοδύναμη Ελλάδα σημαίνει εθνικό παραγωγικό μοντέλο, στήριξη της επιστροφής των νέων στην Περιφέρεια και στην πρωτογενή παραγωγή.{ Και σε ειδικές οικονομικές ζώνες με 200 € μισθό}  Ρωμαλέο αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.
Εμπρός να φτιάξουμε τα δικά μας ελληνικά καρτέλ!
Αυτοδύναμη Ελλάδα σημαίνει ότι σεβόμαστε αυτά που μας έδωσε η φύση και η ιστορία. Τον πολιτισμό, τη ναυτιλία{ μπάτε ξένοι αλέστε! } , τη μεγάλη τουριστική βιομηχανία { γεμάτα {Πακιστανούς υπηρέτες σε τουριστικές επιχειρήσεις ξένων επενδυτών} , το μυαλό και τις δεξιότητες των Ελλήνων  με την καινοτομία, την έρευνα. Γιατί εκεί στηρίζεται η επιτυχία όλων των χωρών που στην Ευρώπη τις θεωρούμε υποδειγματικές, όπως είναι η Σουηδία, η Δανία, η Φιλανδία.
Μπράβο Βαγγέλη αυτός είσαι. Είσαι ο μελλοντικός  τιμονιέρης της προόδου!

Εκεί βασίστηκαν όλα αυτά. Κι εμείς, έχουμε πολύ μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες. Είναι κρίμα ιστορικά η Ελλάδα να καθηλώνεται όταν έχει τόσα εφαλτήρια, τόσες δυνατότητες που μπορούν να την εκτινάξουν στην πρωτοπορία της Ευρώπης.
Θα του αλλάξουμε τα φώτα τους Ευρωπαίους

Φίλες και φίλοι, για να  τα πετύχουμε όλα αυτά  όπως είπα και προηγουμένως, χρειάζεται να συνεννοηθούμε μεταξύ μας {Παιδιά οργανωθείτε} . Χρειάζεται εθνική ενότητα. Αλλά εδώ ο κ. Σαμαράς αρνείται να έρθει να μιλήσουμε στην τηλεόραση{ Μπροστά στην Τρέμη τρέμει} και δεν απαντά στην πρότασή μου να κάνουμε δυο οργανωμένους τηλεοπτικούς διαλόγους  {φιέστα } ώστε ν' ακούσει ο πολίτης τι έχει να πει ο ένας, τι έχει να πει ο άλλος. (τα ψέματά μας}

Λυπάμαι που διαπιστώνω ότι φοβάται το διάλογο.
Ο δειλός!!!

Και πέραν του να συνεννοηθούμε μεταξύ μας, χρειάζεται να διαμορφωθεί πραγματικά μια άλλη Ευρώπη.
Τελικά πάς για πρωθυπουργός τη Ελλάδας ή της Ευρώπης; Συγγνώμη μπερδεύτηκα!
Είπα χθες στο Ηράκλειο ότι  ιστορικά, εξηγείται αυτό. Όλες οι μεγάλες αλλαγές στη Ευρώπη έχουν ξεκινήσει από τη Γαλλία. Από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, μέχρι το Μάη του '68 και από την άνοδο των σοσιαλιστικών κομμάτων στην εξουσία το 1981 με τον Μιτεράν και τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι το νέο κύκλο που μπορεί ν' αρχίσει τώρα με τις γαλλικές εκλογές, με τον Φρανσουά Ολάντ.
Και εμείς πού παίζουμε;
Αλλά οι συσχετισμοί στην Ευρώπη δημιουργούνται στη βάση της Ευρώπης, στους λαούς, τις κοινωνίες και εκεί υπάρχει αυτή τη στιγμή βαθύς συντηρητισμός. Υπάρχει κανένα καλύτερο γήπεδο; Μπορούμε να διαμορφώσουμε αλλού καλύτερους συσχετισμούς;
Barcelona – Real :1-2
Δυστυχώς όχι. Πρέπει λοιπόν να είμαστε καθισμένοι στο τραπέζι των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων. Και πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά  με συστηματικό και γρήγορο τρόπο για να βγούμε από την εξάρτηση, από το μνημόνιο, να γίνουμε αυτοδύναμοι, να είμαστε ξανά ουσιαστικά ισότιμοι μέσα  στην Ευρώπη για να μπορέσουμε να συνδιαμορφώσουμε τους νέους συσχετισμούς για μια Ευρώπη της ανάπτυξης, της δημοκρατίας,  της κοινωνικής αλληλεγγύης, για μια Ευρώπη των πολιτών.
Τελικά δεν μιλάει μόνο ο Σαμαράς για αυτοδυναμία αλλά και εσύ!
Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών της 6ης του Μάη.  Αυτές τις 15 μέρες ο κάθε πολίτης γίνεται κύριος, όχι απλά και μόνο της πολιτικής του εξουσίας, αλλά της σχέσης του με την ιστορία. Εσείς είστε οι εκπρόσωποι των Ελλήνων πολιτών, εσείς είστε ο ελληνικός λαός. Εσείς. Η καρδιά και η βάση της δημοκρατικής παράταξης.
Όλε!
Ο στόχος μας είναι εφικτός, πιστέψτε το. Η νίκη του ΠΑΣΟΚ, η πρωτιά είναι εφικτή και σίγουρα είναι πολύ πιο εφικτή από την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας που ονειρεύεται ο κ. Σαμαράς.
Ε βέβαια!
Εσείς, φίλες και φίλοι ,πρέπει να πάρετε εδώ στη Στερεά, στη Λαμία, στη Φθιώτιδα, σε όλους τους νομούς, στην Κεντρική Ελλάδα, σε όλη την Ελλάδα, πρέπει να πάρετε την υπόθεση αυτή στα χέρια σας. Κρίνονται πολλά, κρίνονται όλα. Με αισιοδοξία, με πίστη, με αντοχή, υπερήφανοι ως Έλληνες, υπερήφανοι ως δημοκράτες, υπερήφανοι ως μέλη, φίλοι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Πρέπει ο θίασος να κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και να δώσουμε παραστάσεις!  

Εμπρός τώρα είναι η ώρα της μάχης, του αγώνα, της επαφής με κάθε πολίτη. Πάρτε την υπόθεση αυτή στα χέρια σας. Κάντε τη δική σας. Να φέρουμε όλοι μαζί τη νίκη, την ελπίδα, την προοπτική, την ασφάλεια.

Γεια σας και με τη νίκη!

Σε ευχαριστούμε που μας έπεισες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου