59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Οι νέες τεχνολογίες η "ελπίδα" στην εκπαίδευση


Καλημέρα σε όλες τις συναδέλφισσες και συναδέλφους.

Τον τελευταίο καιρό είμαστε αντιμέτωποι κι εμείς όπως  και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι με τη χειρότερη προπαγάνδα των τελευταίων ετών. Κι εμείς οι δάσκαλοι, αλλά και γενικότερα όλοι οι εκπαιδευτικοί δεν είδαμε τίποτα ακόμα. Μετά τη κατακραυγή ότι παίρνουμε δήθεν παχουλούς μισθούς και ζούμε σαν βασιλιάδες θα έρθουν κι άλλα στην καμπούρα μας.

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να  αναφερθώ για τις επιμορφώσεις που διατυμπανίζει το Υπουργείο ότι θέλει να κάνει. Πέρα από τον μήνα που επιλέγει το υπουργείο, εγώ θα σταθώ και λίγο στο περιεχόμενο. Διατυμπανίζουνε λοιπόν ότι χρειαζόμαστε επιμόρφωση. Ναι θα συμφωνήσω κι εγώ. Κάνουμε μια δουλειά που έχει να κάνει με ανθρώπινες ψυχές και την ίδια την κοινωνία. Θα πρέπει όλοι να είμαστε ενημερωμένοι για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις πάνω στους τομείς των επιστημών που μας αφορούν. Και ποιοι είναι αυτοί; Ποιοι άλλοι από τους τομείς ψυχολογίας και παιδαγωγικής.

Το βάρος από το υπουργείο πέφτει σε θέματα που αφορούν τους διαδραστικούς πίνακες. Λες και το μόνο πρόβλημα που έχουν τα σχολεία είναι η έλλειψη της νέας τεχνολογίας από τα σχολεία.

Ας μη γελιόμαστε παιδιά. Βρήκαν άλλο ένα πάτημα να πούνε και καλά του δάσκαλους «αγράμματους».

Θα ήθελα να ρωτήσω   την ίδια την Υπουργό δημόσια από το βήμα αυτό: Ποια είναι η παιδαγωγική αξία αυτού του τεχνολογικού μέσου;

Κάποιοι είναι σίγουρο ότι θα τα αρπάξουν όπως έγινε παλιότερα με τα κομπιούτερ που βάλανε στα δημοτικά, γυμνάσια και  λύκεια. Οι εταιρείες τα οικονόμησαν κι έτσι έγινε ο εκσυγχρονισμός των σχολείων. Αμήν!

Αργότερα με την προηγούμενη κυβέρνηση τα παιδάκια μας γέμισαν με laptop. Εύγε! Να και μια αναβάθμιση στην  ΕΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. Όλε!

Και τώρα η παράσταση αρχίζει. Ο δάσκαλος, ο καθηγητής με ένα διαδραστικό μαραφέτι, ένα laptop  κι έναν προβολέα θα μπαίνει και θα κάνει το presentation· και όχι μάθημα φυσικά.

Δηλαδή με λίγα λόγια βρε παιδιά θα μας εκπαιδεύουν  σε σεμινάρια για να γίνουμε καλοί χρήστες των προϊόντων που θα λανσάρουν στην αγορά. Ντροπή τους και ντροπή μας αν μασήσουμε και σκύψουμε το κεφάλι.

Δεν θα ήθελα να επεκτείνω άλλο σε αυτό το θέμα. Καταλήγω ότι εν μέσω «κρίσης» και ψυχολογικού πολέμου από την παρούσα κυβέρνηση επιχειρείται άλλη μια υποβάθμιση της Παιδείας στην Ελλάδα.

Κ.Σ. Αναγνώστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου