59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Άλλαξε ο Μανολιός


Δεν πάει πολύς καιρός που το κόμμα της σημερινής κυβέρνησης, όταν ήταν αντιπολίτευση, έπαιρνε θέσεις ενάντια στο θεσμό του ωρομίσθιου εργαζόμενου στην παιδεία. Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ δίνανε και παίρνανε στις συγκεντρώσεις των συλλόγων με βαρύγδουπες δηλώσεις ενώπιον του κοινού.

Και βλέπαμε τότες εντεταλμένους διευθυντές, πιστούς στο καθεστώς του υπουργείου και της τότε κυβέρνησης, να προσπαθούν τα μέγιστα. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς   δεν δίστασαν  να βάλουν τους ωρομίσθιους που ήταν σε πρωινό πρόγραμμα και σε εφημερίες. Συνέβη σε Δημοτικό σχολείο της Αθήνας . 

Συνάδελφος  δασκάλα αγγλικών – μετά από πρόβλημα υγείας της και πολύμηνης απουσίας της μόνιμης συναδέλφου – τοποθετήθηκε στο σχολείο ως ωρομίσθια. Η συγκεκριμένη συνάδελφος κάλυπτε συνολικά 24 ώρες. Ο Διευθυντής χωρίς να χάσει την ευκαιρία την υποχρέωσε να αντικαταστήσει την προηγούμενη συνάδελφο στην εφημερία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σχολείο οι δάσκαλοι κάνανε παραπάνω από μια εφημερία τη βδομάδα. Απαίτηση από το διευθυντή του σχολείου να εφημερεύουν τρεις και όχι δύο, σε ένα σχολείο που θα έλεγε κανείς ότι διαθέτει από τα πλέον ασφαλή προαύλια.

Και τίθενται λοιπόν κάποια ερωτήματα πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Η συνάδελφος έκανε εφημερία από την πρώτη ώρα των μαθημάτων. Σύμφωνα με το πρόγραμμά η πρώτη διδακτική ώρα κατά την οποία πληρωνόταν ήταν από τις 9:00, δηλαδή τη δεύτερη διδακτική ώρα. Αν το πρωί κατά την προσέλευση των μαθητών πάθαινε η ίδια κάτι απλά δεν θα ήταν καλυμμένη ασφαλιστικά ώστε να μπορεί να ζητήσει αποζημίωση. Αν και αυτό τέθηκε ως θέμα για να γίνει συζήτηση αλλά δεν έγινε ποτέ γιατί οι υπόλοιποι συνάδελφοι φοβήθηκαν και παραπάνω εφημερίες. Επίσης αυτό τέθηκε και στον ίδιο το διευθυντή ως ερώτημα αλλά ποτέ δεν το απάντησε.

Το παραπάνω παράδειγμα αποτελεί μια απόδειξη για το καθεστώς εκμετάλλευσης των ωρομίσθιων συναδέλφων. Συναδέλφων που έμεναν απλήρωτοι για μήνες και «απολάμβαναν» και τη μειωμένη ασφάλεια.  Κι επί πλέον, όπως και στο παραπάνω παράδειγμα,  φορτώνονται με επιπλέον υποχρεώσεις που δεν τους αναλογούν. Και μέχρι τώρα η εκμετάλλευσή τους γινόταν από διευθυντές που προσπαθούσαν να συντηρήσουν το καθεστώς αλλά και από την βλακώδη στάση αρκετών φοβισμένων και κακόμοιρων δασκάλων να πάρουν το μέρος των συναδέλφων. Ίσως βέβαια οι τελευταίοι βλέποντας τους ωρομίσθιους συναδέλφους  να είναι σε χειρότερη μοίρα να τους άρεσε να έχουν την ψευδαίσθηση  ότι κάτι είναι κι αυτοί στην ιεραρχία της εκπαίδευσης. 

Και τώρα τι έγινε. Τίποτα διαφορετικό. Ή μάλλον έγινε το διαφορετικό. Ονομάσανε τους ωρομίσθιους σε να πληρωτές μειωμένου ωραρίου. Μάλιστα, τώρα δέσαμε!

Δηλαδή ως αναπληρωτές θα υποχρεούνται για παράδειγμα να  αναλαμβάνουν εφημερίες. Και έτσι δεν θα χρειάζεται κανένας υποστηρικτής τους καθεστώτος. Οι κύριοι αυτοί θα ασχολούνται με πιο προχωρημένες υποθέσεις. Και αυτό, είναι απολύτως σίγουρο, θα το δείξει ο χρόνος μόλις αρχίσουν τα σχολεία. Ήδη κάποιοι έχουν καταστρώσει σχέδια επί σχεδίων όλο το καλοκαίρι τάζοντας απόλυτη υποταγή στους άρχοντες αναμένοντας εύσημα και προαγωγές.

Δυστυχώς η σαπίλα μόλυνε και τα σχολειά μας. Παλιότερα εν λέγανε δάσκαλος αλλά δασκαλάκος. Και είχανε δίκιο με την τόση μιζέρια που έχει ο κλάδος.

Καιρός συνάδελφοι να αποτινάξουμε τη μιζέρια από πάνω μας. Ας σταθούμε στο ύψος   μας κι ας οι ίδιοι τιμήσουμε αυτό το ιερό πράγμα που κάνουμε.

Αναγνώστρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου