Μπορεί οι εκλογές να μην έχουν προκηρυχθεί, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ «διαβάζει» στο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, κι επομένως και η δική του προεκλογική προετοιμασία προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και σε πολλαπλά επίπεδα.
Πέρα από την προετοιμασία του προεκλογικού προγραμματικού πλαισίου, την
κατάρτιση των ψηφοδελτίων με δεδομένες και τις συμμαχίες που έχει ή επίκειται να επισημοποιήσει, τις δράσεις που αποσκοπούν στην επαφή με την κοινωνία και την ενημέρωση για τις θέσεις του, τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ιδιαίτερο βάρος σε δύο σημεία, τα οποία κρίνεται ότι θα διαμορφώσουν το πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης:
♦ Στις τρομοκρατικού χαρακτήρα επιθέσεις που δέχεται η Αριστερά και αναμένει ότι θα κλιμακωθούν.
♦ Στην ανάδειξη ως «ρεαλιστικής» της προοπτικής μιας αριστερής διακυβέρνησης και στην αντίκρουση του προφίλ που ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ενδεχομένως και άλλες δυνάμεις θα φιλοτεχνήσουν για τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή είναι «δύναμη διαμαρτυρίας χωρίς προτάσεις».
Ειδικά όσον αφορά το δεύτερο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχετικές αναφορές του Τσίπρα και άλλων ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πυκνώσει και η υπογράμμιση της δυνατότητας για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας που θα αντικατοπτρίζει «έναν άλλο συσχετισμό πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στην κατεύθυνση υλοποίησης μιας εναλλακτικής πρότασης διεξόδου», είναι πλέον καθημερινές.
Είναι ενδεικτική η σχετική τοποθέτηση του Τσίπρα, στην προχθεσινή ομιλία του στους εργαζομένους του Ερυθρού Σταυρού, στο πλαίσιο της ημέρας δράσης του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία. Εκεί ο Τσίπρας έθεσε το δίλημμα: «ή κυβέρνηση του μνημονίου ή μια νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός». Και πρόσθεσε ότι πλέον οι πόλοι στο πολιτικό σκηνικό είναι δύο, η Αριστερά και η Δεξιά. Στη δεύτερη ενέταξε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως σημείωσε, «επέλεξε να μετασχηματιστεί σε κόμμα της Κεντροδεξιάς».
Με άλλα λόγια, ο Τσίπρας συνέδεσε την εφαρμογή του μνημονίου με τις δεξιές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές αντιλήψεις και στον «δρόμο της υποταγής» που, όπως είπε, επέλεξαν οι Βενιζέλος και Σαμαράς, αντιπαρέβαλε τον «δρόμο της αξιοπρέπειας» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πιστωτικό γεγονός
Όπως προκύπτει από την παραπάνω ομιλία του Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να καταδείξει ότι αυτοί που ταυτίζουν την Αριστερά με την καταστροφή και διαφημίζουν τον εαυτό τους ως μοναδική δύναμη ευθύνης είναι οι ίδιοι που οδήγησαν τη χώρα όχι μόνο στην κοινωνική χρεοκοπία, αλλά και στην επίσημη οικονομική χρεοκοπία της χώρας.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε συγκεκριμένα ότι η εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου τελικά οδήγησε στο πιστωτικό γεγονός το οποίο η συγκυβέρνηση και τα κόμματά της διακήρυτταν ότι αυτή η πολιτική θα απέτρεπε, ενώ την ίδια ώρα εξίσωναν το πιστωτικό γεγονός με την απόλυτη συμφορά, χρεώνοντας το σχετικό ρίσκο στις προτάσεις της Αριστεράς.
Το κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές είναι πλέον όχι μόνο το να επιτύχει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα ο ίδιος, αλλά η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδυνάμωση των δύο πάλαι ποτέ κομμάτων εξουσίας ώστε να μη συγκεντρώνουν από κοινού 151 βουλευτές για τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Εάν έχουν πάνω από 151 βουλευτές, τότε θα εφαρμόσουν αυτό το μνημόνιο που αποτελεί μια υποβοηθούμενη αυτοκτονία της χώρας και της κοινωνίας και του λαού» υπογράμμισε ο Τσίπρας στην παραπάνω ομιλία.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του είναι προφανές ότι δεν μπορεί να διαμορφώσει τον νέο συνασπισμό εξουσίας που διακηρύσσει, συνεπώς πυκνώνουν και τα ερωτήματα για το πώς θα το πετύχει εφόσον τόσο το ΚΚΕ όσο και η ΔΗΜΑΡ επιμένουν στην άρνησή τους.
Τόσο ο Τσίπρας όσο και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι μετεκλογικά εκ των πραγμάτων αυτά τα κόμματα θα πιεστούν σε μια κατεύθυνση αριστερής κυβερνητικής σύμπραξης ή στήριξης μιας αριστερής κυβέρνησης συνεργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση, με δεδομένο ότι τα ζητήματα θα τεθούν διλημματικά, θα είναι σαν να στηρίζουν τη συνέχιση των μνημονιακών επιλογών...
Πηγή: Το Ποντίκι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου