59os.daskalos@gmail.com ή 59osdaskalos@freemail.gr

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ανατρέπουν κάθε έννοια σχεδιασμού

Υπέρμετρη αύξηση στον όγκο των κτηρίων και στους συντελεστές δόμησης


Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/03/2012

Αποσύρεται το κράτος από τη συνταγματική υποχρέωση για την εξασφάλιση των κοινόχρηστων χώρων μέσω απαλλοτρίωσης κατά την εφαρμογή του σχεδίου πόλης, καθώς το κόστος της αποζημίωσης, σε ποσοστό 70%, βαρύνει πλέον τους ιδιοκτήτες που τα ακίνητά τους βρίσκονται εντός ή εγγύς της ακτίνας τουλάχιστον 250 μέτρων από τον προς διάνοιξη κοινόχρηστο χώρο. Αυτό προβλέπει μία εκ του πλήθους των άσχετων μεταξύ τους τροπολογιών, οι οποίες ανατρέπουν κάθε έννοια και διαδικασία σχεδιασμού ή υποβαθμίζουν κι άλλο τις εκτός σχεδίου περιοχές καθ' υπόδειξη συμφερόντων και αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Αυτή τη φορά συνοδεύουν το σχέδιο νόμου για τον νέο Γενικό Κτηριοδομικό Κανονισμό, ο οποίος υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το
αστικό περιβάλλον με την υπέρμετρη αύξηση του όγκου των κτηρίων και των συντελεστών δόμησης, προς ικανοποίηση των μεγάλων της κτηματογοράς. Από την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, οπότε και έγινε η παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκη, έως και την Πέμπτη το βράδυ που το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, προστέθηκε ακόμη ένα νομοσχέδιο τροπολογιών.

Έτσι, στο άρθρο 34 υπό τον τίτλο "Χρηματοδότηση και ειδική εισφορά εφαρμογής ρυμοτομικών σχεδίων", σε συνδυασμό με το προηγούμενο "Διαδικασία τροποποίησης εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων μετά από άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ή δέσμευσης" επειδή δεν αποζημιώθηκαν οι ιδιοκτήτες του προς απαλλοτρίωση χώρου, ορίζεται το εξής: Στην περίπτωση που έχει αρθεί είτε καθυστερεί η απαλλοτρίωση κοινόχρηστων χώρων, εξαιρουμένων των δρόμων, για πάνω από δέκα χρόνια από τότε που καθορίσθηκαν με το θεσμοθετημένο ρυμοτομικό, θεσπίζεται ειδικό τέλος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να καταβληθεί ως αποζημίωση για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων.

Όπως αναφέρεται "από την κατά τα ανωτέρω αποζημίωση, ποσοστό ίσο προς το 30% της αξίας των προς απαλλοτρίωση ή απόκτηση ακινήτων βαρύνει τον προϋπολογισμό του δήμου, ενώ το υπόλοιπο 70% κατανέμεται και βαρύνει, ως ειδική εισφορά, ανάλογα με το εμβαδόν του οικοπέδου, τους κύριους ή νομείς όλων των άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων, των οικοδομικών τετραγώνων που έχουν πλευρά, έστω και σημειακά, στον προς αποζημίωση κοινόχρηστο χώρο, καθώς και των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή τέμνονται από κύκλο που χαράσσεται με κέντρο το γεωμετρικό κέντρο τού προς διάνοιξη κοινοχρήστου χώρου και ακτίνα διακόσια πενήντα μέτρα. Όταν ο προς διάνοιξη κοινόχρηστος χώρος έχει ευρύτερη σημασία για την πολεοδομική ενότητα ή και την πόλη γενικότερα, η ακτίνα μπορεί να αυξάνεται αναλόγως δυναμένη να φθάνει τα πεντακόσια (500) μέτρα". Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου καθορίζεται για κάθε κοινόχρηστο χώρο το ακριβές μέγεθος της παραπάνω ακτίνας.

Ειδικότερα, το μερίδιο των ακινήτων που έχουν πρόσωπο στον προς αποζημίωση κοινόχρηστο χώρο επιβαρύνεται επιπλέον, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 3. Το μερίδιο ακινήτων τα οποία είναι μη άρτια, αλλά οικοδομήσιμα κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1337/1983, όπως ισχύει, μειώνεται κατά 40%, ενώ σε ακίνητα στα οποία υπάρχουν κτήρια κηρυγμένα ως διατηρητέα ή ως μνημεία μειώνεται κατά 60%. "Η εισφορά εισπράττεται ως δημοτικό τέλος με βάση τις επιφάνειες των ακινήτων που έχουν καταγραφεί για τον υπολογισμό του τέλους ακίνητης περιουσίας". Οι παραπάνω ρυθμίσεις "εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε απαλλοτριώσεις για τη δημιουργία ή διάνοιξη κοινόχρηστων χώρων" που έχουν κηρυχθεί με το διάταγμα του 1923 και του Ν. 5269/1931...

Εξάρχεια: Μπαράκια και όχι μόνον σε όλους τους ορόφους

Άλλο άρθρο (31) ανατρέπει το προστατευτικό για τη διατήρηση και ενίσχυση της κατοικίας Προεδρικό Διάταγμα "Καθορισμός ειδικών χρήσεων γης περιοχής Εξαρχείων, Μουσείου και Λόφου Στρέφη" (16.8.1993, ΦΕΚ Δ 1075). Αυτό στη Ζώνη Α προέβλεπε καταστήματα μόνον στο ισόγειο και στη Β, π.χ. Σόλωνος - Καποδιστρίου, και στον πρώτο όροφο. Η τροπολογία τώρα ουσιαστικά εκδιώκει τη χρήση κατοικίας, καθώς προβλέπει ότι στα υφιστάμενα κτήρια, "των οποίων η νόμιμη άδεια έχει εκδοθεί πριν από τη δημοσίευση του ανωτέρω Π.Δ. και προβλέπει άλλες χρήσεις πλην κατοικίας, επιτρέπεται, από τον πρώτο όροφο και πάνω, να εγκαθίστανται και να συνυπάρχουν και οι κατά περίπτωση προβλεπόμενες χρήσεις της ζώνης Ι και ζώνης ΙΙ, αντιστοίχως". Και εδώ διά νόμου παρακάμπτουν την ισχύουσα διοικητική πρακτική, τροποποίηση με νέο Προεδρικό Διάταγμα και έλεγχο νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ατέλειωτο ρουσφέτι

Αλλάζει προς το χειρότερο το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, επί υπουργίας Γ. Σουφλιά το 2009, το οποίο το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση θα απέσυρε όταν θα κυβερνούσε. Βιάζεται δε τόσο πολύ η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να εξυπηρετήσει φίλους και δεν περιμένει ούτε την αναθεώρηση της εν λόγω ΚΥΑ, η οποία αναρτήθηκε από το ίδιο την Παρασκευή στο opengov. Η φωτογραφική τροπολογία, η οποία προστίθεται ως κεφάλαιο στο χωροταξικό του τουρισμού, επιτρέπει στις εκτός σχεδίου περιοχές να ανεγείρονται τουριστικές εγκαταστάσεις σε γήπεδα επιφάνειας 8 στρεμμάτων "εφόσον είχαν αποκτηθεί με οριστικά συμβόλαια πριν από την 11.6.2009, η διαδικασία έγκρισης της επένδυσης από τον ΕΟΤ ολοκληρωθεί εντός διετίας και η έκδοση της οικοδομικής άδειας εντός τριετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος".

Με το χωροταξικό Σουφλιά, το όριο αρτιότητας ήταν τα 15 στρέμματα. Κυνικά, αλλά και ψευδώς, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται: "Θεσπίζεται μεταβατική ρύθμιση για τις περιπτώσεις επενδυτών που είχαν προβεί σε απόκτηση ακινήτων με βάση την τότε ισχύουσα νομοθεσία ως προς τα όρια αρτιότητας και μάλιστα διπλάσιας έκτασης (οκτώ αντί των τότε απαιτούμενων τεσσάρων) προκειμένου να αναπτύξουν σε αυτά τουριστικές εγκαταστάσεις, οπότε και δεν πρόλαβαν μετά την ψήφιση της ΚΥΑ έγκρισης του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό (ΦΕΚ 1138/β/11.6.2009)". Η εξυπηρέτηση αφορά δε περιοχές ανεπτυγμένες τουριστικά...

Δεύτερη φωτογραφική διάταξη επί του ιδίου κεφαλαίου επιτρέπει ενοικίαση και πώληση σε τρίτους τουριστικής κατοικίας και σε ξενοδοχεία "τα οποία κατασκευάζονται εντός πέντε ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, εφόσον είχε υποβληθεί πλήρης φάκελλος για την έκδοση οικοδομικής άδειας μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου 4002/2011". Ο εν λόγω πολυνόμος ψηφίστηκε τον Αύγουστο και περιέχει δυσμενέστερες αλλαγές στο χωροταξικό Σουφλιά για "τις τουριστικές επενδύσεις" σε νησιά, βουνά και παράκτιες περιοχές.

Στο γόνατο

Το τέταρτο κατά σειρά νομοσχέδιο ρυθμίζει ακόμη τα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Τώρα απαλλάσσει από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου αυθαίρετα κτήρια, αρμοδιότητας υπουργείου Δικαιοσύνης. Επτά τον αριθμό διατάξεις διορθώνουν εκ νέου πρόσφατα ψηφισθέν νόμο για τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών και... επανιδρύουν τη διεύθυνση αρχιτεκτονικής στις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, η οποία είχε συσταθεί με τον ίδιο νόμο και έχουν εν τω μεταξύ συγκροτηθεί και τα πέντε τμήματά της... Άλλο ένα δείγμα για το πώς αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες τη νομοθετική εργασία και πόσο σέβονται τη Βουλή.

Πηγή : Εφημερίδα "Η αυγή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου